Πνέουν τα μένεα κατά του Τμήματος Αρχαιοτήτων Τοπικοί φορείς.
Ναι από Αρχή Λιμένων για κατασκευή προβλήτας!
Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η αρνητική στάση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την υλοποίηση και κατασκευή της προβλήτας της Πάφου. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης, ανέφερε πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την υλοποίηση και κατασκευή της προβλήτας της Πάφου, προσθέτοντας πως εξετάζεται επί του θέματος αν θα μετακληθεί ειδικός από την Ουνέσκο ή αν θα μετακινηθεί το όλο έργο σε άλλο σημείο ώστε να μην υπάρχει ένσταση από πλευράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη η Αρχή Λιμένων έχει συμφωνήσει να αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της προβλήτας παρόλο που στο παρελθόν δεν επιδείκνυε το ανάλογο ενδιαφέρον.
Ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε πως εκείνο το οποίο διαφαίνεται είναι ότι για να δημιουργηθεί τουρισμός κρουαζιερόπλοιου στην πόλη φαίνεται ότι όλες οι εταιρείες απαιτούν όπως δημιουργηθεί προβλήτα στην Πάφο, δηλαδή, όπως είπε, να είναι το σημείο εισόδου του κρουαζιερόπλοιου στην Κύπρο και στην συνέχεια να επισκέπτεται άλλα λιμάνια πόλεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου οι συσκέψεις προς την επίτευξη της κατασκευής προβλήτας στην Πάφο εντατικοποιήθηκαν τόσο με την Υπουργό όσο και το ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων στην παρουσία του Επιμελητηρίου και βουλευτών της Επαρχίας.
Ακολούθως ο κ. Δημητριάδης είπε πως εκεί που δημιουργείται πρόβλημα είναι από πλευράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων το οποίο φέρει ένσταση στην κατασκευή της προβλήτας πίσω από το Κάστρο. Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ότι δηλαδή, σε περίπτωση της κατασκευής της προβλήτας πίσω από το Κάστρο θα επηρεαστούν τα αρχαία της περιοχής και ενδεχόμενα η οπτική εικόνα του Κάστρου .
Επιπρόσθετα ανέφερε πως η κυβέρνηση για να μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό σκέφτηκε να καλέσει εμπειρογνώμονες από την Ουνέσκο .
Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, η Υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε το ΕΒΕ πριν λίγες ημέρες ότι μελετάται το ενδεχόμενο η προβλήτα να μεταφερθεί λίγο πιο κάτω , πίσω από το Κάστρο, αλλά κάπως πιο απομακρυσμένα.
Το νέο ενδεχόμενο ωστόσο, αναμένεται να απασχολήσει εκτενώς το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου είπε ο κ. Δημητριάδης , προσθέτοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί αν προσφέρεται η περιοχή από πλευράς υποθαλάσσιων ικανοποιητικών συνθηκών, όπως το βάθος, τα ρεύματα και άλλα χαρακτηριστικά.
Είμαστε είπε « σε αναμονή για να δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα», δηλαδή, όπως εξήγησε, « αν θα μετακληθεί ειδικός από την Ουνέσκο ή αν θα μετακινηθεί το όλο έργο ώστε να μην υπάρχει ένσταση από πλευράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων», κατέληξε .
Φ. Φαίδωνος. «Το Τμήμα Αρχαιοτήτων να σταματήσει να πουλά αρχαιολογικό πατριωτισμό»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος άσκησε έντονη κριτική κατά του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τις επιφυλάξεις που εκφράζει για τη δημιουργία προβλήτας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι θα καταστραφούν αρχαιότητες.
Ο Δήμαρχος Πάφου είπε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι αναποτελεσματικό και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να προβάλλουν τη θέση ότι για χάριν της ανάπτυξης δεν θα επιτραπεί η καταστροφή των αρχαιοτήτων στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου την στιγμή, είπε, που καθήκοντος και αρμοδίως τις έχουν αφήσει να καταστρέφονται, όπως είπε.
Όπως εξήγησε ο κ. Φαίδωνος, οι λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων έχουν αφήσει ” τα ψηφιδωτά χωρίς σωστά καλύμματα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου παραμένει κλειστό εδώ και 4 χρόνια ενώ θα έπρεπε να ήταν ανοικτό από το 2017″ επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων “έκλεινε τα μάτια σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης όταν έσκαβαν και έθαβαν τους τάφους και δεκάδες άλλα μνημεία μετά από πολιτικές παρεμβάσεις”.
Κάλεσε παράλληλα το Τμήμα Αρχαιοτήτων να σταματήσει να πουλά «αρχαιολογικό πατριωτισμό» προσθέτοντας πως επιθυμία του Δήμου Πάφου είναι να αναδειχθούν οι αρχαιότητες στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου αμέσως αλλά και να δημιουργηθεί σύντομα η προβλήτα για την αγκυροβόληση κρουαζιερόπλοιων .
