Η ποιότητα των κυπριακών κρασιών είναι άριστη και η αναβάθμιση συνεχής.
«Ο Γραμματέας/Γενικός Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ κύριος Ανδρέας Νικολαϊδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση λήψη μέτρων για την διάσωση και την πρόοδο της κυπριακής αμπελοκαλλιέργειας και διατυπώνει τις απόψεις του για το όλο θέμα. Μιλά για την πορεία του ΣΟΔΑΠ» και στέλνει επίσης το μήνυμα ότι η ποιότητα των κυπριακών κρασιών είναι άριστη και η αναβάθμιση συνεχής.
Σημαντικά στοιχεία κατέθεσε στο taxidromos24.com ο Γενικός Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ Ανδρέας Νικολαίδης σε μια προσπάθεια να περιγράψει στην άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της αμπελοκαλλιέργειας. Ενδεικτικά ο κ. Νικολαίδης ανέφερε πως τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν, ότι το 60% του οίνου που καταναλώνεται στην Κύπρο είναι πλέον εισαγόμενο και μόλις το 40% κυπριακό.
Επεσήμανε ωστόσο, πως οι εκτιμήσεις του Οργανισμού είναι ότι η αναλογία έχει διαμορφωθεί στο 70% με 30%.
Το πρόβλημα με το αύριο της αμπελοκαλλιέργειας σημείωσε, επιτείνει το γεγονός ότι στην Κύπρο οι εκτάσεις είναι λίγες. Αναφερόμενος στο εργατικό δυναμικό ανέφερε πως όλοι οι εργάτες εργάζονταν στα αμπέλια λαμβάνοντας 20 με 25 ευρώ ημερισίως ενώ σήμερα ζητούν 35. Διερωτήθηκε επίσης τι θα γίνει αν αύριο ζητήσουν 50 ευρώ .
Ο Διεθνής ανταγωνισμός είναι μεγάλος.
Ερωτηθείς με ποιες προσπάθειες θα μπορούσε να ανακάμψει ο τομέας της αμπελοκαλλιέργειας ο κ. Νικολαίδης είπε πως για να σωθεί η αμπελουργία στην Κύπρο, πρέπει με διάφορους τρόπους όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να πείσουν τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το κυπριακό κρασί την στιγμή μάλιστα που είναι καλύτερο ποιοτικά από αυτό που εισάγεται. Δυστυχώς ο διεθνής ανταγωνισμός είναι μεγάλος είπε, και τα εισαγόμενα κρασιά που κατακλύζουν την κυπριακή αγορά, είτε αυτά προέρχονται από χώρες της ΕΕ κυρίως την Ισπανία, Ιταλία και Βουλγαρία είτε από χώρες εκτός της ΕΕ όπως την Αυστραλία τη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία κατακλύζουν την κυπριακή αγορά και προτιμούνται λόγω των τιμών. Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαίδης δεν μπορούν οι ίδιοι να είναι ανταγωνιστικοί στις τιμές λόγω των μεγάλων εκτάσεων αμπελώνων του εξωτερικού και λιγότερων κόστων παραγωγής.
Μέχρι και τα δύο κυπριακά αεροδρόμια κατακλύστηκαν με εισαγόμενα κρασιά, τόνισε ,κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στην απαγόρευση υγρών στα αεροδρόμια σημειώνοντας πως τα παλαιότερα χρόνια οι τουρίστες που επισκέπτονταν τα Οινοποιεία αγόραζαν σωρεία κρασιών για να πάρουν μαζί τους στην χώρα τους. Τώρα είπε χαρακτηριστικά με την απαγόρευση υγρών στους αερολιμένες , ο τουρίστας αγοράζει μόνο μέσα στα αεροδρόμια.
Όσον αφορά τις επιδοτήσεις με τις οποίες επωφελούνται τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα , στα πλαίσια οικονομικής ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου , ο κ. Νικολαίδης είπε πως θα έπρεπε να ήταν υπό την προτροπή κατανάλωσης και προώθησης των κυπριακών κρασιών, και άλλων κυπριακών προιόντων. Πρόσθεσε μάλιστα, πως είναι κρίμα οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο και απολαμβάνουν την κυπριακή φιλοξενία να τους προσφέρονται εισαγόμενα κρασιά.
Μεγάλο πρόβλημα ο περονόσπορος.
Σε σχέση με τον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας τη φετινή χρονιά ο Γενικός Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ είπε πως ήταν ακόμη πιο δύσκολη αφού πέραν των μόνιμων πλέον προβλημάτων εμφανίστηκε και το πρόβλημα του περονόσπορου.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαίδη από την αρχή είχε διαφανεί ότι η φετινή παραγωγή σταφυλιών ήταν επηρεασμένη από την ασθένεια του περονόσπορου, σημειώνοντας πως πολλά αμπέλια για τον λόγο αυτό ούτε καν τριγύθηκαν .
Παρά ταύτα συνέχισε, ο ΣΟΔΑΠ ως μετοχικός αμπελουργικός οργανισμός όλων των αμπελουργών δεν θα μπορούσε να απορρίψει όλες αυτές τις ποσότητες ακόμη και αν επηρεάστηκαν κάπως από την ασθένεια. Ήταν καθήκον μας είπε χαρακτηριστικά να σταθούμε στο πλευρό των αμπελουργών και να παραλάβουμε όσες περισσότερες ποσότητες μπορούσαμε και αυτό πράξαμε, συμπλήρωσε.
