Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στην Πάφο, στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού για τα Θεοφάνεια.
Απαρέγκλιτη αρχή και θέση μας είναι πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση που θα μετατρέπει τη χώρα μας σε κινούμενο της όποιας τρίτης χώρας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρέστη στον επίσημο εορτασμό για τα Θεοφάνεια στην Εκκλησία Αγίων Αναργύρων, στην Κάτω Πάφο και στη συνέχεια παρέστη στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.
Σε σύντομο χαιρετισμό του μετά την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «Μακαριότατε, σεβαστοί Ιεράρχες, σεβαστό Ιερατείο, συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους ό,τι καλύτερο για τον νέο χρόνο, υγεία, προσωπική και ευρύτερα οικογενειακή ευτυχία, προκοπή σε ό,τι προσπάθειες καταβάλλουμε για ευημερία του συνόλου.
Και, βεβαίως, περισσότερο σε εμάς εναπόκειται μέσα από πολιτικές να δούμε ότι οι ευάλωτες ομάδες του λαού μας παίρνουν το μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα και την ίδια ώρα, Μακαριότατε, με ιδιαίτερη προσοχή πάντοτε σας ακούω, όπως ακούω και τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω, αλλά ταυτόχρονα και τον κυπριακό λαό, είναι πως καταβάλλουμε και θα καταβάλουμε προσπάθειες μέσα από ειρηνικές διαδικασίες, μέσα από τον διάλογο, να επιτύχουμε μια λύση που θα φέρει την ειρήνη, θα φέρει τη σταθερότητα, αλλά και θα δώσει τη δυνατότητα μέσα από τις πρόνοιες, μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλουμε να διασφαλιστούν οι βασικές ευρωπαϊκές αρχές, να κατοχυρωθεί το διεθνές δίκαιο, αλλά και να επιτύχουμε μια νέα κατάσταση πραγμάτων που θα προκύψει – ευελπιστώ, εύχομαι και προσεύχομαι, με την ανάλογο συμπεριφορά της Τουρκίας που αναμένουμε να είναι εκείνη η κίνηση, εκείνες οι θετικές ενέργειες που θα μας δώσουν ένα κράτος που να μπορεί να λειτουργήσει, που να μπορεί να είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο, να ανήκει στους νομίμους κατοίκους του, για να μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για ένα πραγματικά ευοίωνο μέλλον. Αυτή είναι η προσπάθεια μας.
Απαρέγκλιτη αρχή και θέση μας είναι πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση που θα μετατρέπει τη χώρα μας σε κινούμενο της όποιας τρίτης χώρας. Δεν νοείται λύση που να προνοεί εγγυήσεις, παρουσία στρατευμάτων, δικαιωμάτων που στην ουσία καταστρατηγούν κάθε δημοκρατική αρχή.
Με αυτά λέγοντας θέλω και πάλι να ευχηθώ σε όλους ό,τι καλύτερο με τον νέο χρόνο, προκοπή, υγεία και ελευθερία».
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ μιλώντας μετά την τελετή εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κατάσταση στο Κυπριακό θα βελτιωθεί.
Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος γίνεται πιο ισχυρή μέσα και από τις τριμερείς συνεργασίες που έχει διασφαλίσει η Κυβέρνηση με χώρες της περιοχής.
«Μέσα από αυτές τις συνεργασίες γινόμαστε πιο ισχυροί και η διεθνοποίηση του θέματος μας γίνεται με σοβαρότητα. Το θέμα μας το έχουν αντιληφθεί και η Ευρώπη και οι υπόλοιποι ισχυροί της γης. Εμείς ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η όμορφη πορεία. Η Εκκλησία είναι κοντά σας, και σε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε θα το πράξουμε με πολλή χαρά, διότι η πατρίδα ανήκει σε όλο τον λαό», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι «οι δυσκολίες δεν πρέπει να μας φοβίζουν. Θα έχουμε δυσκολίες και αντιξοότητες, αλλά βρισκόμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίζουμε».
Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ο λαός μας είναι αγωνιστικός, εργατικός, χαλκέντερος και θα μείνει στις αγωνιστικές επάλξεις μέχρι το τέλος, μέχρι τη μέρα που από την Πάφο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα θα χαιρόμαστε μια πραγματική ελευθερία που θα απολαμβάνει όλος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου.
«Να ευχηθούμε να βαδίζουμε σταθερά σε αυτή την πορεία και θα έρθει η μέρα που μαζί θα πάμε και στην Αμμόχωστο και στην Καρπασία και στην Κερύνεια, παντού», κατέληξε.