To 44,99% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων της Κύπρου, πήγε χθες στις κάλπες για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, με το ποσοστό της αποχής να ανέρχεται στο 55,01%.
Παρόλα αυτά, έχουν, πλέον, εκλεγεί οι Αντιπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο όπως και οι ηγεσίες των κομμάτων στα οποία ανήκουν, με τα κόμματα και την κυβέρνηση να πρέπει να αναλογιστούν την επόμενη μέρα.
Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κύπρος Κυπριανού, με τους πιο κάτω Ευρωβουλευτές να έχουν ανακηρυχθεί μετά τη χθεσινή “μάχη”:
Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ)
Λουκάς Φουρλάς (ΔΗΣΥ)
Γιώργος Γεωργίου (ΑΚΕΛ)
Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (ΑΚΕΛ)
Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ)
Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ)
Το προφίλ των έξι Ευρωβουλευτών:
Λουκάς Φουρλάς
Γεννήθηκε το 1969 στη Λεμεσό. Είναι απόφοιτος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της ΦΠΚ Πρωτοπορία και Πρόεδρος της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης.
Παρακολούθησε με υποτροφία το 2006 μαθήματα διερευνητικής δημοσιογραφίας και κάλυψης διεθνών κρίσεων στα πανεπιστήμια Columbia και Georges Wash- ington στις ΗΠΑ.
Εργάστηκε για 23 χρόνια ως πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής επικαιρικών εκπομπών και κεντρικών δελτίων ειδήσεων στην κρατική και στην ιδιωτική τηλεόραση, ενώ είχε συνεργασία και με τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση.
Για 7 χρόνια παρουσίαζε τη βραβευμένη από το κοινό εκπομπή Έχεις Μέσον η οποία έδινε καθημερινά δημόσιο βήμα στους πολίτες.
Εκπρόσωπος τύπου του υποψηφίου κ. Ιωάννη Κασουλίδη, στις προεδρικές εκλογές του 2008.
Πρεσβευτής φιλανθρωπίας του Ιδρύματος «Ελπίδα» και εμπνευστής της Πρωτοβουλίας «Κολυμπώ με τους ΟΥΚ για τους δικούς μας Μικρούς Ήρωες».
Εκπρόσωπος τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2017 μέχρι το 2019.
Κατ’ επιλογήν υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.
Λευτέρης Χριστοφόρου
Γεννήθηκε το 1963 στο κατεχόμενο Πραστειό Αμμοχώστου. Απόφοιτος Οικονομικών με Άριστα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Μέλος της MAKI και της ΝΕΔΗΣΥ από το 1976. Στέλεχος της ΦΠΚ Πρωτοπορία, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Επαρχιακός Γραμματέας ΝΕΔΗΣΥ Αμμοχώστου, 1993 -1996.
Βουλευτής ΔΗΣΥ, 1996 – 2014.
Συμμετέχει στη Διεθνή Αντιπροσωπεία της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθόδοξων Βουλευτών. Εκλέγηκε στη Διεθνή Γραμματεία της Οργάνωσης όπου μαζί με βουλευτές από άλλες χώρες ανέλαβε σημαντικές αποστολές για στήριξη των Ορθόδοξων λαών σε ολόκληρο το κόσμο.
Το 2004 ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει στις σημαντικές επιτροπές του Προϋπολογισμού και της Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας.
Συμμετέχει στο Προεδρείο της Ομάδας του ΕΛΚ (EPP Group). Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από το 2013 και Ευρωβουλευτής από το 2014.
Kızılyürek Niyazi
Ο Niyazi Kızılyürek γεννήθηκε το 1959 στην Ποταμιά. Στις αρχές του 1964, λόγω των διακοινοτικών συγκρούσεων, η οικογένειά του μετοίκησε στον θύλακα της Λουρουτζίνας όπου έζησε ως πρόσφυγας μέχρι το 1974. Μετά το 1974, εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στο χωριό Αργάκι.
Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βρέμης, όπου εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική διατριβή πάνω στο Κυπριακό Πρόβλημα. Το 1990 αποφοίτησε με τον τίτλο του διδάκτορος και διάκριση Summa Cum Laude.
Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και βρίσκεται σήμερα στη βαθμίδα του Καθηγητή. Υπηρέτησε ως πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και ως Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Δημοσίευσε περισσότερα από 20 βιβλία σε διάφορες γλώσσες, τα περισσότερα εκ των οποίων πραγματεύονται το Κυπριακό Πρόβλημα. Πέραν των συγγραμμάτων του σε θέματα Κυπριακής Ιστορίας, Εθνικισμού και Σύγχρονης Τουρκίας, συνέγραψε περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου και μαζί δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Τείχος μας», ενώ μαζί με τον Μιχάλη Θεοδώρου, συνίδρυσαν τον δίγλωσσο (Ελληνικά και Τουρκικά) κυπριακό εκδοτικό οίκο Ετεροτοπία.
Το 1997 απονεμήθηκε στον Niyazi Kızılyürek το βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Abdi İpekçi για το σύνολο των προσπαθειών του με στόχο την ελληνοτουρκική φιλία και την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού από το 2015.
Γεωργίου Κ. Γιώργος
Ο Γιώργος Κ. Γεωργίου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία και κατάγεται από την Αφάνεια και την κατεχόμενη Άσσια. Σήμερα διαμένει στο Μαζωτό. Είναι νυμφευμένος με την Καλομοίρα Ιωάννου και έχουν τρία παιδιά.
Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987. Επιμορφώθηκε στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός- φιλόλογος, ΒΔ`, στη Μέση Εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών Αθήνας και στη συνέχεια στην Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών. Διετέλεσε μέλος του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ.
Το 2011 και το 2016 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας. Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών, Παιδείας, Γεωργίας και Θεσμών ενώ διετέλεσε μέλος και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιβάλλοντος και Νομικών. Είναι επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κυπριακής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ για τρία χρόνια.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας. Εκλέχθηκε ως επικεφαλής και συντονίζει το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΚΑ Λάρνακας. Συμμετέχει στο Γραφείο Παιδείας και στο Γραφείο Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.
Κώστας Μαυρίδης
Ο Κώστας Μαυρίδης κατάγεται από την επαρχία της κατεχόμενης Κερύνειας. Μετά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, σπούδασε στις ΗΠΑ με υποτροφίες σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, Λογιστική, Οικονομικά και Χρηματοοικονομική αντίστοιχα. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Στην Κύπρο, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων και στο Υπουργείο Εργασίας.
Το 2004 πρωτοστάτησε στην ανάδειξη προνοιών του Σχεδίου Ανάν που παρείχαν την δυνατότητα παρέμβασης Αγγλίας και Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου με στόχο τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από το 2008 είναι εκλεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.
Από το 2014 είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και ανήκει στην 2η μεγαλύτερη Πολιτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι ο πρώτος Κύπριος Ευρωβουλευτής, που συμμετέχει στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι επίσης δραστήριο μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και των Αντιπροσωπειών Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) -Τουρκίας, ΕΕ-Ισραήλ καθώς και της ομάδας ΕΕ-Αιγύπτου. Συμμετείχε σε αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία και στο Ισραήλ.
Στις σημαντικές του δράσεις, περιλαμβάνεται ο διορισμός του ως εκπρόσωπος της Πολιτικής του Ομάδας στο Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Αλλαγών στα κράτη-μέλη με προϋπολογισμό 300 εκ. ευρώ μέχρι το 2020 και 25 δισ. για το 2020-2027. Η Κύπρος ανήκει στα κράτη που έχουν επωφεληθεί με σημαντική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.
Δημήτρης Παπαδάκης
Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Μετά την προσφυγιά εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Λεμεσό όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης του Αγώνα και Γενικός Γραμματέας της ΕΦΕΚ Αθηνών.
Στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος της Νεολαίας ΕΔΕΚ, Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ. Από το 2014 είναι Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ και συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Περιφερειών, στην Επιτροπή Αναφορών και στην ad hoc Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τρομοκρατία.
Έχει δυο κόρες την Χριστιάνα και την Ευαγγελία.