Εκτίμησε μάλιστα πως «αν εάν δεν ήταν οι ξένες αποστολές από την Κρακοβία, τη Γαλλία, την Αυστραλία δεν επρόκειτο να αποκαλυφθεί τα τελευταία 30 χρόνια καμία αρχαιότητα στην Πάφο».
Εξάλλου ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος έθεσε το επίσημο αίτημα ολόκληρης της Επαρχίας Πάφου, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, έθεσε για το θέμα της κατασκευής της Μαρίνας ώστε με το ίδιο έργο να κατασκευαστεί τόσο η Μαρίνα όσο και η προβλήτα . Ο κ . Φαίδωνος αναφέρθηκε στο Υφυπουργείο Τουρισμού που ξεκίνησε την διαδικασία για να βγεί σε προσφορές προκειμένου να βρεθεί εκείνος ο τεχνοκράτης και εκείνη η ομάδα ώστε να ετοιμάσει τους όρους για τις προσφορές για την νέα μαρίνα της Πάφου
Τούτη είπε, είναι η ώρα, ώστε αυτός, που θα κερδίσει για να κατασκευάσει την Μαρίνα της Πάφου στην περιοχή των Ποτίμων μέσα στους όρους να συμπεριληφθεί και η κατασκευή προβλήτας στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου.
Ο Δήμαρχος Πάφου σε δηλώσεις του ανέφερε πως η κατασκευή τόσο της μαρίνας στην περιοχή Ποτίμων όσο και της προβλήτας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου πρέπει να γίνουν από τον ίδιο προσφοροδότη , μέσα από την ίδια διαδικασία και αφού θα πάρει τεράστια κίνητρα πολεοδομικά και οικονομικά στα Πότιμα.
Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος μέσα σε αυτές τις προσφορές και την διαδικασία να συμπεριληφθεί και η προβλήτα προσθέτοντας πως είναι ο μοναδικός τρόπος η Επαρχία Πάφου ταυτόχρονα με το ίδιο έργο να αποκτήσει και Μαρίνα και Προβλήτα.
Γ. Στυλιανού . 13 χρόνια περιμένουμε το πράσινο φως!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Κισσόνεργας Γιώργο Στυλιανού, η κοινοτική αρχή εκτιμά ότι η μαρίνα με την συμπερίληψη υποδομών για ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, θέτει το όλο έργο σε νέα βάση και αποτελεί μια πιο ελκυστική επιχειρηματική πρόταση που θα ελκύσει πολύ πιο σοβαρούς επιχειρηματίες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, θα αναζωογονήσει και θα επιφέρει συνεχή έσοδα σε όλη την περιοχή.
Φιλοδοξούμε συνεχίζει,ο κ. Στυλιανού, ότι η κατασκευή της μαρίνας σε συνάρτηση με τους κυματοθραύστες που πρέπει να γίνουν στην περιοχή της παραλίας `Πότιμα`, θα καταστήσουν την Κισσόνεργα σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο και θα καταστεί η καλύτερη επιλογή για επενδύσεις και αγορά κατοικίας προσελκύοντας την παγκόσμια ελίτ.
Ο κ. Στυλιανού εξέφρασε την ευχή όπως οι σχεδιασμοί για την μαρίνα στην Κισσόνεργα να προχωρήσουν τάχιστα.
Σημειώνεται πως ο ΠτΔ αναφερόμενος στο θέμα της μαρίνας Πάφου κατά τον χαιρετισμό του στο πλαίσιο των εγκαινίων στο Χάνι του Ιμπραήμ, στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Πάφου, είπε πως έχουν παρέλθει 13 χρόνια από την αρχική προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος ακυρώθηκε το τέλος του προηγούμενου έτους.
Το Υφυπουργείο Τουρισμού το οποίο έχει αναλάβει την προώθηση του έργου, προβαίνει, όπως είπε, ήδη στις αναγκαίες ενέργειες με στόχο την προκήρυξη νέου διαγωνισμού το συντομότερο δυνατόν, εφόσον προβεί και σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για το θέμα.
Πρόσθεσε πως επειδή γνωρίζει το αίτημα των διαφόρων φορέων της Πάφου για κατασκευή προβλήτας είναι της άποψης ότι αντί να αρχίσουν διαμάχη με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ή αν θα γίνει στο μικρό λιμανάκι κλπ, εάν θέλουν σύντομα να γίνει το έργο αυτό να ενταχθεί στα πλαίσια της μαρίνας αν και εφόσον είναι εφικτό.
