“Σε χώρες κυρίως της Σκανδιναβίας η στρατηγική προσέγγιση σε σχέση με την παιδεία και την παιδαγωγική μόρφωση υπαγορεύει πως πιο παραγωγικό και αποδοτικό είναι να αφιερώνονται περισσότερες ώρες σε εξωδιδακτικές δραστηριότητες και λιγότερες σε ώρες διδασκαλίας.
Τα παιδιά επιμορφώνονται σε δεξιότητες που τους επιτρέπουν να χειρίζονται δεδομένα και καταστάσεις με κριτική προσέγγιση και όχι εντός ορίων όπως αυτά τίθενται εντός μιας τάξης. Ταυτόχρονα, αφιερώνεται σημαντικός χρόνος για δραστηριότητες και εμπλοκή με θέματα κοινωνικού και ευρύτερου ανθρώπινου ενδιαφέροντος, με περιορισμένη στον απόλυτο βαθμό την κατ’ οίκο εργασία. Tα φροντιστήρια και το πολύωρο μηχανικό διάβασμα αποτελούν έννοιες ανύπαρκτες σ’ αυτές τις χώρες.
Στον αντίποδα η δική μας παιδεία φαίνεται να παραπαίει και το άκρως αποθαρρυντικό είναι πως δεν υπάρχει πλάνο για την όποια αναδόμηση με τρόπο που να εκπαιδεύει και να δίδει στα παιδιά μας κοινωνικές ικανότητες και δεξιότητες έτσι ώστε να λειτουργούν ως παραγωγικά όντα.
Tα παιδιά, οι μαθητές, χρειάζονται περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Χρόνο για κοινωνικοποίηση, αλληλοεπίδραση με φίλους, παιχνίδι, δραστηριότητες, ψυχαγωγικό διάβασμα, πνευματική ανάπτυξη και πειραματισμό πέρα από τη σχολική αίθουσα και τις νόρμες του περιβάλλοντος της τάξης υπό τη στενή του έννοια. Στόχος πρέπει να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα παιδιά και όχι μηχανικά υποκείμενα που κινούνται από το ένα μάθημα στο επόμενο μάθημα και από εξέταση σε εξέταση.
Παναγιώτης Α. Βορκάς
Γενετιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου”