Την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ώρα 21.00 το βράδυ.
Θεσσαλονίκη, πρώτο τρίμηνο του ’43.
Κατοχή και αντίσταση. Κατασκοπία και ένας κυνηγημένος έρωτας. Πείνα και ο Τσιτσάνης να δημιουργεί μερικά από τα πιο σημαντικά του τραγούδια . Είναι άραγε οι δύσκολες συνθήκες που τροφοδοτούν την τέχνη ή απλά κάποιοι άνθρωποι αντιστέκονται με έναν δικό τους τρόπο στο σκοτάδι που απειλεί την ψυχή τους;
Το Θέατρο Δέντρο φιλοξενεί τον σκηνοθέτη Simos Kakalas που μας θυμίζει ότι «η ιστορία δεν είναι καθόλου δύσκολο να επαναληφθεί και η τέχνη δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω από το να μας θυμίζει την ανθρώπινη μας υπόσταση». Πιστός στην ανήσυχη ιδιοσυγκρασία του και με μια ανατρεπτική διάθεση, ετοιμάζει την πρώτη του σκηνοθεσία για το Κυπριακό Θέατρο και δηλώνει ότι «θέλω να φέρω τον θίασο σε έναν ενεργό θεατροποιητικό ρόλο, μια επιστροφή, οπωσδήποτε αναγκαία, στον πυρήνα της θεατρικής πρακτικής, προς μια κατεύθυνση “φτωχού θεάτρου”».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Συγγραφέας: Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Με τον Σταυρό Λούρα στο ρόλο του Τσιτσάνη και τους Στέλα Φυρογένη, Valentinos Kokkinos, Diomedes Koufteros, Aris Antonopoulos, Γιώργο Κορομπίλη, Loizos Papageorgiou
Σκηνικά – Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μάσκες: Martha Foka
Μουσική Επιμέλεια: Κυριακή Ιακωβίδου
Φωτισμοί: Christos Gogakis
Μουσικοί επί σκηνής: Λαϊκή Τετρακτύς – Laiki Tetraktis Άννυ Παντελή (Μπαγλαμάς – Φωνή), Ηλίας Ιορδάνου (Μπουζούκι – Φωνή),Παναγιώτης Ξανθόπουλος (Κιθάρα – Φωνή)
Κατασκευή σκηνικού: Θεόδωρος Γεωργίου
Photo & Video Credits/ Αφίσα: Leandros Taliotis
Επικοινωνία: The White Angel Company
Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννος Λούρας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Θεσσαλονίκη, 1943. Από τον παλιό Σταθμό Θεσσαλονίκης ξεκινούν τα πρώτα τρένα για το Άουσβιτς. Το «Ουζερί Τσιτσάνης», Παύλου Μελά 22, δουλεύει στο κέντρο της κατεχόμενης πόλης, στο μάτι του κυκλώνα. Φτωχαδάκια, μαυραγορίτες και αγωνιστές έβρισκαν αγαλλίαση ακούγοντας τα άγνωστα ακόμη τραγούδια του Τσιτσάνη, ο οποίος μέσα σ’ όλον αυτόν τον εφιάλτη, ίσως και εξαιτίας του, συνθέτει τα καλύτερα τραγούδια του. Μέσα σε αυτό το μαγαζί, ακούστηκαν για πρώτη φορά ορισμένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Τσιτσάνη, εμπνευσμένα από τις αγωνίες και τη δύσκολη ζωή των καθημερινών ανθρώπων.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΙΜΟΥ ΚΑΚΑΛΑ
Ο Σίμος Κακάλας γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, έκανε τα πρώτα του βήματα στο θέατρο ως ηθοποιός, μέχρις ότου στράφηκε στη σκηνοθεσία, καταθέτοντας με την Χώρος Εταιρεία Θεάτρου ιδιοσυγκρασιακές παραστάσεις που προκάλεσαν αίσθηση. Ανάμεσά τους είναι η manga εκδοχή στην «Γκόλφω» του Σπ. Περεσιάδη, το αυτοσχεδιαστικό «Λιωμένο βούτυρο» του Σ. Σερέφα (Έπαινος Σκηνοθεσίας 2008, Ένωση Ελλήνων Κριτικών) και η «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση με τρεις μόνο γυναίκες-ηθοποιούς σε ένα ρεσιτάλ αφηγηματικής δεινότητας.
Το καλοκαίρι του 2012, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο Σίμος Κακάλας παρουσίασε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου την παράσταση «Άσκηση Επίδαυρος-Σύσσημον», μια συρραφή από σπαράγματα των τριών κορυφαίων αρχαίων τραγικών, καθώς και από στίχους της ποιητικής συλλογής «Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Επιστρέφει στην Επίδαυρο το 2015 με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, για να ακολουθήσει το 2017 το μετα-καμπαρέ του «Greek Freak» και το 2018 η θεατροποίηση στο κλασικό μυθιστόρημα της Εμιλυ Μπροντέ «Ανεμοδαρμένα ύψη». Την τρέχουσα σεζόν έχει σκηνοθετήσει για το Εθνικό Θέατρο το «Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ και για την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την όπερα «Η Κερένια Κούκλα» του Τάσου Ρωσόπουλου, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: www.soldouttickets.com.cy, επιλεγμένα περίπτερα SO EASY και στο 99520835
ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΟΚ / THOC / ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΡΙΚ