“Η διαδικασία για την Μαρίνα ήταν λανθασμένη”.
“Υπάρχει έλλειψη θέλησης από τους αρμόδιους για την πόλη μας”.
“Με νέα έργα προχωρα η Aristo Developers…”
Ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αριστοδήμου μιλά σπανίως. Αλλά πάντοτε ευθαρσώς. Η Πάφος τονίζει , δεν έχει την απαραίτητη φωνή , για να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει. Δημοσιοποιεί την άποψη του ότι ο τρόπος που έγινε η διαδικασία για την Μαρίνα ήταν προβληματικός από την αρχή ενώ τονίζει με παρησσια ότι σαν επαρχία δεν διεκδικούμε ότι μας αξίζει.
Κ. Αριστοδήμου λένε κάποιοι ότι ξεπεράστηκε η κρίση… έτσι έχουν τα πράγματα ή έχουμε ακόμα δρόμο;
Σε κάποιο βαθμό έχει ξεπεραστεί η μεγάλη κρίση, σε σχέση με τα δεδομένα που είχαμε το 2012 -13 και στη συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Όμως, το να λέμε ότι ξεπεράστηκε πλήρως η κρίση, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Θα διαφωνούσα, διότι νομίζω πως έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Ακόμα υπάρχει ανεργία. Υπάρχει πρόβλημα σε πολλές τάξεις του πληθυσμού. Βλέπουμε ότι τα θέματα των υποχρεώσεων με τις τράπεζες δεν έχουν επιλυθεί ακόμη πλήρως, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αρκετοί και όσον αφορά το θέμα της πρώτης κατοικίας, αλλά και άλλου δανεισμού που υπήρχε σε επιχειρήσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν τακτοποιηθεί. Το τραπεζικό σύστημα, ακόμη, δε θα έλεγα ότι δουλεύει απρόσκοπτα. Πολύ δύσκολα δίνονται δάνεια είτε για νέες επιχειρήσεις, είτε για υφιστάμενες για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.
Η Πάφος έχει πληγεί περισσότερο… Άρα αυτά που μας αναφέρατε ισχύουν για την επαρχία μας κατά κύριο λόγο;
Υπάρχουν και στην Επαρχία μας, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι σε άλλες επαρχίες και για αυτό θα έλεγα ότι η Πάφος χρήζει μιας ιδιαίτερης προσοχής και από τους αρμόδιους για να μπορέσει να επανέλθει εις την πορεία που είχε πριν το 2012 – 2013 πριν την κρίση.
Τι χρειάζεται; Χρειάζονται τομές επί της ουσίας στον κατασκευαστικό τομέα, στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις…
Πρέπει να δοθεί σημασία σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας. Όσον αφορά τον τουρισμό, όπου π.χ. βλέπουμε ότι η Μαρίνα της Πάφου, για 15 χρόνια βρίσκεται στα χαρτιά χωρίς να έχει υλοποιηθεί. Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό. Άλλο παράδειγμα, ο δρόμος για το Αεροδρόμιο έχει φθάσει μέχρι τον ποταμό της Έζουσαςκαι έχει απομείνει 1,5 – 2 χλμ. για να αγγίξει το Αεροδρόμιο Πάφου και όπως βλέπουμε καθυστερεί για διάφορους λόγους, στο να δημιουργηθεί. Χρειαζόμαστε ένα αγκυροβόλιο , μια προβλήτα όπου και εδώ το θέμα σταλωνει… Και άλλα πολλά!
