Σε μια κατάμεστη αίθουσα στον πολυχώρο Πολιτισμού « Παλιά Ηλεκτρική» , το Πετρίδειο Ίδρυμα διοργάνωσε εκδήλωση για την απονομή των Λογοτεχνικών Βραβείων του 4ου Πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού « Χριστόδουλος & Μαρία Πετρίδη».
Σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Μαραθεύτης πρόεδρος του Πετρίδειου Ιδρύματος ανέφερε πως ο λογοτεχνικός διαγωνισμός που είναι Πανελλήνιος και περιλαμβάνει έργα σε μυθιστόρημα, διήγημα , παιδική λογοτεχνία και θεατρικό, έχει αγκαλιαστεί από Έλληνες ανά το παγκόσμιο.
Ενδεικτικά ανέφερε πως φέτος το Πετρίδειο Ίδρυμα δέχτηκε συμμετοχές από Ελλάδα, Γερμανία, Καναδά και Αυστραλία αποδεικνύοντας την παγκόσμια αποδεκτικότητα του διαγωνισμού.
Τα βραβεία
Το Α’ Βραβείο στην κατηγορία παιδική λογοτεχνία εξασφάλισε το βιβλίο ο Βενετός Ινίοχος του Κώστα Παπαϊωάννου ,το Β΄Βραβείο εξασφάλισε η Μαίρη Κανάκη από την Σαλαμίνα- Ελλάδα με το βιβλίο « Πεζουλάκης, το πεζοδρόμιο που μιλούσε»,το Γ’ Βραβείο εξασφάλισε το βιβλίο « ο ιπτάμενος Αχινός» του Αντώνιου Ευθυμίου από το Μόναχο της Γερμανίας.
Στην κατηγορία μυθιστόρημα το Α’ Βραβείο εξασφάλισε με το βιβλίο « Κειμήλια προσφύγων» η Βασιλική Παρασκευουλάκου από την Αθήνα – Ελλάδα, το Β’ Βραβείο με το βιβλίο « Κοκκινοσκουφίτσα» η Μαριάμ Συρεγγέλα επίσης από την Αθήνα και το Γ’ Βραβείο , το βιβλίο « Χαμένος παράδεισος» της Δώρας Μοσχονά από την Βόνιτσα – Ελλάδα.
Τον Α’ Έπαινο μοιράστηκαν λόγω ισοβαθμίας, το βιβλίο της Βασιλικής Νεοφύτου από την Λευκωσία με τίτλο « η Οδύσσεια μιας Ελληνικής ψυχής» , και το βιβλίο « η Γιαγιά» του Φίλιππου Φιλίππου από την Λευκωσία.
Τον Β’ Έπαινο εξασφάλισε το βιβλίο « οι πράσινοι πεζοπόροι» του Κώστα Παπαιωάννου από την Λευκωσία.
Στην κατηγορία Διήγημα το Α’ Βραβείο εξασφάλισε το βιβλίο « ο Αεριτζής» της Σταυρούλας Μέρκου από το Αγρίνιο- Ελλάδα. Το Β’ Βραβείο το βιβλίο « το Παντοπωλείο» της Μαρίας Τζιονή από την Λευκωσία ενώ το Γ’ Βραβείο εξασφάλισε η Κωνσταντίνα Παπακώστα από τη Θέρμη- Ελλάδα με τίτλο « Ο μάγος» .
Α’ Έπαινο εξασφάλισε στην ίδια κατηγορία η Λένα Μαυρουδή με το βιβλίο « Το σπίτι της ζωής μου» από την Αθήνα και το Β’ Έπαινο ο Γιάννης Παναγιώτου από τη Μήλο – Κυκλάδες με το βιβλίο « Συρτάκη Ηλεκτρονίων» .
Στην κατηγορία θεατρικό έπαινος απονεμήθηκε στο θεατρικό « Σταθμός» του Ιωάννη Μαρίνου από τη Θεσσαλονίκη – Ελλάδα.
Εξάλλου, ο κ. Μαραθεύτης ανέφερε πως το Πετρίδειο ίδρυμα έχει θεσμοθετήσει για πρώτη φορά φέτος και χορηγεί βοήθεια σε 12 φιλανθρωπικά σωματεία της Πάφου , αναγνωρίζοντας το έργο το οποίο επιτελούν.
