Άμεση βελτίωση και συντήρηση του Χαλκολιθικού οικισμού Λέμπας και του Αρχαιολογικού Κέντρου Ερευνών της κοινότητας , εξήγγειλε η Υπουργός Μεταφορών.
Λεωφόρος Ελλάδος. «Στόχος μας η ασφάλεια και η καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού».
Έντονες διαβουλεύσεις για εξεύρεση αεροπορικής εταιρείας για πτήσεις Πάφος – Αθήνα.
Επιτόπου επίσκεψη στον αρχαιολογικό οικισμό Λέμπας αλλά και στο Αρχαιολογικό Κέντρο ερευνών της κοινότητας , πραγματοποίησε πρόσφατα , η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη .Οι δυο αρχαιολογικοί χώροι τους οποίους επισκέπτονται εκατοντάδες μαθητές , φοιτητές αλλά και τουρίστες ,βρίσκονται στο στάδιο κατάρρευσης παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Λέμπας προς στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Η Υπουργός Μεταφορών σε αποκλειστική συνέντευξη της στο taxidromos24.com , εξήγγειλε μέτρα για διαφύλαξη των δυο αρχαιολογικών χώρων ενώ παράλληλα μίλησε μεταξύ άλλων για το θέμα της Λεωφόρου Ελλάδος, την έναρξη των βελτιωτικών έργων στον αυτοκινητόδρομο Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση αεροπορικής εταιρείας που θα εκτελεί πτήσεις από το αεροδρόμιο Πάφου για Αθήνα.
Κυρία Υπουργέ , στον αρχαιολογικό οικισμό της Λέμπας , τον τελευταίο χρόνο παρατηρούνται προβλήματα . Ο χώρος χρειάζεται αναβάθμιση, τα πειραματικά σπιτάκια βρίσκονται υπό κατάρρευση κλπ…
Ναι , όπως έχω διαπιστώσει από την επιτόπου επίσκεψη μου στο χώρο η περιοχή χρειάζεται αναβάθμιση .Θα επισκεφθώ σύντομα μαζί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων τον Οικισμό της Λέμπας, ο οποίος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους αρχαιολογικούς οικισμούς της Κύπρου . Υπάρχουν στο χώρο σημαντικές αρχαιότητες και δίπλα σε απομίμηση ο οικισμός, ο οποίος είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον μνημείο, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες μαθητές απ όλη την Κύπρο , για να μαθαίνουν την ιστορία μας, αλλά και χιλιάδες τουρίστες . Κι αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να αναβαθμιστεί και να διορθωθεί, αφού δεν είναι και σε πολύ καλή κατάσταση. Ο χώρος είναι αρκετά βελτιωμένος, όμως, κάποιες διευκολύνσεις θα μπορούσαν να γίνουν.
Έχετε επισκεφθεί και το αρχαιολογικό κέντρο ερευνών Λέμπας. Το κέντρο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και δεν παρέχεται καμία ασφάλεια στις εκατοντάδες φοιτητές που φιλοξενούνται στο χώρο. Το κτίριο είναι πεπαλαιωμένο και χρειάζεται άμεση βελτίωση…
Η αρχαιολογική αποστολή που εργάζεται εκεί κάνει μια πολύ αξιόλογη δουλειά και είναι σωστό να τους παρέχουμε και τις κατάλληλες διευκολύνσεις και αυτό πρέπει να το δούμε και με τα συναρμόδια υπουργεία για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Πράγματι ο χώρος που φιλοξενούνται οι φοιτητές που έρχονται από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου για μελέτες αλλά και οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν σε ανασκαφές , δεν είναι ο κατάλληλος. Χρειάζεται βελτίωση ούτος ώστε με κάποιες σωστικές εργασίες να παρέχει ασφάλεια και τις κατάλληλες διευκολύνσεις στους φιλοξενούμενους. Από πλευράς μας θα ληφθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για το σκοπό αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα κάνουμε ότι το δυνατό καλύτερο για την βελτίωση του Αρχαιολογικού Κέντρου Ερευνών.
Όσον αφορά το θέμα με το πολύκροτο θέμα της νησίδας στην Λεωφόρο Ελλάδος. Που βρίσκεται και πως προχώρα το Υπουργείο σας ;
Για το θέμα αυτό υπάρχει άποψη του Τμήματος Δημοσίων Έργων, για την οποία έχει ληφθεί η γνώμη του φορέα που βρίσκεται στο Υπουργείο Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων. Πρέπει να πούμε ότι το θέμα μελετάται και πολύ σύντομα αναμένεται και το πόρισμα συγκοινωνιολόγου από το εξωτερικό, ο οποίος θα αναλύσει όλα τα δεδομένα και θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα .
Υπάρχουν, ενώπιων σας , εναλλακτικές προτάσεις για βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην περιοχή, σε περίπτωση που δεν γίνει νησίδα;
Η απόφαση των Δημοσίων Έργων είναι να γίνει νησίδα κατόπιν και συμβουλών και της Τροχαίας, αλλά και του φορέα, ο οποίος λαμβάνει υπόψη σφαιρικά και τις απόψεις όλων και έχει ως μεγαλύτερο γνώμονα το θέμα ασφάλειας. Όμως, είναι σωστό να βλέπουμε τα πράγματα με ανοικτό πνεύμα και θέλω να δω πως αντιμετωπίζονται ίδια ή παρόμοια θέματα στο εξωτερικό για να πάρουμε και εμείς ιδέες πως μπορούμε να «παντρέψουμε» κάποια πράγματα και να εξυπηρετήσουμε και τον εμπορικό κόσμο, την ασφάλεια και όλα όσα συνεπάγονται.
Όσον αφορά τώρα το Μουσείο της Πάφου παραμένει κλειστό εδώ και τρία χρόνια . Μετά τις εργασίες ανακαίνισης ενόψει της ανάληψης από την Πάφο του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 , δεν λειτούργησε ξανά…
Υπάρχουν διάφορα προβλήματα, που αφορούσαν και νομικά και διαδικαστικά ζητήματα. Φαίνεται ότι υπήρξαν διαφορές με τον εργολάβο, ενώ προέκυψε και θέμα με την ένσταση που υποβλήθηκε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών σχετικά με τον Διαγωνισμό για την προμήθεια των προθηκών . Συμμερίζομαι τις αντιδράσεις των Τοπικών αρχών , το Μουσείο της Πάφου που αποτελεί χώρο προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης στις χιλιάδες των ξένων και ντόπιων επισκεπτών, θα έπρεπε να λειτουργεί . Έχω πάρει διαβεβαιώσεις από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του 2020 , το Μουσείο Πάφου θα λειτουργήσει και πάλι κανονικά .
Γίνονται προσπάθειες για πτήσεις από Πάφο – Αθήνα;
Αυτό εναπόκειται στις ίδιες τις εταιρείες. Αν θεωρούν συμφέρουσα τη συγκεκριμένη διαδρομή, τότε θα μπει δρομολόγιο. Αν όχι, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να παρέμβει το Υπουργείο είναι μέσω των σχεδίων / κινήτρων που υπάρχουν και τα οποία τα μελετάμε και τα αναθεωρούμε. Από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών γίνονται προσπάθειες για να καλύψουμε αυτές τις πτήσεις που επηρεάζουν το επιβατικό κοινό και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική εξέλιξη.
Ήδη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον κάποιες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες προσέγγισαν το αρμόδιο Υπουργείο , γίνονται διαβουλεύσεις , μελετάμε τα δεδομένα, την ίδια στιγμή μάλιστα , που τα περιθώρια είναι περιορισμένα σε μια ανταγωνιστική αγορά. Ελπίζω ότι σύντομα το θέμα θα λήξει …
Κυρία Αναστασιάδου, αποτελεί «στοίχημα» για σας η προκήρυξη του διαγωνισμού για την βελτίωση του αυτοκινητόδρομου Πάφου- Πόλεως Χρυσοχούς; Ένα έργο που πήρε σάρκα και οστά μετά από δεκαετίες…
Ναι πράγματι. Το έργο ήταν στις προτεραιότητες μου . Βέβαια δεν ήταν αυτό που αφορούσε τον μεγαλόπνοο αυτοκινητόδρομο που προβλεπόταν στον διαγωνισμό που κατέρρευσε πριν 11 χρόνια, αλλά αφορά στη μελέτη και κατασκευή δρόμου δύο λωρίδων από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ. Η όδευση αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα, ακολουθεί βόρεια πορεία ανατολικά της Μαραθούντας και της Τσάδας, δυτικά της Καλλέπειας και του Στρουμπιού και καταλήγει στον υφιστάμενο δρόμο μετά το Στρουμπί. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα €70 εκατ. συν ΦΠΑ, εκ των οποίων τα €8 εκατ. περίπου θα αφορούν στο κόστος απαλλοτριώσεων των τεμαχίων των οποίων η απαλλοτρίωση ανακλήθηκε το 2012. Ο προβλεπόμενος χρόνος μελέτης-κατασκευής θα είναι 3,5 χρόνια.
Πρόκειται για ένα έργο υπερτοπικής σημασίας, που θα αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής , και πέρα από τη σημαντική βοήθεια που θα δοθεί προς την Π. Χρυσοχούς θα δοθεί η δυνατότητα για ραγδαία ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της Π. Χρυσοχούς αλλά και της Επαρχίας. Θα επιλύσει, επίσης , προβλήματα οδικής ασφάλειας και λειτουργικότητας του οδικού δικτύου.