Θεωρείτε ότι δε «φωνάζουμε» σαν Παφίτες;
Ίσως να μην έχουμε την απαραίτητη «φωνή», είτε να μη μας λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψη στα κέντρα αποφάσεων και είναι κρίμα. Υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν για να υλοποιηθούν και πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους η Πάφος να εισέλθει πλέον στον «χάρτη» των προτεραιοτήτων. Ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς σημαντικό, επίσης, έργο. Όλοι οι δρόμοι οι βασικοί της Κύπρου έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα προς τα Ανατολικά της Κύπρου προς Αγία Νάπα, υπάρχουν άνετοι δρόμοι, ενώ προς τα δυτικά όπου είναι ο δρόμος προς την Πόλη Χρυσοχούς, αλλά και προς τον Πύργο Τηλλυρίας βρίσκονται ακόμα στα επίπεδα που ήταν πριν 15 – 20 χρόνια. Άρα έχουμε σημαντικά έργα που θα έπρεπε να προχωρήσουν και θα πρέπει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να μπουν ως προτεραιότητες για να υλοποιηθούν. Αυτά είναι έργα τα οποία συμβάλλουν και στην τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο διότι το οδικό δίκτυο είναι σημαντικό για όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Μαρίνα θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο για τον τουρισμό, όσο και για άλλες αναπτύξεις διότι η Μαρίνα της Πάφου, όταν έγινε η μελέτη από τους εμπειρογνώμονες τότε, είχε καταδείξει ότι ήταν το πιο σημαντικό έργο προτεραιότητας, όσον αφορά τις μαρίνες, που έπρεπε γίνει. Τελικά έγιναν όλες μαρίνες στις υπόλοιπες επαρχίες, οι οποίες δεν ήταν σαν έργα προτεραιότητας και η Μαρίνα της Πάφου ακόμη να αρχίσει.
Γιατί λέτε ότι υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση;
Πιστεύω η διαδικασία, ήταν προβληματική από την αρχή. Ο τρόπος που μπήκε, συγκεκριμένα, η διαδικασία, αλλά νομίζω υπήρχε και η έλλειψη θέλησης από τις αρμόδιες αρχές. Το όλο θέμα διαχειρίστηκε με λανθασμένο τρόπο…
Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από αυτό;
Δεν είμαστε διεκδικητικοί και δεν έχουμε μπει στις προτεραιότητες των αρμοδίων.
Σχετικά με την εταιρία σας , αυτή αναπτύσσεται και σε άλλες πόλεις . Έχουμε δει έργα σε διάφορα σημεία της Κύπρου. Ποιο είναι το πλάνο της εταιρίας κ. Αριστοδήμου;
Όπως είναι γνωστό, η εταιρία Aristo Developers είχε πρωτοστατήσει στο θέμα της δημιουργίας των γηπέδων γκολφ, όπως και σε άλλα έργα ανάπτυξης. Για παράδειγμα, το Kings Avenue Mall έγινε στη πιο δύσκολη περίοδο του 2012-2013 που κανείς δε το τολμούσε για να προχωρήσει να κάνει έργο σημαντικό ανάπτυξης. Εμείς τολμήσαμε σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, χωρίς να υπάρχουν οι εύκολες χρηματοδοτήσεις να προχωρήσουμε σε ένα έργο πολύ σημαντικό. Σε ένα πολύ τολμηρό βήμα. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα έργο αρκετάαξιόλογο, έχει βοηθήσει σημαντικά την πόλη και την επαρχία της Πάφου. Μάλιστα, εκεί που οι Παφίτες έφευγαν και πήγαιναν σε άλλες πόλεις για ψώνια κλπ., τώρα έρχονται από διάφορες περιοχές της Κύπρου στο δικό μας το πολυκατάστημα, το οποίο το βρίσκουν αρκετά, καλό, οργανωμένο, σωστό για να ψωνίσουν. Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, ο τουρισμός που έρχεται στην Πάφο, λέει επιτέλους βρίσκουμε και κάποια άλλη διέξοδο, εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας επισκέπτης που να βρίσκεται στην πόλη μας και που να μην έχει πατήσει το πόδι του στο πολυκατάστημα μας και να μην περάσει έστω και λίγο από τον χρόνο του.
Είναι κίνητρο, λέτε για τον τουρισμό;
Βεβαίως και αποτελεί κίνητρο για την όλη ανάπτυξη της πόλης και της επαρχίας μας.
