Με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστα Χαμπιαούρη, του Εκπροσώπου του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Επισκ. Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, του Δημάρχου της Χίου κ. Εμμανουήλ Βουρνού, της κ. Ευτυχίας Βλυσίδου, Προϊσταμένης Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως Χίου, του Ακαδημαϊκού κ. Νικολάου Κονομή, του εκ Χίου καταγομένου Αρχιμ. Γρηγορίου Μουσουρούλη, των Καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Ανδρέα Βοσκού και Π. Κοντού, του πρώην Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και άλλων επισήμων, ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, υπό τον γενικό τίτλο «Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες» με θέμα «Από τον Όμηρο και τον Ησίοδο στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία».
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος με θέμα «Οι Πατέρες της Εκκλησίας και ο Όμηρος».
Το πρωί της επομένης, Πέμπτης 28ης Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Χίου και τον πρ. Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, έγιναν δεκτοί από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο στο γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Μετά από συζήτηση που είχαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπ. Χίου απένειμε στον Μακαριώτατο τον «χρυσούν Σταυρόν του Αγίου Ισιδώρου» με τη συνοδεία ευεργετηρίου Γράμματος, με το οποίο η Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις πολύτιμες υπηρεσίες του Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου στην Εκκλησία και στη διακονία της πίστεως.
Ο Μακαριώτατος αντιπροσέφερε τόσο στον Μητροπολίτη Χίου όσο και στον Δήμαρχο της Χίου ένα αργυρό δίσκο με την παράσταση των ιδρυτών της Εκκλησίας Κύπρου αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα.
Ο Σεβασμιώτατος Χίου θα παραμείνει στη Μεγαλόνησο Κύπρο μέχρι και το Σάββατο 30 Μαρτίου.