Ο κ. Μαραθεύτης αναφέρθηκε και στις 15 του Ιούνη που το Πετρίδειο ίδρυμα προγραμματίζει αθλητικό συμπόσιο που φέτος, όπως είπε, θα είναι αφιερωμένο στον παραολυμπισμό και θα φιλοξενηθούν παραολυμπιονίκες από Ελλάδα και Κύπρο.
Καταλήγοντας ο κ. Μαραθεύτης ευχαρίστησε τα τρία μέλη της κριτικής επιτροπής την κ . Ελένη Αρτεμίου – Ποδηλάτου , την Μαρία Ολυμπίου και τον Κώστα Πολάκη που αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο για την αξιολόγηση των έργων.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε σχετικό φιλμάκι για την ζωή και δράση του Πετρίδειου ιδρύματος.
Η Αμαλία Λουκά Πικρίδη Ιδιοκτήτρια των εκδόσεων « Ζωή και Τέχνη» που συμβάλει τα μέγιστα στην διοργάνωση και συνέχιση του διαγωνισμού εξέφρασε την ικανοποίηση της που ένα όνειρο της αυτό της δημιουργίας θεσμών στην Πάφο έχει πραγματοποιηθεί. Η κ. Πικρίδη μεταξύ άλλων ανέφερε πως από φέτος έχει αυξηθεί ο αριθμός των βραβευθέντων συγγραφέων προσφέροντας εκτός από το πρώτο βραβείο, δεύτερο και τρίτο βραβείο αλλά και επαίνους όπου αυτό ήταν δυνατό.
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, εξέφρασε την ικανοποίηση του που τέτοιες εκδηλώσεις έχουν μεγάλο ακροατήριο. Μετά από πολλά χρόνια είπε, σχεδόν πλήρους πνευματικής ξηρασίας στην πνευματική δημιουργία της πόλη μας, η Πάφος εισέρχεται στον χάρτη της πνευματικής δημιουργίας. Στην σύγχρονη εποχή που ζούμε του υλισμού και του καταναλωτισμού η αποψινή εκδήλωση αποτελεί, ανέφερε, μια μοναδική ευκαιρία για πνευματική ενασχόληση του ανθρώπου και επαναδραστηριοποίηση σε ότι αφορά την πορεία των Τεχνών και των Γραμμάτων όχι μόνο στην Πάφο αλλά και ευρύτερα.
Ακολούθως ο Δήμαρχος Πάφου ανακοίνωσε, πως σε λίγες μέρες θα εγκαινιαστεί σε πλησίον χώρο από το οίκημα της Παλιάς Ηλεκτρικής, Γραφείο το οποίο θα λειτουργήσει το Κέντρο Πληροφόρησης του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση για να ανατρέχει στο πλήρες ψηφιοποιημένο αρχείο όλων των εφημερίδων της Πάφου.
Πρόσθεσε μάλιστα, πως η πόλη της Λάρνακας έχει την παλαιότερη εφημερίδα ενώ η Πάφος έχει τις περισσότερες εφημερίδες που έχουν εκδοθεί σε αριθμό τις δεκαετίες του 10, 20 και του 30. Τέλος ανέφερε πως το όνομα του Χριστόδουλου Πετρίδη ως ευεργέτη της πόλης έχει συμπεριληφθεί μαζί με άλλα πέντε ονόματα και αναγραφεί σε ειδική πλάκα στο Δημοτικό Μέγαρο μετά από αυστηρή αξιολόγηση.
Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ανέφερε πως ο Δήμος Γεροσκήπου ευτύχησε να έχει δημοτική βιβλιοθήκη χάρη στο Πετρίδειο Ίδρυμα. Ευχαρίστησε μάλιστα τον Γραμματέα του Πετρίδειου Ιδρύματος που συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την πλευρά του ο Λεόντιος Τσέλεπος πρόεδρος της Επαρχιακής Οργάνωσης Πολυτέκνων ένας εκ των 12 σωματείων που δέχτηκαν χορηγία από το Πετρίδειο Ίδρυμα βαθιά συγκινημένος αναφέρθηκε στην βοήθεια του Πετρίδειου Ιδρύματος τόσο για το Οίκημα που στεγάζεται η Οργάνωση του αλλά και για την αποπεράτωση του αγάλματος της Πολύτεκνης Μάνας και στην συνεισφορά του προς άπορες πολύτεκνες οικογένειες.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Μουσικό Ωδείο Πάφου .