Πανηγυρικά και περίλαμπρα εόρτασε ο Πανίερος Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελιστρίας στην κωμόπολη του Ιδαλίου, τη μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Του εορτίου Εσπερινού προέστη, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος υπό του Μητροπ. Τριμυθούντος και υπό πολλών κληρικών, με τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών από όλη την περιοχή και διαφόρων πολιτειακών και πολιτικών αρχών.
Πριν το πέρας του Εσπερινού ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς με θεολογικό λόγο στην πρώτη Εύα, ως αφορμή διάσπασης των ανθρώπων μεταξύ τους, αλλά και με τον Θεό και της δευτέρας Εύας, της Παναγίας, η οποία ένωσε τους ανθρώπους μεταξύ τους και με τον Θεό. «Μετά την έξωση των πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο, τόνισε ο Μακαριώτατος, άρχισε το μεγάλο δράμα του ανθρωπίνου γένους, με την αποξένωσή του από την πηγή της ζωής. Έκτοτε, ο άνθρωπος ζούσε με την προσμονή της καλής είδησης, της καλής αγγελίας, που φέρνει στον άνθρωπο η εορτή του Ευαγγελισμού.
Σαν σήμερα έφθασε στη γη Άγγελος από τον ουρανό αναγγέλλοντας την απαρχή όλων των καλών. Στάλθηκε ο αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παρθένο, για να μεταβάλει την ατιμία του γυναικείου φίλου σε τιμή. Κι αφού παρουσιάστηκε στην Παναγία μας εκτελώντας τη διαταγή που πήρε, είπε πανηγυρικά· “Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου”. Και όταν η Παρθένος αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να συλλάβει χωρίς άνδρα, ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι «το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει». Τότε η σεμνή κόρη, η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά. «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου». Όταν έμαθε, λοιπόν, και κατάλαβε τη σύλληψη του τέκνου, τη γέννησή του, ποιός και τίνος θα είναι Υιός, πώς θα ονομαστεί, ποιού θρόνου θα είναι διάδοχος, σε ποιούς θα βασιλεύσει και τέλος ότι αυτός που θα γεννηθεί είναι ο ίδιος ο Θεός, απάντησε με μια επίσης χαρούμενη φωνή· «Είμαι μια δούλη του Κυρίου, ας γίνει το θέλημά του σε μένα, όπως μου το είπες».
Ακριβώς εδώ φαίνεται η υπακοή της Παναγίας στον λόγο του αρχαγγέλου, αλλά και η υπακοή της στον Θεό, για ένα γεγονός που ήταν παράδοξο και παράξενο για την ανθρώπινη λογική. Έτσι υποτάσσει την λογική της στο θέλημα του Θεού. Και αμέσως, συντρίβεται το τείχος που χώριζε για αιώνες τον άνθρωπο από τον Θεό, ανοίγουν οι θύρες της επιστροφής στον Παράδεισο, ξεκινά η άνοδος του ανθρώπου προς τον Θεό. Με γέφυρα την Παναγία, που ένωσε τον ουρανό με τη γη, άνοιξε τις πόρτες του Παραδείσου και διέλυσε τους φραγμούς της αμαρτίας». Έχοντας ως πρότυπο τη ζωή της Παναγίας μας μπορούμε όλοι να σωθούμε και να επιτύχουμε την
εν Χριστώ τελείωσή μας. Με τον Ευαγγελισμό κατεβαίνει ο Θεός στη γη, για να ανέβει ο άνθρωπος στον ουρανό. Ούτε οι προσφορές μας, ούτε οι μετάνοιές μας ευαρεστούν από μόνα τους την Παναγία μας, αλλά η μίμηση της ζωής της. Για αυτό ας μιμηθούμε όλοι τη Μητέρα του Θεού».