Τα πλοκάμια των εμπόρων ναρκωτικών εξαπλώθηκαν στα σχολεία, καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά με μαθητές.
Μια τραγική σελίδα φαίνεται να γράφεται στα σχολεία της Κύπρου, όπως παρατηρούμε το τελευταία διάστημα, καθώς οι έμποροι ναρκωτικών σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα κέρδη τους, έχουν διευρύνει το «πελατολόγιο» τους και εντοπίζουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, τους οποίους και προμηθεύουν με διάφορα είδη, ακόμα και με σκληρά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τους μετατρέπουν και σε βαποράκια βγάζοντας το «χαρτζιλίκι» τους και δίνοντας τους το βάπτισμα του πυρός για να διεισδύσουν στον κόσμο της παρανομίας.
Όπως διαπιστώνουμε, πρόκειται, για μάστιγα, καθώς με τα τελευταία γεγονότα σε σχολεία της Πάφου, όπου η Αστυνομία εντόπισε μαθητές να κάνουν ναρκωτικά αργά τη νύχτα σε προαύλιο Δημοτικού, αποδεικνύεται πως παίρνει τραγικές διαστάσεις, ενώ διογκώνεται μέρα με τη μέρα.
Για τα ναρκωτικά στα σχολεία μίλησαν στο taxidromos24.com, οι Βουλευτές Κώστας Κωνσταντίνου (ΔΗΣΥ), Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης (ΔΗ.ΚΟ), Ηλίας Μυριάνθους (ΕΔΕΚ) και Ανδρέας Φακοντής (ΑΚΕΛ), επισημαίνοντας κάποια μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν ώστε να αποκοπεί το φαινόμενο από τη ρίζα, τονίζοντας τον ρόλο της οικογένειας και της παιδείας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.
Κ. Κωνσταντίνου: «Επιβάλλονται μακροπρόθεσμα προγράμματα πρόληψης στο χώρο της Εκπαίδευσης»
Ιδιαίτερα έντονος παρουσιάστηκε για το θέμα εξάπλωσης των ναρκωτικών στα σχολεία ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πάφου, Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη εμπλοκής όλων των θεσμών για αντιμετώπιση της μάστιγας.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε: «Δυστυχώς τα ναρκωτικά είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεολαία μας σήμερα. Το γεγονός ότι έχουν εξαπλωθεί ακόμα και στα σχολεία, μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Όλοι μας πρέπει να ενσκήψουμε στο πρόβλημα και να δώσουμε λύσεις. Η πρόληψη κατά των ναρκωτικών απαιτεί εμπλοκή όλων των θεσμών και φορέων που συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των νέων (οικογένεια, σχολείο, ευρύτερη κοινωνία).
Για παράδειγμα, οι διευθύνσεις των σχολείων πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να συνεργάζονται άμεσα με τις αρμόδιες αρχές και έτσι στα σχολεία να μη νοείται να γίνονται εστίες διακίνησης και χρήσης. Επίσης, με συγκροτημένη στρατηγική και σχεδιασμό, από πλευράς αρμόδιων Υπουργείων, τα παιδιά θα μπορούσαν να διαπαιδαγωγούνται από νωρίς για τους κινδύνους που ελλοχεύουν τα ναρκωτικά, παρά να πέφτει όλο το βάρος της ενημέρωσης στους γονείς.
«Το σχολείο να αναλάβει πιο δυναμική στάση»
«Οφείλει το σχολείο να αναλάβει με πιο δυναμική στάση αν πρόκειται να αλλάξει κάτι», δηλώνει ο κ. Κωνσταντίνου. «Η ένταξη ετήσιων σεμιναρίων/ μαθημάτων μέσα στο σχολικό πρόγραμμα θα μπορούσε να δώσει την αφορμή για γόνιμες συζητήσεις και πρακτικές στήριξης που δεν αρκούνται σε ηθικά κηρύγματα αλλά λαμβάνουν υπόψη τη ψυχοσύνθεση των εφήβων και τις καθημερινές τους αγωνίες. Στόχος των μέτρων πρόληψης των ναρκωτικών να είναι η μείωση του αριθμού των νέων που αρχίζει τη χρήση ουσιών ή συχνότερα, η καθυστέρηση της χρήσης ναρκωτικών σε μεταγενέστερη ηλικία, μειώνοντας τουλάχιστον με τον τρόπο αυτό το μέγεθος του προβλήματος των ναρκωτικών».
«Το θέμα των ναρκωτικών ανησυχεί την Επιτροπή Υγείας της Βουλής»
Όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνου, «η προσβασιμότητα που έχουν τα παιδιά μας στα ναρκωτικά ανησυχεί έντονα και την Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Η στήριξη των ευάλωτων θα τεθεί ως προτεραιότητα, προκειμένου να ενισχυθούν συνεργασίες, να αναβαθμιστούν οι μηχανισμοί έγκαιρου εντοπισμού, παραπομπής και στήριξης, και να δημιουργηθούν στοχοθετημένα προγράμματα στη βάση των δεδομένων. Σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη θεωρώ αυτονόητη την ανάγκη συνεχούς επιβολής αποτρεπτικών ποινών για υποθέσεις ναρκωτικών.»
Χ. Πιττοκοπίτης: «Η οικογένεια δεν προσφέρει στο παιδί ασφάλεια και σιγουριά»
Σύφμωνα με τον Βουλευτή του ΔΗ.ΚΟ. Πάφου, Χ. Πιττοκοπίτη, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και η διάβρωση των αρχών και αξιών της κοινωνίας μας, και η χαλάρωση της οικογενειακής συνοχής και επικοινωνίας, οδηγεί τους νέους μας στην ανασφάλεια και στην αναζήτηση “εύκολων λύσεων” στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.
Παράλληλα, ο κ. Πιττοκοπίτης αναφέρθηκε και στο σημαντικό θεσμό της οικογένειας, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο. «Η οικογένεια μέσα στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που ζούμε, έχει χάσει την παραδοσιακή της συνοχή με αποτέλεσμα να μην προσφέρει στο παιδί την ασφάλεια και σιγουριά που έχει ανάγκη. Αυτός είναι ίσως και ο πιο σοβαρός λόγος που σπρώχνει τα παιδιά να αναζητούν άλλους δρόμους και δυστυχώς να καταλήγουν στον κόσμο των ναρκωτικών.»
«Το σχολείο αδυνατεί να διαμορφώσει ένα ελεύθερο, υπεύθυνο και δημιουργικό πολίτη»
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, μια από τις αιτίες που οδηγούν τους νέους μας στα ναρκωτικά είναι και το σχολείο, όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα, αφού φαίνεται να «νοσεί». Συγκεκριμένα τονίζει πως «το σχολείο βαλτωμένο σε αναχρονιστικά αναλυτικά προγράμματα αδυνατεί να διαμορφώσει ένα ελεύθερο, υπεύθυνο και δημιουργικό πολίτη με αποτέλεσμα οι νέοι μας να είναι ευάλωτοι στις κακοτοπιές της ζωής, εξερχόμενοι από τη σχολική κοινωνία χωρίς τα απαραίτητα εφόδια και ανακλαστικά».
«Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του»
Καταλήγοντας, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ κάνει λόγο και για το ρόλο του κράτους, το οποίο φαίνεται να μην μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά, τονίζοντας και τον ρόλο της εκκλησίας.«Το κράτος γενικά παρακολουθεί την εξάπλωση της χρήσης των ναρκωτικών ειδικότερα στις τάξεις της νεολαίας μας ανήμπορο και ανέτοιμο να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η κατάσταση με την χρήση σκληρών ναρκωτικών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πρέπει εδώ και τώρα όλοι οι φορείς και θεσμοί της πολιτείας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην κοινωνία και ειδικότερα τη νεολαία μας.
Η οικογένεια, το σχολείο, η εκκλησία, το κράτος, η ίδια η κοινωνία θα πρέπει πλέον με δράσεις και όχι μόνο με λόγια να θωρακίσουμε τη νεολαία μας και να βάλουμε φραγμό στη μάστιγα των ναρκωτικών.»
Η. Μυριάνθους: «Πρόκειται για ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα»
Για το θέμα των ναρκωτικών στα σχολεία, τοποθετήθηκε και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Πάφου, κ. Ηλίας Μυριάνθους, τονίζοντας πως σήμερα η εξάρτηση από τα ναρκωτικά αντιμετωπίζεται ως σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί μόνο με στενά διοικητικά ή νομοθετικά μέτρα.
Ο κ. Μυριάνθους μίλησε και για τα περιστατικά που υπήρξαν στα σχολεία της Πάφου καθώς και σε άλλες επαρχίες, όπου αποδεικνύουν, όπως τόνισε, πως το κύκλωμα των ναρκωτικών έχει διεισδύσει ανησυχητικά στα σχολεία.
Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι, προς τον σκοπό αυτό, σαν πολιτεία δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην καταστολή τους, αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να βρούμε τους σωστούς τρόπους για την ουσιαστική πρόληψη αφού δυστυχώς μέχρι σήμερα αποτύχαμε στον τομέα αυτό .
«Σημαντικός ο ρόλος της οικογένειας, του σχολείου και των ΜΜΕ»
«Αναμφίβολα η οικογένεια και το σχολείο, διαδραματίζουν σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο, στην πρόληψη και επίλυση αυτού του προβλήματος αλλά και τα ΜΜΕ με την προβολή και την παρουσίαση τέτοιων θεμάτων», αναφέρει ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ.
Μάλιστα, ο κ. Μυριάνθους τονίζει πως η οικογένεια ενός παιδιού αποτελεί ίσως την πιο σημαντική πηγή όπου το παιδί θα αντλήσει και θα αναπτύξει τις δικές του πεποιθήσεις, δίνοντας του τα αντισώματα και εκείνα τα εφόδια όπου θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και να αντισταθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση στην ζωής του.
«Οπότε, ο θεσμός της οικογένειας διαδραματίζει ίσως το μεγαλύτερο παράγοντα που ένας νέος μπορεί να οδηγηθεί στα ναρκωτικά. Πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι με την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις σύγχρονες κοινωνίες, πολλές φορές, ο θεσμός και η αξία της οικογένειας φθείρεται», συνέχισε.
«Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις που υπάρχουν οικογένειες με προβλήματα , τα παιδιά τους πιθανόν να είναι πιο ευάλωτα στους διάφορους κινδύνους και προκλήσεις και είναι εδώ που θα πρέπει το ίδιο το κράτος να τις στηρίζει και να τις ενισχύσει μέσα από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Εκείνο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ενθαρρύνουμε την υπεύθυνη συμμετοχή, σε κάθε συλλογική δραστηριότητα, μέσα από φορείς, θεσμούς ή συλλόγους», υποστηρίζει ο κ. Μυριάνθους.
«Οι εμπλεκόμενοι φορείς να συντονιστούν και να ενεργοποιηθούν»
«Θα πρέπει όλα τα αρμόδια τμήματα, τόσο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ,όσο και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, μαζί με τα οργανωμένα σύνολα των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών, να προσφέρουν την κατάλληλη πληροφόρηση και ενημέρωση γύρω από τα προβλήματα των νέων, διαδικασία η οποία θα εμπίπτει στο πλαίσιο της πρόληψης. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητο, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, άμεσα να συντονιστούν και να ενεργοποιηθούν για την αντιμετώπιση της σύγχρονης αυτής μάστιγας που απειλεί τα θεμέλια της κοινωνίας μας», υπογραμμίζει ο κ. Μυριάνθους.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία και ίδρυση ενός ολοκληρωμένου κέντρου ψυχοσωματικής απεξάρτησης το οποίο να απευθύνεται αποκλειστικά σε ανήλικα άτομα (έφηβους), με απώτερο σκοπό την αποτοξίνωση τους, αλλά και για την κοινωνική επανένταξή τους στην κοινωνία, μέσα από εργασιακές, παραγωγικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες.
Ανδρέας Φακοντής: «Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις»
Θέση για το θέμα πήρε και ο Ανδρέας Φακοντής μέσω του taxidromos24.com. Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Πάφου, Ανδρέα Φακοντής, η μάστιγα των ναρκωτικών έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, με το πρόβλημα να εντοπίζεται, κυρίως, στους νέους, αφού φαίνεται πως οι εξαρτησιογόνες ουσίες έχουν διεισδύσει και στα σχολεία.
«Τα τελευταία περιστατικά στα σχολεία καταμαρτυρούν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και εξαπλώνεται», επισήμανε ο κ. Φακοντής.
«Να ληφθούν μέτρα για καταστολή του φαινομένου»
«Αυτό που χρειάζεται να γίνει για να ληφθούν μέτρα, ξεκινώντας πρώτα από την ίδια την οικογένεια και στη συνέχεια από το Υπουργείο Παιδείας», τονίζει στις δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.
«Πρέπει να υπάρξει σωστή πρόληψη και ενημέρωση μέσα από το ίδιο το σχολείο», συνέχισε αναφέροντας πως παρέμβαση θα πρέπει να γίνει και από την Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι ώστε λάβουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για καταστολή του φαινομένου της διακίνησης των ναρκωτικών.
«Πρέπει να εντοπιστούν οι διακινητές»
«Το σοβαρότερο πρόβλημα, εκεί που πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και σημασία είναι να εντοπιστούν οι διακινητές ναρκωτικών, αυτοί, δηλαδή, που προμηθεύουν αυτές τις επικίνδυνες και εθιστικές ουσίες στους νέους μας, έτσι ώστε να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του», υπογραμμίζει ο κ. Φακοντής.
«Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε και να περιορίσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία μας», κατέληξε.