Με την εξέταση και πολύωρη αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Κυριάκου Περικλέους, επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας στην υπόθεση των πινακίδων του Δήμου Πάφου συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου η υπόθεση.
Ο κ. Περικλέους αναφέρθηκε στην πολύχρονη υπηρεσία του στην Αστυνομία της Κύπρου και συγκεκριμένα για 30 χρόνια, ενώ τα 25 έτη εξ αυτών βρίσκεται στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων. Όπως ανέφερε, στις 10.12.2014 ορίστηκε επικεφαλής ανακριτικής ομάδας για την διερεύνηση καταγγελίας από τον Θέμη Φιλιππίδη, Δημοτικό Γραμματέα του Δ. Πάφου που αφορά τις δραστηριότητες του Συνεργείου Οδοσήμανσης των Χώρων Στάθμευσης του Δ. Πάφου στην διαχείριση υλικών, αγορά υλικών και συντήρηση εξοπλισμού κατά τα έτη 2006 με 2012. Όπως εξήγησε κατά την διάρκεια των εξετάσεων ήταν παρών στην λήψη 11 ανακριτικών καταθέσεων.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΕΤΝΑ και του Διευθυντή της Χρίστου Ιωάννου, δικηγόρος Σάββας Μάτσας, αναφέρθηκε στην ανάκριση που έκανε ο κ. Περικλέους στον πελάτη του, υποβάλλοντας τη θέση ότι η ανάκριση του δεν ήταν ανθρώπινη, αφού σε κάποιο στάδιο ανέφερε στον κατηγορούμενο ότι έχει «επιλεκτική μνήμη», ότι είναι «κλέφτης» και «συνωμότης», δημιουργώντας του ένα περιβάλλον τρόμου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του.
Ο μάρτυρας κατηγορίας αρνήθηκε ότι παρουσίασε τέτοια συμπεριφορά. Ως ανακριτική ομάδα, πρόσθεσε, πράξαμε το καθήκον μας και διερευνήσαμε την υπόθεση με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον μας.
Από την πλευρά του ωστόσο ο κ. Μάτσας χαρακτήρισε τη διερεύνηση της υπόθεσης άδικη και επιπόλαιη που στόχο είχε την εξεύρεση στοιχείων για την κατηγορία των κατηγορουμένων.
Ο κ. Μάτσας διερωτήθηκε γιατί η ανακριτική ομάδα δεν έδωσε έγκαιρα το φάκελλο των προσφορών στην Εισαγγελία ώστε στην συνέχεια να δοθεί στους συνηγόρους υπεράσπισης, αφού τα συγκεκριμένα έγγραφα που περιείχε ο φάκελος ήταν πολύ σημαντικά για την διατύπωση των κατηγοριών.
Ο κ. Περικλέους, απαντώντας, ανέφερε πως η καθυστέρηση οφείλεται σε δική του απόφαση, ωστόσο, όπως εξήγησε, δόθηκε μέρος του φακέλλου έγκαιρα. Σε σχέση με το τι πρέπει να περιέχει ένας φάκελλος προσφορών και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην υπόθεση πινακίδων, ο μάρτυρας κατηγορίας απήντησε ότι δεν γνωρίζει.
Ο κ Μάτσας στην αντεξέτασή του είπε πως ο μάρτυρας έπρεπε να γνωρίζει ότι ένας φάκελλος προσφορών πρέπει να περιέχει την προκήρυξη προσφορών, τους όρους των προσφορών και το συμφωνητικό έγγραφο με τον επιτυχόντα προσφοροδότη.
Είπε πως είναι αδύνατον κάποιος να εκφράσει αξιόπιστη άποψη και τεκμηριωμένα στοιχεία για θέματα προσφορών χωρίς να έχει ενώπιον του το έγγραφο των προσφορών, την προκήρυξη των προσφορών και το συμφωνητικό έγγραφο. Δεν μπορεί, είπε, να γίνει αντικειμενική δίκη.
Ο κ. Περικλέους απαντώντας πόσα υλικά για την κατασκευή πινακίδων καταστράφηκαν κατά τα επίμαχα έτη, ανέφερε μία πινακίδα.
Ο κ. Μάτσας υπέβαλε τη θέση ότι την περίοδο εργασιών του ΣΑΠΑ που αποτέλεσε ένας ευρείας έκτασης φαινόμενο και υπήρχε αναστάτωση στην Πάφο για λόγους δικαιοσύνης θα έπρεπε η ανακριτική ομάδα να διερωτάτο τι γίνονταν οι πινακίδες που καταστρέφονταν και ποιες είχαν αντικατασταθεί. Και η μία πινακίδα, όπως είπε, ο κ. Μάτσας, που αναφέρθηκε ο μάρτυρας αφορά πινακίδα που καταστράφηκε ένεκα τροχαίου ατυχήματος.
Υπέβαλε τη θέση ότι εκείνη την περίοδο της διεξαγωγής των εργασιών του ΣΑΠΑ καταστρέφονταν ημερησίως 20 πινακίδες με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν είχε τέτοια πληροφόρηση.
Ο κ. Περικλέους σημείωσε πως αυτή την απάντηση έλαβε, από τον Δήμο Πάφου προφορικώς και δεν υπήρχε λόγος να την αμφισβητήσει. Δεν μπορούσαν, όπως εξήγησε, να μας δώσουν άλλα στοιχεία για καταστροφή πινακίδων από άλλες αιτίες επειδή δεν τηρούσαν μηχανογραφημένο σύστημα αρχείου.
Εξάλλου σε απάντηση του ο ανακριτή Κυριάκος Περικλέους στο πλαίσιο αντεξέτασης του από τον συνήγορο υπεράσπισης του διευθυντή της εταιρείας κατασκευής πινακίδων ΑΛΜΑ, Σωτήρη Αντωνιάδη, δικηγόρο Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, ανέφερε πως τον φάκελλο των προσφορών τον μετέφεραν από τον Δήμο Πάφου στην Αστυνομία για σκοπούς ασφάλειας.
Ο κ.Αλεξάνδρου ρώτησε αν ο ίδιος είδε τα έγγραφα των συμφωνιών με τον μάρτυρα να απαντά αρνητικά και να προσθέτει πως η διερεύνηση της υπόθεσης στηρίχτηκε στα διατακτικά, στα τιμολόγια και στις υπάρχουσες ταμπέλες. Αυτά τα έγγραφα μας δώσανε, είπε ο κ. Περικλέους και πάνω σ’ αυτά διερευνήσαμε την υπόθεση.
Την κατηγορούσα αρχή στην υπόθεση εκπροσωπεί ο Δικηγόρος Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου.
Οι κατηγορούμενοι διευθυντές των εταιρειών κατασκευής πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και το αδίκημα της συγκάλυψης.
Βάσει του κατηγορητηρίου μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και Οκτωβρίου 2007 στην Πάφο οι κατηγορούμενοι συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με δόλιο μέσο καταδολιεύσουν το κοινό, δηλαδή οικειοποιηθούν διάφορα υλικά κατασκευής πινακίδων και σηματοδότησης συνολικής αξίας 44 χιλ.ευρώ εις βάρος της περιουσίας του Δ. Πάφου.
Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή στις κατηγορίες.
Το Δικαστήριο όρισε την επόμενη δικάσιμο στις 23.1. 2019 στις 11:00 το πρωί για την συνέχιση αντεξέτασης του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.