Φυσικά αυτό είναι κάτι που θα συναποφασίσουν οι τοπικοί παράγοντες με το αρμόδιο Υφυπουργείο για να γίνει ο αναγκαίος σχεδιασμός και οι όροι προσφορών, για να μπορεί να υλοποιηθεί το συντομότερο, πρόσθεσε.
Ενδοιασμούς και από το Κυπριακό Τμήμα ICOMOS
Στο μεταξύ , τις δικές του επιφυλάξεις εκφράζει το Κυπριακό Τμήμα ICOMOS όσον αφορά την κατασκευή προβλήτας για την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή του γραφικού λιμανιού και του Κάστρου στην Πάφο, περιοχή η οποία είναι ενταγμένη ως ενιαίος και αδιάσπαστος χώρος μαζί με την περιοχή των Ψηφιδωτών και των Τάφων των Βασιλέων, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Σε σχετική του ανακοίνωση το Κυπριακό Τμήμα ICOMOS σημειώνει πως ο πιο πάνω Αρχαιολογικός Χώρος της Νέας Πάφου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στο νησί συνδυάζοντας μια σειρά σημαντικών αξιών οι οποίες αποτέλεσαν και τον κύριο λόγο ένταξής του το 1980 στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η συνολική και ολοκληρωμένη προστασία του περιλαμβανομένων του λιμανιού, του μεσαιωνικού κάστρου καθώς και των αρχαιολογικών καταλοίπων που βρίσκονται στο βυθό αποτελεί υποχρέωση όλων μας.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος της Νέας Πάφου αποτελεί το μόνο αρχαιολογικό χώρο στην Κύπρο ο οποίος είναι ενταγμένος στο ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 λόγω των ειδών και οικοτόπων (χλωρίδας και πτηνοπανίδας) που η περιοχή παρουσιάζει. Σκοπός του Δικτύου είναι η διασφάλιση προστασίας και της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των πιο πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης.
Σημειώνεται πως το Κυπριακό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS) αποτελεί Διεθνή Οργανισμό που ασχολείται επιστημονικά με την προώθηση και ενίσχυση μέτρων προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης των Μνημείων και των Χώρων, την προαγωγή μελετών και μεθόδων τεχνολογίας και τρόπων προστασίας, διατήρησης, αναβίωσης και ανάδειξης των Μνημείων και Χώρων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τα Μνημεία και τους Χώρους καθώς και γενικότερα την Πολιτιστική Κληρονομιά, την υποβολή προτάσεων και την προώθηση ενεργειών προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες, Αρχές και Διεθνείς Οργανισμούς για την προστασία, την διάσωση, την διατήρηση και προβολή Μνημείων και Χώρων.
Top of Form
Αντιδράσεις και από τον Σύνδεσμο Κυπρίων Αρχαιολόγων
Εξάλλου ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στο Τμήμα Αρχαιοτήτων όσον αφορά την αρνητική στάση του στο ενδεχόμενο κατασκευής προβλήτας για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή του Κάστρου της Κάτω Πάφου.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, επιπρόσθετα, συμμερίζεται την ανησυχία και τις θέσεις που κατέθεσαν η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO και το ICOMOS Κύπρου αναφορικά με τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου της Κάτω Πάφου.
“Σε μια περιοχή που το κατεξοχήν αξιοθέατο αποτελεί το μεσαιωνικό Κάστρο, η κατασκευή προβλήτας μήκους 260 μέτρων για υποδοχή κρουαζιερόπλοιων καταργεί αυτόματα την γραφικότητα και τον μοναδικό χαρακτήρα του χώρου. Επιπλέον, τερματίζεται η θέα προς το Κάστρο αφού τα πολυώροφα κρουαζιερόπλοια θα δεσπόζουν του λιμανιού. Η υπολογιζόμενη υποδοχή χιλιάδων τουριστών απαιτεί δημιουργία των ανάλογων εγκαταστάσεων υποδοχής. Τέλος, ο ελλιμενισμός μεγάλων σκαφών σε ένα λιμάνι προϋποθέτει εκβαθύνσεις, γεγονός που θα διαταράξει τις αρχαιότητες που ενδεχομένως να βρίσκονται στον βυθό του λιμανιού” αναφέρει.
Συμπληρώνει ότι όλα τα πιο πάνω αντιτίθενται τόσο στις δεσμεύσεις που ανέλαβε να τηρήσει η Κύπρος για το συγκεκριμένο μνημείο, το οποίο εντάσσεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο που επικύρωσε η Κύπρος το 2006.
“Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων για ακόμη μια φορά επιθυμεί να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη σεβασμού από διάφορους φορείς σχετικά με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις που λαμβάνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναφορικά με την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, που διακυβεύεται διαρκώς στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης και της αλόγιστης πολλές φορές οικοδομικής δραστηριότητας”, καταλήγει.