Όσον αφορά τα βήματα εκτός επαρχίας για τηνAristo Developers;
Σχετικά με τα βήματα μας εκτός επαρχίας, προγραμματίζουμε δυο μεγάλα έργα. Το πρώτο είναι το Eagle Pine Golf Resort έξω από τη Λεμεσό και πρόκειται για ένα έργο αξιόλογο, το οποίο περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ, clubhouse, ξενοδοχείο, με εμπορική ανάπτυξη και περίπου 1000 οικιστικές μονάδες. Ένα έργο το οποίο μας πήρε 15 χρόνια έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την πλήρη αδειοδότηση του. Είμαστε στο τελικό στάδιο, μπορώ να πω. Έχουμε ήδη αρχίσει τα έργα της δημιουργίας του, τη σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Πάφου – Λεμεσού, έχουμε τελειώσει την όδευση και τώρα προχωράμε στο υπόλοιπο έργο. Τέλος του μήνα προχωραμε και με την χρηματοδότηση του έργου. Είναι ένα έργο το οποίο θα κοστίσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια. Το πρώτο στάδιο είναι γύρω στα 60 εκατομ. ευρώ κόστος + 80 εκατομ. που είναι η εκτιμημένη αξία της γης, δηλαδή θα έχει ένα σύνολο γύρω στα 140-150 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, στη Λεμεσό, ίσως στο πιο σημαντικό σημείο, μέσα στο κέντρο της πόλης, προχωρούμε στην ανάπτυξη 100 οικιστικών μονάδων, δηλαδή 100 επαύλεων. Πρόκειται για μια περιοχή που έχει θέα σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και αυτές οι 100 οικιστικές μονάδες πιστεύω να αποτελέσουν το μεγάλο ενδιαφέρον για όσους αγοράζουν και επενδύουν στη Λεμεσό.
Το θέμα της γραφειοκρατίας πως το βλέπετε; Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζετε όλοι οι επιχειρηματίες.
Είναι γεγονός. Παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει και από πλευράς κυβέρνησης θα έλεγα ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ακόμη και η γραφειοκρατία αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες όσων έχουν τη διάθεση και το ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε αναπτύξεις.
Θεωρείτε πως κάτι άλλο πρέπει να γίνει στην εσωτερική διακυβέρνηση; Επειδή δυστυχώς ή ευτυχώς σε μια δύσκολη στιγμή οι επιχειρήσεις κρατούν τον τόπο.
Πρέπει να πω ότι έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα με εξαγγελίες της κυβέρνησης και του ιδίου του προέδρου της δημοκρατίας, όσον αφορά κίνητρα για επενδύσεις, όπως π.χ. η αύξηση των συντελεστών δόμησης που δόθηκαν. Εμείς έχουμε ζητήσει όπως αυτές οι εξαγγελίες πάρουν τη μορφή της μονιμοποίησης για να μην έχουν ημερομηνία λήξης, διότι έχουμε διαπιστώσουμε πως έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Πολλά ξενοδοχεία να ανακαινίζονται, να μεγαλώνουν και αυτό να βοηθά στην όλη βιωσιμότητα τους.
Ένας από τους λόγους που είδαμε να αυξάνεται και το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο ήταν και αυτά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και υλοποιηθεί και έχουν βοηθήσει στην όλη ανάπτυξη. Άρα η μονιμοποίηση αυτών των κινήτρων και η καλυτέρευση τους ακόμη πιστεύω ότι θα έχουν να βοηθήσουν σημαντικά για την όλη ανάπτυξη της Κύπρου. Επίσης, βλέπουμε και προσπάθειες από το Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο χαιρετίζουμε, και βλέπουμε και τον Υφυπουργό Τουρισμού με πολλή διάθεση να εργάζεται και στην Κύπρο και στο εξωτερικό, πιστεύω και αυτό θα βοηθήσει στην πιο πέρα ανάπτυξη και στην αύξηση προσέλευσης ακόμα περισσότερων τουριστών.
Πρέπει, όμως, συνεχώς να υπάρχει το κίνητρο προς τους επιχειρηματίες από πλευράς κράτους και να γίνονται συνεχώς βελτιώσεις, διότι τίποτα δεν είναι στατικό, είμαστε σε μια δυναμική κατάσταση αγοράς και ανταγωνισμού και πρέπει να παρακολουθούμε το τι γίνεται διεθνώς και εμείς να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι .