Με τη κωμωδία του διάσημου Ρώσου κλασικού συγγραφέα, ΝικολάιΓκόγκολ, « Παντρολογήματα» στη μετάφραση του συγγραφέα της «Αγγέλας» Γιώργου Σεβαστίκογλου, του συντρόφου της Άλκης Ζέη, επανέρχονται στη θεατρική ζωή, οι Περι-Οδεύοντες, η καινούργια, φιλόδοξη αυτή προσπάθεια συνένωσης των επαγγελματιών του θεάτρου με ρίζες, καταγωγή από και στη Πάφο, που ξεκίνησε πέρσι με πρωτοβουλία του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Μονοδράματος στη Πάφο, το έτος 2017…Μηνά Τίγκιλη.
Οι παραστάσεις στηρίζονται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπ.Παιδείας, τον Δήμο Πάφου, την ΑΕ Ζακακίου και το Πανεπιστήμιο Neapolis.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, το καλοκαίρι του 2018, συνέβη η πρώτη τους εμφάνιση, με το δροσερό « Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Φέτος με τη διασκεδαστική κωμωδία 10 πρωταγωνιστών- που ανέβηκε στο θεατράκι του ΡΙΚ μόλις το 1983 -αλλά παίζεται συχνά από ερασιτέχνες και μαθητές ενώ στην Ελλάδα πολύ πρόσφατα, ο Γιάννης Μπέζος αλλά και ο Στάθης Λιβαθινός στο θέατρο Πορεία, το ανέβασαν.
Όπως αναφέρεται, δύο, πιο δημοφιλή, έργα του Γκόγκολ, τον «Επιθεωρητή» που έχει ανεβάσει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, πριν δέκα χρόνια και το «Ημερολόγιο ενός Τρελού», που παρουσιάζει ξανά, το τελευταίο καιρό, ο ηθοποιός Μάριος Ιωάννου! Το Παλτό, οι Νεκρές Ψυχές, είναι πάλι τα πολύ γνωστά του πεζογραφήματα.
Οι πρώτες πέντε παραστάσεις θα δοθούν, όπως και πέρσι στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστική Αποκέντρωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε κοινότητες, με εναρκτήρια, αυτή, στη Παρεκκλησιά τη Τετάρτη 17 Ιουλίου.
Στη Πάφο, το θεατρόφιλο κοινό που τόσο θερμά, αγκάλιασε τη περσινή τους παράγωγή, θα έχει την ευκαιρία να τη παρακολουθήσει τη Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 9 μμ στο θερινό ΑΤΤΙΚΟΝ.
Εισιτήρια προπωλούνται προς 12 € στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο περίπτερο TIMEOUT και στο LetThemEatCake.
Στη Λεμεσό, οι φίλοι του θεάτρου θα δουν την παράσταση τη Κυριακή 28 Ιουλίου, στις 8 μμ στο θέατρο ΕΝΑ στη περιοχή του Κάστρου.
Όπως αναφέρεται, το πρόγραμμα των παραστάσεων:
17/7 Παρεκκλησιά,18/7, Ερήμη, 19/7 στη Λετύμπου, 21/7 στη Παναγιά, 24/7 στη Τσάδα, 26/7 στη Πάφο, αμφιθέατρο Αττικόν, 27/7 στη Κισσόνεργα, 28/7 στο θέατρο ΕΝΑ της Λεμεσού, 29/7 στο πάρκο Πέτρου & Παύλου της Λεμεσού, 31/7 στην Αναρίτα, 1/8 στη Πάφο, στο Αττικόν για 2η φορά,προσφορά του Πετρίδειου Ιδρύματος, 2/8 στο Κολόσσι, 7/8 στη Χλώρακα, 9/8 στην Αργάκα και στις 11/8 στη Τάλα.
Στην μετάφραση ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, σκηνοθεσία ο Μηνάς Τίγκιλης, στα Σκηνικά/Κοστούμια η Θέλμα Κασουλίδου, στους φωτισμούς Παναγιώτης Μανούσης. Βοηθοί σκηνοθέτη: Ζαχαρίας Ιορδανίδης& Ελένη Λουκά
Παίζουν: Αγκάθια Τυχόνοβνα: Θέμιδα Ππόλου, Αρίνα Παντελειμονοβνα : Ελένη Μυλωνά
Φιόκλα Ιβάνοβνα : Στέφανη Μαυροκορδάτου, Ιβάν Κούσμιτς Παντκαλιοσίν : Μιχάλης Χρίστου
Ιλιαφομιτς Κοτσκαριοφ : Ιάκωβος Ιακώβου, Ιβάν Παλβλοβιτς Ομελέτα :Γιώργης Χριστοδούλου
Άνουστσκιν :Ζαχαρίας Ιορδανίδης, Μπαλταζαρ Μπαλτασαροβιτς Ζεβακιν : Γιάννος Αντωνίου
Στεπάν :Μηνάς Τζωρακάκης
ΝΤΟΥΝΑΣΚΑ:Μήδεια Μούσκου
Σύμφωνα με το έργο, ένας αναποφάσιστος, νωθρός και άτολμος εργένης σκέφτεται επιτέλους να παντρευτεί. Σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής προσλαμβάνει μια προξενήτρα. Ένας επιστήθιος φίλος του υπερθεματίζει ως προς την καταλληλότητα της νύφης. Η συνάντηση στο σπίτι της μέλλουσας συζύγου όπου καταφθάνουν και άλλοι απίθανοι υποψήφιοι καταλήγει σε φιάσκο. Ένα όργιο ψέματος, συναλλαγής και αρχοντοχωριατισμού μας δίνει μία εικόνα της κοινωνικής ζωής στη Ρωσία των αρχών του 19ου αιώνα. Μία ρωγμή ευαισθησίας και δειλής ειλικρίνειας του ζευγαριού συντηρεί την ελπίδα.
Σαν γνήσιος απόγονος του μεγάλου Μολιέρου, ο Γκόγκολ παρουσιάζει τα πρόσωπά του φορτισμένα από τις συνήθειες της εποχής τους, που στην ουσία απέχουν ελάχιστα από τις σημερινές. Η ευκολία με την οποία μπορείς να διολισθήσεις στη φάρσα και το εύκολο γέλιο στο έργο του Γκόγκολ είναι μια παγίδα στημένη πολύ μελετημένα από τον συγγραφέα! Κι αυτό εντάσσεται στη λοξή του ματιά στον κόσμο. Έναν κόσμο δυσβάσταχτο για τον ίδιο και αστείο για εμάς.