Παρατήρησε επίσης πως η εμφάνιση του περονόσπορου αν και προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή και στους παραγωγούς , εντούτοις είπε συνέτεινε στο να μην εφανιστεί φέτος το τεράστιο πρόβλημα που παρατηρήθηκε πέρσι λόγω της φύτευσης ξινιστεριού παντού στην Πάφο, γεγονός που προκάλεσε υπερπληθώρα προιόντος και συνεπώς πτώση της τιμής.
Αν είπε φέτος δεν εμφανίζονταν ο περονόσπορος τότε θα είχαμε μια τρομερή έκρηξη στην παραγωγή ξινιστεριού.
Ο Ανδρέας Νικολαίδης είπε πως αναφορικά με την διαδικασία παραλαβής φέτος παραλήφθηκαν ένα εκατομμύριο της ποικιλίας ξινιστέρη ενώ πέρσι η παραλαβή της συγκεκριμένης ποικιλίας άγγιξε τα δύο εκατομμύρια, συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα να κρατηθεί ζωντανός ο ΣΟΔΑΠ είπε πως σε περίπτωση κατάρρευσης του Οργανισμού, τότε ολόκληρο το αμπελουργικό οικοδόμημα θα καταρρεύσει.
Μόνο ο ΣΟΔΑΠ ανέφερε” έμεινε ως μεγάλος παίκτης που μπορεί να απορροφήσει στο νέο εργοστάσιο του στο Πολέμι , ολόκληρη την παραγωγή της Κύπρου”. Στόχος μας συνέχισε, είναι πλεόν η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανιμού ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αμπελουργικό τομέα προς εξυπηρέτηση των αμπελουργών μετόχων του.
Ερωτηθείς για την Κουμανδαρία ο κ. Νικολαίδης σχολίασε την έλλειψη του συγκεκριμένου κρασιού η οποία παράγεται στα παραδοσικά χωριά Κουμανδαρίας της Λεμεσού. Εξαιτίας της εγκατάλειψης της υπαίθρου της Επαρχίας Λεμεσού σημείωσε, παρατηρούνται μειωμένες ποσότητες παραγωγής Κουμανδαρίας. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο ΣΟΔΑΠ εδώ και καιρό επιθυμεί να επεκταθεί η περιοχή των χωριών Κουμανδαρίας στην Κύπρο.Εκτίμησε δε, πως οι περιοχές της Λαόνας, Κοίλης, Τσάδας και Παναγιάς θα μπορούσαν να παράξουν πολύ καλής ποιότητας Κουμανδαρία και σε αυξημένες ποσότητες που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι τόσο μικρή που δεν χρειάζεται τέτοιου είδους διαχωρισμούς.
“ ποιότητα κρασιών”
Η ποιότητα των κυπριακών κρασιών είναι άριστη είπε και η αναβάθμιση συνεχής. Ακολούθως αναφέρθηκε στα διάφορα βραβεία που έχει κερδίσει ο Οργανισμός σε διάφορους διαγωνισμούς οίνου, όπως στο φετινό Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το 2018.Συνολικά είπε έχουμε αποσπάσει ως ΣΟΔΑΠ 230 βραβεία σε διαγωνισμούς τόσο Παγκύπριους όσο και Διεθνείς.
Η χρυσή εποχή της αμπελοκαλλιέργειας ήταν την πρώτη δεκαετία της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου πρώτη χώρα εξαγωγής ήταν η πρώην Σοβιετική Ένωση και ο ΣΟΔΑΠ εξήγαγε εκεί κυρίως οινόπνευμα.
Η άνθηση του κυπριακού αμπελώνα και η άνοδος της ποιοτικής στάθμης των εγχώριων κρασιών τα τελευταία χρόνια φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το κυπριακό κρασί. Αυτό συνέβαλε στη νέα τάση των wine bars, στην αύξηση της κατανάλωσης των κυπριακών κρασιών με αποτέλεσμα να βρίσκουν και μια περίοπτη θέση στο τραπέζι μας.
Ο στίβος του κρασιού στις μέρες μας είναι γεμάτος πιέσεις, δυσκολίες και έντονες διεκδικήσεις. Νέοι φιλόδοξοι παίκτες και ανταγωνισμός τεράστιος κάνουν το ρόλο της Ιστορίας να παραμερίζει. Νέες χώρες, διψασμένες για καθιέρωση, δίνουν ηχηρό «παρών» στο σύγχρονο τοπίο του κρασιού.
Οι μέρες των γιορτών που έρχονται είναι μία πολύ καλή αφορμή να γνωρίσεις εσύ που δεν γνωρίζεις αρκετά, ποιοτικά κυπριακά κρασιά από τα εκλεκτά οινοποιεία του νησιού μας.
Ωστόσο μια επίσκεψη στον Οινοποιείο του ΣΟΔΑΠ θα σας πείσει. Εξαίσια κρασιά, κουμανταρίες και ζιβανίες που θα δώσουν ένα άλλο τόνο στα γιορτινά τραπεζώματα που ακολουθούν…..