Μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού, μετά την έκθεση της Επιτροπής που η κυβέρνηση διόρισε και το πόρισμά της για τις ευθύνες και μετά και από τη μαζική διαδήλωση έξω από το Προεδρικό, “αναμένουμε έστω και την υστάτη ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Οικονομικών θα ανακαλύψουν τον όρο πολιτική ευθιξία και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης στη Λαϊκή Αγορά Πάφου, κατά την οποία συνοδευόταν από τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές της Συμμαχίας, ανέφερε πως ταυτόχρονα αναμένουν και από τα πολιτικά κόμματα του “παλαιοκομματικού συστήματος, τα οποία κατονομάζονται ως επίσης υπεύθυνοι για την κατάρρευση του Συνεργατισμού στο πόρισμα της Επιτροπής ότι θα κάνουν και τη δική τους αυτοκριτική”.
Οτι επιτέλους, συνέχισε, “θα εγκαταλείψουν την πρακτική που ακολουθούν για δεκαετίες όπου θέλουν να κομματικοποιούν τα πάντα και θέλουν να έχουν ρόλο και λόγο στη διαχείριση των κρατικών ή ημικρατικών οργανισμών”.
O κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η άρνηση του Υπουργού Οικονομικών να παραιτηθεί, “αλλά και η κάλυψη που του προσφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, φέρνει στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα να ψηφιστεί και στην Κύπρο ένας νόμος πλαίσιο που να αφορά τις προσωπικές αστικές ευθύνες όσων διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα ή όσων έχουν εκτελεστική εξουσία, συμπλήρωσε.
Ανέφερε πως “η πρόταση Νόμου που καταθέσαμε εκκρεμεί στη Βουλή’’ και εξέφρασε την ελπίδα “εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα επικρίνουν ή απαιτούν την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών να υπερψηφίσουν την πρόταση Νόμου έτσι ώστε όσοι ευθύνονται, είτε για κακοδιαχείριση, είτε για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, να μην χρειάζεται πλέον η δική τους ευθιξία για να αναλάβουν ευθύνες”, αλλά να μπορεί, όπως είπε, να κινηθεί ο κάθε πολίτης που έχει ένομμο συμφέρον, απαιτώντας την ανάληψη της προσωπικής πλέον αστικής ευθύνης και όχι απλά της πολιτικής ευθύνης.
Λαϊκή αγορά Πάφου
——-
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στη Λαϊκή Αγορά της Πάφου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως αυτή αφορά τη συνέχιση του διάλογου τους με τους πολίτες και τους εργαζόμενους.
Είχαμε την ευκαιρία, είπε, “να συζητήσουμε με τους παραγωγούς στη λαϊκή αγορά, οι οποίοι αντιμετωπίζουν από πρώτο χέρι τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, τα οποία παραμένουν άλυτα, αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς της κυβέρνησης για να στηρίξει τους παραγωγούς μας”.
Μπορεί, συνέχισε, ο Υπουργός Οικονομικών να διατυμπανίζει ότι ευμάρεια, αλλά όταν κάποιος συζητήσει με τους καταστηματάρχες των μικρών καταστημάτων, μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων και με τους παραγωγούς, διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη αδυναμία στο καταναλωτικό κοινό, έλλειψη οικονομικής δυνατότητας για ψώνια και αγορές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως ταυτόχρονα ένα ζήτημα το οποίο επαναφέρουν συνεχώς οι πολίτες, έχει να κάνει με την αδυναμία τους, να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Ακολούθως ανέφερε ότι μπορεί η κυβέρνηση να εξήγγειλε την Εστία, αλλά οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί, αφού όπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες υποτίθεται θα έπρεπε να εξυπηρετηθούν από το σχέδιο Εστία.
Αποτέλεσμα αυτού, σημείωσε, είναι να μην γνωρίζουν ούτε τι περιλαμβάνει ούτε ποια είναι να κριτήρια αλλά ούτε πού να απευθυνθούν.
Πρόσθεσε πως “θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση πέρα από τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες να πάρει συγκεκριμένα μέτρα”.
Επειδή ακούμε, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις τράπεζες για το Σχέδιο Εστία, “αναμένουμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να υπενθυμίσει στις Τράπεζες ότι δεν έχουν διασωθεί από τις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια που έφεραν κάποιοι ξένοι επενδυτές στις Τράπεζες, αλλά οι Τράπεζες έχουν διασωθεί με τις θυσίες του Κύπριου πολίτη”.
Θα πρέπει και οι ίδιες οι Τράπεζες σήμερα να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία, δήλωσε.
Αναφερόμενος στον διορισμό του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα ότι “δεν θα ακολουθήσει τη στάση ανοχής και αποστασιοποίησης που είχε η προηγούμενη Διοικήτρια και ότι θα έχει παρεμβατικό ρόλο πάνω στις Τράπεζες για να ανταποκριθούν και εκείνες στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις”.