Η Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ηλία Μυριάνθους στη Διάσκεψη COSAC LΧΙ που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.
Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ηλία Μυριάνθους στη Διάσκεψη COSAC LΧΙ, Βουκουρέστι, Δευτέρα 23 – 25 Ιουνίου 2019 σχετικά με το θέμα «Η oικονομία βασίζεται στην καινοτομία, την τεχνολογική πρόοδο και τον κοινωνικό ευρωπαϊκό αντίκτυπο: ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην προώθηση της «Nέας Oικονομίας» της ΕΕ» (“Economy based on innovation, technological progress and social European impact; the role of national parliaments in fostering the «New Economy» of the EU?”)
“Το επόμενο επταετές πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ορίζοντας Ευρώπη», με προτεινόμενο προϋπολογισμό 94 δις ευρώ, αποτελεί την πιο φιλόδοξη μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή επένδυση στην έρευνα και καινοτομία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιδιώξει τη βέλτιστη αξιοποίηση των δράσεων του νέου προγράμματος, προκειμένου να προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο.
Στο σημείο αυτό, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στις σημαντικές επιδόσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στο τρέχον Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», που μέχρι στιγμής κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην καθαρή κατά κεφαλή προσέλκυση κονδυλίων το οποίο ήταν αποτέλεσμα μια ελκυστικής φορολογικής ρύθμισης η οποία φορο-απαλλάσσει υπο κάποιες προϋποθέσεις μεχρι και το 50% των κερδών των μικτών και μεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται με την έρευνα και καινοτομία .
Αναμφίβολα, τα εθνικά κοινοβούλια ως εκφραστές της λαϊκής βούλησης των ευρωπαίων πολιτών έχουν ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτή την φιλόδοξη προσπάθεια .
Το κυπριακό κοινοβούλιο προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογικής πρόκλησης που βρίσκεται μπροστά μας.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι, η κυπριακή Βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού της έργου προωθεί πρωτοβουλίες για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες από το κράτος και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών που απαιτεί η ψηφιακή εποχή.
Επιπλέον, με πρωτοβουλία της κυπριακής Βουλής έχει καταρτιστεί η Εθνική Στρατηγική για τις «Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες (Blockchain)», προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση και η ομαλή εφαρμογή των εν λόγω τεχνολογιών σε εθνικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, έχει εγκαθιδρύσει μια ειδική σχέση με την πανεπιστημιακή και επιστημονική μας κοινότητα γύρω από τις προκλήσεις της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, ενώ παράλληλα στο πλαίσιο του θεσμού των «παράλληλων Κοινοβουλίων», που θα λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της έρευνας, της καινοτομίας και της ψηφιακής διακυβέρνησης στην καθημερινότητα του πολίτη.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Οι δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία δεν είναι κόστος, αλλά επένδυση στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Εμείς ως εθνικά κοινοβούλια πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε συνδιαμορφωτές αυτής της προσπάθειας, προκειμένου να καταστήσουμε την Ευρώπη ηγέτιδα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο όλων των ευρωπαίων πολιτών ανεξάρτητα σε ποια γωνιά της Ευρώπης και εάν κατοικούν παρέχοντας σε όλους αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας ,παιδείας αλλά και άλλων κοινωνικών αγαθών .
Σας ευχαριστώ”