Ανακοίνωση του Βουλευτή ΔΗΚΟ Πάφου, κ. Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη, σχετικά με το υδατικό πρόβλημα της πόλης και επαρχίας.
“Αναγκαία όσο ποτέ η άμεση απόφαση εκτέλεσης των δύο βασικών έργων υποδομής για οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την Επαρχία της Πάφου και το οποίο χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο οξύ.
Σημειώνεται οτι απο τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας του κράτους για ολιστική αντιμετωπιση του υδατικου προβλήματος της Κυπρου, για την Επαρχία της Πάφου ειχε αποφασιστεί οπως μεταξύ αλλων κατασκευαστουν ακομη δύο φράγματα ενα στον Διαρίζο ποταμό παρά την κοινότητα της Σουσκιούς και ενα στον ποταμό Εζουσας παρα την κοινότητα Επισκοπής.
Την ωφελιμότητα της κατασκευσής των δύο φραγμάτων κατέδειξαν τεχνοοικονομικές μελετες βιωσιμότητας απο τις οποιες καταδεικνυόταν οτι το κόστος κατασκευής σε σχέση με την απόδοση των δύο έργων δεν ηταν απαγορευτικό.
Το φράγμα παρά την κοινότητα Επισκοπής χωριτικότητας γύρω στα 4 εκατ.κυβικά μέτρα νερού θα ηταν κόστους περιπου €4 εκ.ευρώ και το φράγμα παρά την κοινότητα Σουσκιούς χωριτικότητας περιπου 300.000 κυβικών μέτρων νερού θα ηταν κόστους €1 εκ.ευρώ. Σημειώνεται οτι το φράγμα παρά της Σουσκιούς θα λειτουργούσε ουσιαστικά σαν εμπλουτιστικό των υπόγειων υδροφορέων κατάντι του φράγματος και οχι ως αποθηκευτικό.
Δυστυχώς παρόλο οτι έχουν παρέλθει σχεδόν 25 χρόνια απο τις αρχικες μελέτες εκτέλεσης των δύο βασικότατων αυτών έργων υποδομής που θα ενίσχυαν στο μέγιστο βαθμό τα υδατικά αποθέματα της Πόλης και της Επαρχίας της Πάφου, εντούτοις η διαχρονική κυβερνητική απρονοησία και αναποφασιστικότητα δεν το επέτρεψαν με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια πολιτικές δραστικών περικοποπών νερού, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και για σκοπούς άρδευσης, είχαν σαν αποτέλεσμα πολλές οικογένειες που ασχολούνται με την γεωργία να βρεθούν χωρίς εισόδημα και αρκετές απο αυτές να αναζητούν άλλη επαγγελματική δραστηριοποιήση.
Την όλη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Επαρχία μας, επιδείνωσε ακομή περισσότερο και η διαλύση της μοναδικής μονάδας αφαλάτωσης που υπήρχε στην Πάφο.
Αποτέλεσμα της ανικανότητας του κράτους να κρατήσει σε λειτουργία τη μοναδική αφαλάτωση Πάφου ειναι και το γεγονός οτι οι γεωργοί μας υποχρεώνεται σήμερα να χρυσοπληρώνουν το λιγοστό νερό που τους παραχωρείται για σκοπούς άρδευσης, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται απο την επεξεργασία λυμμάτων.
Ταυτόχρονα, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού να χανόνται στη θάλασσα ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης βούλησης απο πλευράς κυβερνώντων να προχωρήσουν στην εκτέλεση έργων υποδομής που θα συμβάλουν στην αύξηση των υδατικών αποθεμάτων της Επαρχίας Πάφου.
Επειδή επιτέλους τα παθήματα πρεπει να μας γίνονται μαθήματα και για να μην ξαναζήσουμε αυτό που περάσαμε σαν Επαρχία τα τελευταία χρόνια επιβάλλεται όπως άμεσα παρθεί η πολιτική απόφαση όπως παράλληλα με την δημιουργία της νέας μονάδας αφαλάτωσης προχωρήσουμε και στην κατασκευή των φραγμάτων Επισκοπής και Σουσκιούς για οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εφιάλτη της έλλειψης νερού για σκοπούς ύδρευσης και άρδευσης ο οποίος θα γίνεται ακόμη πιο ορατός λόγω και της κλιματικής αλλαγής οι επιπτώσεις της οποίας ειναι περισσότερο ορατοί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης
Βουλευτής ΔΗ.ΚΟ Πάφου”