Γραπτές Δηλώσεις Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις και Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Α) Με καθυστέρηση 3 χρόνων η αναθεώρηση του ποσού του επιδόματος ενοικίου στους λήπτες ΕΕΕ
Συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Κ.Ε. Εργασίας οι προτεινόμενοι κανονισμοί για αναθεώρηση του ποσού που παραχωρείται ως επίδομα ενοικίου ή τόκων στεγαστικού δανείου στους δικαιούχους ΕΕΕ. Οι αυξήσεις που προτείνονται βασίζονται στη νέα μελέτη του 2019 για το κόστος στέγασης.
Βεβαίως χαιρετίζουμε την απόφαση για αύξηση του ποσού του επιδόματος ενοικίου, δεν μπορούμε όμως να μη σημειώσουμε τη σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με την αναθεώρηση του επιδόματος ενοικίου.
Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ, με αλλεπάλληλες επιστολές του, από τις 6 Ιουλίου 2017, υπέδειξε την ανάγκη επικαιροποίησης της ειδικής μελέτης του 2014, ώστε να μπορέσει να προωθηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο η αναθεώρηση του επιδόματος ενοικίου στη βάση του αυξημένου κόστους στέγασης ανά επαρχία.
Λόγω της κωλυσιεργίας που επέδειξε το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και της συνεχούς αύξησης των τιμών των ενοικίων τα τελευταία χρόνια, που σήμερα φτάνει μέχρι και το 70% σε μη προνομιούχες περιοχές, οι λήπτες ΕΕΕ βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα.
Πολλοί εξ αυτών κινδυνεύουν με έξωση, ενώ για πρώτη φορά στην Κύπρο παρουσιάστηκε το φαινόμενων των αστέγων. Επίσης, πολλοί άλλοι, οι οποίοι καταβάλλουν κανονικά το ενοίκιο που οφείλουν δεν έχουν χρήματα ούτε για τα απαραίτητα διαβίωσης.
Ευελπιστούμε ότι η αύξηση στο ποσό του επιδόματος ενοικίου, η οποία θα επέλθει από τον ερχόμενο Αύγουστο, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, τον κίνδυνο έξωσης.
Ως ΑΚΕΛ καλούμε την αρμόδια Υπουργό να υιοθετήσει την εισήγηση που είχαμε θέσει από το 2014, όταν συζητείτο στη Βουλή η βασική νομοθεσία, και να προχωρήσει στην τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε υποχρεωτικά να εκπονείται ανά δύο χρόνια σχετική μελέτη τόσο για το κόστος της στέγασης, όσο και για το Καλάθι Διαβίωσης, του ποσού δηλαδή, που παραχωρείται τους λήπτες ΕΕΕ για κάλυψη των βασικών τους αναγκών.
Β) Ωράριο Λειτουργίας Καταστημάτων στο Λιανικό Εμπόριο
Η ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο ήταν και συνεχίζει να είναι ένα δύσκολο, καυτό, ακανθώδες πρόβλημα με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Το 2013 η Υπουργός Εργασίας με Διάταγμα της προχώρησε σε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με το οποίο καθιστούσε ολόκληρη την Κύπρο τουριστική περιοχή. Τα διατάγματα, τα οποία ανανεώνονταν συνεχώς για δύο χρόνια προέβλεπαν εργασία 7 μέρες την εβδομάδα, από τη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή με 18 ώρες εργασίας ημερησίως, ολόχρονα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και στους εργαζόμενους.
Με τη ψήφιση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ σε νόμο, από το Μάιο του 2015 η τουριστική περίοδος, οι τουριστικές περιοχές/ζώνες, το ωράριο και αργίες των καταστημάτων που εμπίπτουν σ΄ αυτές, τα προϊόντα πώλησης και οι παρεχόμενες υπηρεσίες καθορίζονται με κανονισμούς και όχι με διάταγμα. Η Υπουργός Εργασίας κατέθεσε δύο φορές κανονισμούς στη Βουλή, πανομοιότυπους με τα διατάγματα που εξέδιδε προηγούμενα με αποτέλεσμα αυτοί να απορριφθούν από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέμεινε προσκολλημένη στις δογματικές και αυταρχικές της νοοτροπίες, επιβάλλοντας τις μάξιμουμ απαιτήσεις μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο σ΄ ότι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Γι΄ αυτό και δεν έκανε ούτε ένα βήμα προς τα εμπρός για να συναντήσει την πλειοψηφία, τόσο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όσο και των επηρεαζόμενων στο λιανικό εμπόριο προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση και έντιμος συμβιβασμός.
Αντίθετα, οι κυβερνώντες όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε συζήτηση για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο, ενώ είχαν δικαίωμα και υποχρέωση να καταθέσουν σχετικούς κανονισμούς για ρύθμιση του θέματος επέμεναν ότι δεν μπορούν να το πράξουν εάν δεν παραχωρηθεί η εξουσία στον Υπουργό Εργασίας για έκδοση σχετικών διαταγμάτων.
Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου των κ. Βότση, Περδίκη και Λιλλήκα, με την οποία σκοπείται η παραχώρηση της εξουσίας έκδοσης Διαταγμάτων στον Υπουργό Εργασίας τα οποία καθορίζουν το ωράριο λειτουργίας των ειδικών και τουριστικών καταστημάτων, τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση, τις υπηρεσίες που παρέχονται στα ειδικά καταστήματα, τα όρια των τουριστικών περιοχών/ ζωνών, την τουριστική περίοδο, η αρμόδια Υπουργός και η εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας για πρώτη φορά έθεσαν ότι πολύ πιθανόν ολόκληρος ο βασικός νόμος για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο να είναι αντισυνταγματικός/ άκυρος.
Διερωτόμαστε πραγματικά, γιατί όλα αυτά τα χρόνια το ΥΕΠΚΑ δεν έχει ζητήσει σχετική γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να εξεύρει τρόπους ρύθμισης του κεφαλαιώδους αυτού ζητήματος. Μήπως τους κυβερνώντες και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούν, τους βολεύει η απουσία νομοθετικού πλαισίου;
Ζητήσαμε και αναμένουμε από το Υπουργείο, αφού λάβει σχετική γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα, να ενημερώσει τη Βουλή για τις προθέσεις του και να προχωρήσει σε κοινωνικό διάλογο για επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος που ταλανίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια.