Δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Γλαύκος Κληρίδης με τον Πρόεδρο και Αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά από αίτημα του Κινήματος, προέβη στις πιο κάτω δηλώσεις.
Συνάντηση με Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
Ήταν χαρά μας να υποδεχτούμε τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργο Περδίκη, μαζί με τους συνεργάτες του εδώ στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι ένα Κίνημα με το οποίο είτε συμφωνείς μαζί τους, είτε διαφωνείς χαίρεσαι να κουβεντιάζεις μαζί τους.
Είχαμε συζήτηση επί σωρεία θεμάτων, κατόπιν αιτήματος του φίλου Προέδρου του Κινήματος. Στα πλείστα είχαμε αρκετές συγκλίσεις. Φυσικά υπάρχουν και θέματα με διαφορετικές τοποθετήσεις. Εξάλλου αν συμφωνούσαμε σε όλα είτε έπρεπε να ήταν συναγερμικός ή εγώ οικολόγος.
Σχέδιο ΕΣΤΙΑ
Όσον αφορά επί του συγκεκριμένου, και επειδή αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του Κινήματος, το είπα πολλές φορές και θα το επαναλάβω και τώρα: το ΕΣΤΙΑ δεν είναι το τέλειο σχέδιο αλλά είναι αναγκαίο.
Δημιουργεί δυο σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. Το ένα είναι ότι αυτοί που πραγματικά έχουν περισσότερη ανάγκη δεν μπορούν να επωφεληθούν από το σχέδιο ΕΣΤΙΑ. Και είναι σε αυτό το σημείο που σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις θα βρούμε και θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας, τον τρόπο να στηρίξουμε αυτή την ομάδα συμπολιτών μας.
Είναι και μια άλλη ομάδα συμπολιτών μας που με στερήσεις ήταν οι συνεπείς και οι συνετοί δανειολήπτες και φορολογούμενοι που και τους φόρους τους πληρώνουν και τα δάνεια τους και εμπίπτουν στα κριτήρια του ΕΣΤΙΑ και νιώθουν ως οι «βλάκες» της παρέας.
Διότι βλέπουν τον άλλον με τα ίδια κριτήρια που έκανε τις διακοπές του, που περνούσε καλά, που δεν πλήρωνε τις δόσεις τώρα να έχει στήριξη και εκείνος που στερείτο τα πάντα να τον σχολιάζουν ότι ήταν και ο «βλάκας» και ο «ηλίθιος» της παρέας. Πρέπει να δούμε και αυτούς με ένα σχέδιο στήριξης αυτών των συνετών, για να υπάρχει και το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σε αυτά τα ζητήματα όσα λιγότερα λέγονται τόσο το καλύτερο. Ο κόσμος θέλει έργα και πράξεις.
Ημικρατικοί
Εύχομαι μια μέρα, και μην το συνδέσετε με το θέμα αποκρατικοποιήσεων , να ωριμάσουμε σαν τόπος και να γίνουμε ένα φυσιολογικό κράτος. Να μην έχουμε κεντρική κυβέρνηση και δεκάδες ημικρατικούς οργανισμούς για να πονοκεφαλιάζουμε.
Να γίνουμε ένα κράτος που το κεντρικό κράτος θα έχει και την ευθύνη της διοίκησης. Για κάθε υπουργείο έχουμε και 2-3 ημικρατικούς , όπως τα μανιτάρια που ξεφυτρώνουν. Με όλες αυτές τις δυσλειτουργίες και κάθε 2.5 χρόνια αυτός ο πονοκέφαλος της κατάρτισης που αναπόφευκτα, ασχέτως τι λέμε, τα κόμματα έχουν κάποιο λόγο και ρόλο. Τουλάχιστον κάποια κόμματα για να είμαστε ειλικρινείς.
Ένας πονοκέφαλος που εύχομαι, όπως είπα, μια μέρα να ωριμάσουμε όλοι και πολλοί από αυτοί να ενσωματωθούν ως ευθύνες των υπουργείων.
Και ξεκαθαρίζω. Να μην υπάρχει σύγχυση ότι με αυτό τον τρόπο θέλω να κλείσω οργανισμούς γιατί θέλω από την πίσω πόρτα να κάνω ιδιωτικοποιήσεις.
Ευρωεκλογές
Όσον αφορά τις Ευρωεκλογές θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές. Μια κακή ψήφος σε εθνικές εκλογές μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα την χώρα. Την οποιαδήποτε χώρα. Μπορεί να κατρακυλήσει την οικονομία. Να έχει αρνητικές επιπτώσεις επί των εθνικών θεμάτων.
Κακές επιλογές όσον αφορά Ευρωεκλογές μπορεί να στοιχίσουν το αύριο στο σύνολο της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου.
Αν αύριο στην Ευρώπη θα υπάρχει πλειοψηφία Ευρωβουλευτών από κόμματα που είναι ενάντια στην Ευρώπη, ενάντια στο ευρωπαϊκό όραμα; Απλώς θα βραχυκυκλωθεί και δεν θα μπορεί να δουλεύει, όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και τα κράτη μέλη.
Για αυτό είναι σημαντικές και δεν πρέπει οι συμπολίτες μας να τις θεωρούν ως δεύτερης κατηγορίας εκλογές.
Όσον αφορά τις διεργασίες, για εμάς η διεργασία δεν είναι να έχεις 6 υποψήφιους.
Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό το θέμα «Ευρώπη» είναι ουσιαστικό και όχι ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι. Πώς μπορούμε ως κόμμα να έχουμε ρόλο και λόγο σημαντικό και μεγαλύτερο από το μικρό εκτόπισμα της πατρίδας μας.
Ήταν εδώ ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τιμώντας τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την Κύπρο, ξεκινώντας την καμπάνια για τις ευρωεκλογές από την χώρα μας.
Πριν το τέλος του μηνός ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα φιλοξενήσει τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας κ. Γίρκι Κατάινεν. Θα έχουμε δείπνο με κύριο ομιλητή τον ίδιο και επαφές.
Εντός του μηνός θα είναι στην Κύπρο και η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κ. Μαρίγια Γκάμπριέλ, υπεύθυνη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Θα έχουμε πολλούς άλλους Επιτρόπους και άλλους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρώπης για να γνωρίσει ο Κύπριος ότι η Ευρώπη δεν είναι ξένη προς εμάς και ότι υπάρχει ένα κόμμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με γερές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες.
Κρίση στη Δικαιοσύνη
Όσον αφορά τα της Δικαιοσύνης. Δεν είμαι εξ εκείνων των πολιτικών, ούτε και το κόμμα μου, που στην ύπαρξη του προβλήματος βρίσκουμε το εύφορο έδαφος να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δηλώσεις.
Χρειάζεται από όλους, κόμματα, κυβέρνηση, Δικαιοσύνη, ανεξάρτητοι θεσμοί, τέταρτη εξουσία, να βάλουμε την σοφία μας χωρίς τυμπανοκρουσίες. Να ρυθμίσουμε με τρόπο αποτελεσματικό και αντικειμενικό το ασυμβίβαστο. Το ασυμβίβαστο για τους Βουλευτές, τα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας, τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, τη Δικαιοσύνη.
Αλλά επιπρόσθετα είναι η ώρα να δούμε όλα τα ζητήματα. Και την λειτουργία της εκτελεστικής εξουσίας, της νομοθετικής αλλά και των ανεξάρτητων αξιωματούχων. Και τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Και ίσως να είμαστε πιο παραγωγικοί αν όλα αυτά τα κάνουμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Να πάμε να επισκεφθούμε και σύγχρονες χώρες, να φέρουμε και ξένους ειδικούς αλλά και να εκμεταλλευτούμε τους ακαδημαϊκούς μας και τα Πανεπιστήμια μας. Όλοι να βάλουμε τις γνώσεις και την σοφία μας.
Οφείλουμε να αλλάξουμε τον τόπο μας προς το καλύτερο και θεωρώ ότι δεν μπορείς να σιωπάς όταν υπάρχει κάτι μεμπτό στον τόπο σου, αλλά δεν τραβάς την χώρα μπροστά με τον καταγγελτικό τρόπο και λειτουργώντας το πολιτικό σύστημα τις πλείστες φορές ως επιμηθείς αντί ως προμηθείς.
Και κάτι άλλο, πολύ ταπεινά θα το πω. Και βέβαια πρέπει να δούμε θέματα που αφορούν την δικαιοσύνη αλλά ας μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται να διορθώσουμε και το σπίτι μας. Κόμματα, Βουλή των Αντιπροσώπων.