Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκε στο επίκεντρο πολύωρης σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών ανάμεσα στον Υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός είπε πως τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση ήταν όσο ποτέ άλλοτε δίπλα από τις Κοινότητες, σημειώνοντας πως δόθηκε σημασία στις Κοινότητες μέσα από το τριετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου. Ανέφερε πως η κατά κεφαλήν δαπάνη για αναπτυξιακά έργα την επόμενη τριετία είναι 930 ευρώ ανά κάτοικο σε σχέση με 600 που είναι για τις αστικές περιοχές.
Είπε πως εδώ και τρία χρόνια εφάρμοσε ένα πρόγραμμα εξοικονομήσεων από άλλα κεφάλαια του προϋπολογισμού του Υπουργείου, το οποίο διατίθεται για έργα στις κοινότητες, και το οποίο ανερχόταν στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ το 2017 και 5 εκατομμύρια το 2018. Έγιναν 250 έργα σε 111 κοινότητες τον έναν χρόνο και 94 κοινότητες τον άλλο χρόνο, ενώ σημείωσε πως ως Υπουργός έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με πέραν των 200 κοινοτήτων για περίπου 1000 και περισσότερα συγκεκριμένα αιτήματα που έπρεπε να επιληφθεί, εν ελλείψει ενός πραγματικού συστήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ίδιος ο Υπουργός.
«Αντιλαμβάνεστε ότι, αυτό το σύστημα δημιουργεί στρεβλώσεις και είναι ανθρωπίνως αδύνατο να συνεχιστεί», είπε, τονίζοντας την ανάγκη μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Υπουργός ανέφερε πως συζήτησαν και το θέμα της συμπλεγματοποίησης των υπηρεσιών στις κοινότητες, βάσει του νομοσχεδίου που έχουν από κοινού καταρτίσει με την Ένωση Κοινοτήτων, όπως επίσης και το σχέδιο που αφορά τους Δήμους, το οποίο επηρεάζει και σε ένα μικρό αριθμό Κοινότητες.
«Πιστεύουμε ότι οι Κοινότητες οι οποίες θα γίνουν δημαρχούμενες περιοχές, αναβαθμίζονται με πολύ περισσότερες αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο. Αναβαθμίζονται, με σημαντικά μεγαλύτερο προϋπολογισμό και λιγότερο κόστος των υπηρεσιών. Αναβαθμίζεται η εκπροσώπηση αυτών των Κοινοτήτων σε μια μεγάλη διοικητική περιφέρεια με αρμοδιότητες, αντί να βασίζονται στο ίδιο το κράτος. Άρα, μειώνεται και η γραφειοκρατία. Οι κοινοτάρχες αναβαθμίζονται σε αντιδημάρχους με περισσότερες εξουσίες απ’ ό,τι έχουν σήμερα», είπε, σημειώνοντας πως αυτό ήταν μια πρώτη επαφή, καθώς μόλις τώρα ολοκληρώνεται και το ίδιο το νομοσχέδιο για την Ένωση Δήμων.
Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να ενημερώσει σε επαρχιακό επίπεδο, κατ’ ιδίαν και για όσο χρόνο χρειαστεί, και τις ίδιες τις κοινότητες ούτως ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, να ακουστούν όλες οι ανησυχίες, αλλά να υπάρχει και η επαρκής πληροφόρηση γι’ αυτό το μεγάλο, δραστικό άλμα της δημιουργίας μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος της Μεταρρύθμισης, που αφορά την διαχείριση του νερού, ο Υπουργός παραδέχθηκε πως υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις, υπενθυμίζοντας πως έχουν διαγραφεί 18 εκ. ευρώ από Κοινότητες, οι οποίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους. Πρόσθεσε ότι διαγράφηκαν αυτά τα χρέη από 80 Κοινότητες, εκ των οποίων μόνο 15 είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους σήμερα, σημειώνοντας πως έχουν δημιουργήσει χρέη της τάξεως των 4-5 εκ. ευρώ.
Αφού ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία της Ένωσης Κοινοτήτων όσον αφορά την διαφοροποίηση κάποιων κοινοτήτων που έχουν τις δικές τους πηγές, είπε πως έχουν κάνει κάνει κάποιες προτάσεις και θα επανέλθουν σε αυτό το σημείο. «Είμαστε διατεθειμένοι να μελετήσουμε πώς τα έσοδα μπορούν να διοχετευθούν στις Κοινότητες οι οποίες εντάσσονται στο ΣΥΛ και με ποιο τρόπο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί και η σωστή και συνειδητή διαχείριση του νερού αλλά και η κατάλληλη ποιότητα του νερού», είπε.
Ο Υπουργός τόνισε στη συνέχεια ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει χωριστεί σε τρία κεφάλαια: Το κεφάλαιο των Δήμων, το κεφάλαιο των Κοινοτήτων και πώς επηρεάζεται το ένα με το άλλο, και το κεφάλαιο των Επαρχιακών Συμβουλίων που αφορά την παροχή νερού και αποχετευτικών έργων. «Όλα αυτά, συμπληρώνουν σιγά σιγά το παζλ και το πλαίσιο για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι «το πλαίσιο διακυβέρνησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βασίζεται σε ένα οθωμανικό μοντέλο και πως δεν μπορούμε να πάμε από τη μια μέρα στην άλλη και να καλύψουμε ένα τεράστιο εύρος αρμοδιοτήτων, να δημιουργήσουμε τοπικές κυβερνήσεις ούτως ώστε να απεγκλωβιστούν οι κοινότητες από την εξάρτηση από το κράτος.
Γι’ αυτό, σημείωσε, προχωράμε με ένα μεγάλο, τολμηρό και σημαντικό βήμα που αφορά την συμπλεγματοποίηση κάποιων υπηρεσιών, αλλά μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων, να καταστεί όλη η Κύπρος δημαρχούμενη και να μην υπάρχει διαφορά στις αρμοδιότητες ή στην εξυπηρέτηση του πολίτη που ζει σε μια κοινότητα συγκριτικά με την εξυπηρέτηση σε μια δημαρχούμενη περιοχή.
Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης που ζητούν οι ορεινές κοινότητες, ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι ουδέποτε υπήρχε πρόγραμμα και πως για κάποια περίοδο υπήρξαν κάποιες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για έκτακτη χορηγία με κάποια κριτήρια που πήγαιναν σε κάτοικους ορεινών περιοχών. Πρόσθεσε πως η επιδίωξη είναι να θεσμοθετηθεί αυτή η χορηγία και το Υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, ούτως ώστε να βρεθεί η σωστή διαδικασία και η σωστή κοστολόγηση.
Πρέπει να γίνει μια διαδικασία ώστε να υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλείδες και να μην υπάρχει περιθώριο κατάχρησης αυτού του πολύ σημαντικού μέτρου, επειδή αυτοί οι οποίοι υποφέρουν ελλείψει κάποιας στήριξης, είναι συνήθως ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, που το κράτος θέλει και οφείλει να βοηθήσει, ειδικά στις ορεινές περιοχές, κατέληξε ο Υπουργός.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης είπε πως σήμερα υπήρξε μια πρώτη ενημέρωση για την μελέτη και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ως Ένωση Κοινοτήτων λέμε ναι, η μεταρρύθμιση χρειάζεται να γίνει και πρέπει να γίνει, έχουμε αρκετά πράγματα που πρέπει να διορθώσουμε», είπε και πρόσθεσε πως θα αναμένουν από τον Υπουργό τη μελέτη και το Νομοσχέδιο για να τα συζητήσουν στα συλλογικά τους όργανα, για να δουν τις διαφορές από το Νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει σε συνεργασία με τον Υπουργό για συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των Κοινοτήτων.
Ο κ. Κιτρομηλίδης είπε πως όταν θα πάρουν τη νέα μελέτη από το Υπουργείο θα δουν τι προνοεί με τις Κοινότητες που θα ενταχθούν στο σχέδιο, δηλαδή πόσες και ποιες θα είναι αυτές. Σημείωσε πως ένας ανοικτός διάλογος με τον Υπουργό θα βοηθήσει στο να ενημερωθούν όλες οι Κοινότητες για το Νομοσχέδιο.
Στη συνέχεια, ο κ. Κιτρομηλίδης ανέφερε πως ο λόγος που υπήρχαν ανησυχίες ήταν γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κοινότητες δεν έχουν να κάνουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, για αυτό υπήρχαν κάποιες διαφοροποιήσεις στις θέσεις της Ένωσης Κοινοτήτων από την Ένωση Δήμων. Επανέλαβε πως αυτό που δηλώνουν είναι ότι θα αναμένουν το νομοσχέδιο, θα ενημερωθούν οι Κοινότητες όλες με επαρχιακές συσκέψεις, και ανάλογα θα έρθουν πίσω με αποφάσεις που θα ληφθούν από την ίδια την Ένωση και των Κοινοτήτων πάνω στο θέμα της Μεταρρύθμισης.
Ο κ. Κιτρομηλίδης ευχαρίστησε τον Υπουργό για το θέμα των ορεινών Κοινοτήτων και την απόφαση για στήριξη που πρέπει να δοθεί με κάποια χορηγία, όπως το επίδομα θέρμανσης που δινόταν παλιά. Ο Υπουργός, σημείωσε, έχει την πρόθεση και το ενδιαφέρον να το δούμε ξανά, να λύσουμε κάποια προβλήματα και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους κατοίκους.
«Εμείς θέλουμε να χαιρετίσουμε την απόφαση του Υπουργού να δούμε το θέμα και το πώς μπορούμε να το λύσουμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους κατοίκους των ορεινών περιοχών που σίγουρα έχουν αρκετά προβλήματα», είπε.
Όσον αφορά το θέμα της υδατοπρομήθειας, είπε πως υπήρχαν και υπάρχουν οι ανησυχίες της Ένωσης Κοινοτήτων. «Θα δούμε τι ετοιμάζει το Υπουργείο και θα ξανασυζητήσουμε με τον Υπουργό πώς προχωράμε στο θέμα της υδατοπρομήθειας», είπε.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων ευχαρίστησε το κ. Πετρίδη γιατί από την ημέρα που ανέλαβε έχει επισκεφθεί πέραν των μισών Κοινοτήτων της Κύπρου και μέσα από περιφερειακές συσκέψεις που έχουν γίνει έχουν βοηθηθεί πολλές κοινότητες, έχουν δοθεί κονδύλια για έργα και σχεδιασμούς που είχαν μείνει πίσω λόγω κρίσης. «Είναι ο Υπουργός των Κοινοτήτων, θα πρέπει να είναι κοντά μας και εμείς μαζί του για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις κοινότητες και κατ’ επέκταση τους κατοίκους», κατέληξε.