Η πρώτη συνέντευξη νέου Γραμματέα/ Διευθυντή Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, Μαρίνου Στυλιανού.
Ανάληψη καθηκόντων ενός Οργανισμού με πολυδιάστατο ρόλο και λόγο μόλις προ μηνών.
Είναι γνωστό ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες ανέλαβα τη Διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, ενός οργανισμού με πολυδιάστατο ρόλο και λόγο στα της Τοπικής Οικονομίας και ανάπτυξης της Επαρχίας μας. Το επιχειρείν είναι μια συνεχής προσπάθεια από οικονομικές δραστηριότητες που συχνά μεταβάλλονται από διάφορους παράγοντες και επηρεάζουν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά ενέργειες και πρωτοβουλίες που γίνονται από τον επιχειρηματικό κόσμο της Πάφου αλλά και εν γένει. Οι δυσκολίες πάρα πολλές, οι ανησυχίες και το βαρυφορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα καθιστά τον επιχειρηματικό κόσμο απαιτητικό με υψηλές προσδοκίες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες έχοντας πλήρης επίγνωση των καθηκόντων μου αλλά και της επικρατούσας κατάστασης στην ιδιόμορφη αγορά της Πάφου επικεντρώθηκα στη θέση του Γραμματέα/ Διευθυντή με όλες μου τις δυνάμεις. Το ΕΒΕ Πάφου με την αφυπηρέτηση του τέως Γραμματέα/ Διευθυντή κου Ζαμπυρίνη παρέμεινε για αρκετό διάστημα ακέφαλο, συσσωρεύθηκαν αρκετά ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν παρ’ όλον που το υφιστάμενο προσωπικό κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σε ένα οργανισμό όντας υποστελεχωμένος. Η υποστελέχωση συνεχίστηκε βέβαια και μετά τη δική μου πρόσληψη παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο γνώστης της κατάστασης αποφάσισε την στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό αρκετούς μήνες πριν τη δική μου έλευση πλην όμως πίστωσε στον υποφαινόμενο πρώτα να διαγνώσω τις ανάγκες ώστε να γίνει μια στοχευμένη πρόσληψη. Μόλις πρόσφατα προχωρήσαμε στην πρόσληψη νέου λειτουργού και αυτό μας περιβάλλει με ιδιαίτερη αισιοδοξία καθώς πλέον μια ομάδα τριών ατόμων μπορεί να λειτουργήσει σαφώς καλύτερα. Ωστόσο στο χρονικό διάστημα που πέρασε με συλλογική προσπάθεια, με σοβαρότητα, πραότητα και όρεξη έχω την άποψη ότι βαδίσαμε και βαδίζουμε στη σωστή πορεία. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές παρά μόνο σύνεση, συναίνεση και ομαδικότητα ώστε να επιτυχούμε τα ευκταία και να οδηγήσουμε το Επιμελητήριο στην νέα εποχή του, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου, της κοινωνίας και της πόλης μας γενικότερα.
Η σχέση με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο.
Οφείλω να υπογραμμίσω ότι από τις πρώτες μέρες τόσο ο Πρόεδρος όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο παρά τις απαιτήσεις και τις ψηλές προσδοκίες που έθεσαν στάθηκαν αρωγός στην όλη μου προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη τους τόσο μέσα από τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξα όσο και μέσα από τις αλλαγές που ξεκίνησα στον οργανισμό. Έχω καθημερινή επαφή με τον Πρόεδρο κο Δημητριάδη όπου τον ενημερώνω για τα διάφορα θέματα που χρήζουν επίλυσης και / ή αντιμετώπισης από μέρους του Επιμελητηρίου καθώς και με πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από μέρους της Γραμματείας αλλά και αλλαγές που προβαίνουμε ώστε το Επιμελητήριο να μπορέσει να ανταποκριθεί στη νέα εποχή. Με το Διοικητικό Συμβούλιο έκαστο μέλος σε συνάρτηση με τον τομέα του, τουρισμό, βιομηχανία, υπηρεσίες, εμπόριο και ούτω καθεξής υπάρχει στενή επαφή όπου παρακολουθούμε διάφορα προβλήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες και με καίριες παρεμβάσεις προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις πολλές φορές επιστρατεύοντας κάθε μέσο και τρόπο. Οι Επιτροπές του ΕΒΕ αρχίζουν πλέον να δραστηριοποιούνται και να παράγουν έργο, να χαράσσουν πολιτική και να καταγράφουν εισηγήσεις ενώ σίγουρα με το νέο έτος η δουλειά θα αρχίσει να φαίνεται προς όλους.
Νέα Εποχή για το ΕΒΕ με νέους ανθρώπους, νέες αντιλήψεις, προσεγγίσεις και μεθόδους.
Είναι γεγονός ότι το Επιμελητήριο είχε ανάγκη εκσυγχρονισμού, αναδιάρθρωσης και εισαγωγή στην νέα εποχή της τεχνολογίας και των Μέσων Μαζικής Κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης. Από τις πρώτες μέρες επέδειξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πως λειτουργούσε το ΕΒΕ και στο πως πλέον θα έπρεπε να λειτουργεί. Αναπτύξαμε νέες μεθόδους λειτουργίας, μηχανογραφήσαμε πολλές λειτουργίες, απλουστεύσαμε διαδικασίες, εισαγάγαμε νέες μεθόδους τεχνολογίας στην έκδοση πιστοποιητικών προέλευσης, ενδοεπικοινωνίας, πληρωμών, οφειλών και εισπράξεων ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο να εγκαινιάσουμε την νέα μας ιστοσελίδα με νέες εφαρμογές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών μας. Η νέα στρατηγική του ΕΒΕ εδράζεται στην εξωστρέφεια, πάγια θέση του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου την οποία με την νέα χρονιά θα γίνει πράξη προς πάσα κατεύθυνση. Ξεκινάμε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλα τα μέλη μας, Βιομήχανους, Εμπόρους, Μικρούς και Μεσαίους Επιχειρηματίες, Ξενοδόχους, Επιχειρηματίες Ανάπτυξης γης, Επιχειρηματίες Επισιτιστικής Βιομηχανίας, Βιοτέχνες και λοιπά ώστε να αφουγκραστούμε τα προβλήματα τους, τις ανησυχίες τους, να καταγράψουμε τα αιτήματα τους και εν συνεχεία να μπορέσουμε να προβούμε σε αξιολόγηση και δράση προς επίλυση των προβλημάτων και ιδιαίτερα εκείνων των οποίων χρονίζουν. Υπάρχει όραμα, υπάρχει όρεξη υπάρχει θέληση άρα εκ των πραγμάτων η όλη προσπάθεια δεν μπορεί να αποτύχει. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το Επιμελητήριο είναι ένας θεσμός, ένας φορέας με διαχρονική ιστορία δεκαετιών και που αισίως βρίσκεται στο στάδιο με σωστή διαχείριση και προγραμματισμό να προχωρήσει στην ανέγερση των ιδιόκτητων Γραφείων του που θα μπορεί να εξυπηρετεί τα μέλη του, να προσφέρει σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες διαφυλάσσοντας το κύρος και την αξιοπιστία του γι’ αυτό ακριβώς το λόγο συνεχίζονται οι μελέτες και η έρευνα.
Την ίδια στιγμή θέσαμε στις προτεραιότητες μας την ανάπτυξη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από μέρους του ΕΒΕ αφού μια μικρή κοινωνία όπως ακριβώς και της Πάφου μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας και έχουμε υποχρέωση όλοι μας να βοηθούμε με κάθε τρόπο εκεί και όπου μπορούμε. Το επιμελητήριο και ο επιχειρηματικός κόσμος της Πάφου δεν ασχολείται μόνο με αριθμούς και profit and loss αυτή εικόνα και αντίληψη είναι ψευδής και πρέπει να αλλάξει. Παράλληλα αναπτύσσεται τόσο από μέλη μας όσο και από τον οργανισμό μας μια περιβαλλοντική πολιτική ξεκινώντας πρώτα από τα του οίκου μας με στόχο να καταστήσουμε το Επιμελητήριο Green Office.
Γραφειοκρατία, ανάπτυξη και σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η υπέρβαρη γραφειοκρατία νομίζω ταλανίζει όχι μόνο την Πάφο αλλά ολόκληρη τη χώρα μας, το κράτος αρέσκεται στην γραφειοκρατία που επί της ουσίας αποτελεί ανάχωμα στην ανάπτυξη, στην επένδυση, στην ενίσχυση της οικονομίας βρισκόμενοι όμως σε ένα ανώμαλο ανταγωνιστικό περιβάλλον που τα πάντα εν μία νυκτί μπορεί να αλλάξουν άρδην και επομένως οι ρυθμοί ανάπτυξης να μεταβληθούν αρνητικά στο σημείο αυτό θα πρέπει να προβληματιστούν οι πολιτικοί μας ταγοί. Ξεκαθαρίζουμε πως το Επιμελητήριο είναι υπέρμαχος της λελογισμένης ανάπτυξης στα πλαίσια του νόμου λαμβάνοντας υπόψιν τις περιβαλλοντικές και άλλες ευαισθησίες της κάθε γεωγραφικής περιοχής και τάσσεται εναντίον σε κάθε μορφή πολεοδομικής και άλλης ανομίας και παρανομίας. Από την άλλη καταδικάζουμε τα προσχήματα και τα προσκόμματα κατά καιρούς από διάφορα κρατικά τμήματα που επιχειρούν και εφαρμόζουν το νόμο κατά το δοκούν. Αυτό σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να τονίσω ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με όλους τους Δήμους της Επαρχίας Πάφου και κατ’ επέκτασιν με τους τέσσερις Δημάρχους της Πάφου αλλά ταυτόχρονα και με όλες τις Κοινότητες όντας και εγώ Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο της Πάφου πιστεύω πως μεταξύ όλων των οργανισμών επιβάλλεται να υπάρχει αλληλοκατανόηση, συνεργασία και σύμπλευση αφού εξάγεται ότι ο στόχος είναι κοινός και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Η οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας, της Επαρχίας μας θα επιφέρει ευημερία των συμπολιτών μας, έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των συνεπαρχιωτών μας και αναβάθμιση με εξωραϊστικά και εμπλουτιστικά έργα της γεωγραφικής μας περιφέρειας μόνο θετικά έχουν να προσφέρουν.
Διεθνής Εξωστρέφεια, Αδελφοποιήσεις, Οικονομική & Επιμελητηριακή Διπλωματία.
Η εξωστρέφεια όπως έχω αναφέρει δεν περιορίζεται μόνο στην ενδοχώρα αλλά επεκτείνεται και διεθνώς. Το Επιμελητήριο έχει υπογράψει Πρωτόκολλα Συνεργασίας με τα Επιμελητήρια γειτόνων χωρών όπως του Αμμάν της Ιορδανίας, της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου της Αιγύπτου και του Τελ Αβίβ του Ισραήλ αλλά και με χώρες της Ευρώπης, της Ανατολικής Ευρώπης και τη Ρωσία. Συνεχίζονται διεργασίες και επαφές και με άλλες χώρες της Μέσης και Ευρύτερης Μέσης Ανατολής αλλά και με Ευρωπαϊκές Χώρες όπου μπορούμε να αλληλοστηρίξουμε τις τοπικές μας οικονομίες μέσω του Εμπορίου, του Τουρισμού, των Επενδύσεων, του Πολιτισμού. Προς επίρρωση τούτου πραγματοποιούμε συχνές επαφές με Πρέσβεις, διπλωμάτες και Εμπορικούς ακόλουθους όπου ανταλλάζονται απόψεις, εισηγήσεις ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε κοντά τις επιχειρηματικές κοινότητες με τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό ή και τη φιλοξενία αντίστοιχων στην πόλη μας. Να αναπτυχθούν εμπορικοί δεσμοί, συνεργασίες και στοχευμένα να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις. Οι συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Κίνας και του Ηνωμένου Βασίλειου κατέδειξαν ότι υπάρχει η θέληση και η βούληση αλλά και το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Μέσα από τις δράσεις μας να τονίσουμε ότι ενισχύεται και η τουριστική βιομηχανία αφού με τις ενέργειες αυτές εμπλουτίζεται το πτητικό πρόγραμμα του αεροδρομίου μας, αυξάνονται οι προορισμοί, οι αφίξεις και εν γένει ο τουρισμός μας ανακάμπτει σταδιακά με στόχο να καταπολεμηθεί η εποχικότητα.
Σημαντικά έργα της Πάφου που προωθούνται και προτεραιότητες.
Η Πάφος είναι γεγονός ότι στη δεκαετία και περισσότερο που πέρασε υπήρξε ο φτωχός συγγενής σε όλα τα επίπεδα με μια πρωτοφανής κωλυσιεργία σε έργα υποδομής και ανάπτυξης ωστόσο η εικόνα αυτή ανατράπηκε τα τελευταία χρόνια με σημαντικά έργα στον αστικό πυρήνα αλλά και ευρύτερα σε όλη την επαρχία τόσο από έργα των Δήμων και Κοινοτήτων σε συνδυασμό με το Κράτος και Ευρωπαϊκά κονδύλια όσο και με εξωραϊστικά έργα της Επαρχιακής Διοίκησης. Έχουν επίσης τροχιοδρομηθεί και άλλα έργα που θα ξεκινήσουν το 2019 τα οποία και αναφέρονται λεπτομερώς στην Ετήσια μας Έκθεση. Θα τονίσω για πολλοστή φορά ότι η Πάφος μας έχει ανάγκη από δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας και Ανώτερης Εκπαίδευσης που θα τονώσουν την τοπική οικονομία του τόπου και θα προσδώσουν μια άλλη νότα στα του πολιτισμικού γίγνεσθαι στην πόλη μας. Ο φοιτητόκοσμος είναι αυτός που θα συνεισφέρει άμεσα στην πραγματική οικονομία της Πάφου και επιτρέψτε μου εδώ να αναφέρω τα παραδείγματα Αθήνας και Tübingen της Γερμανίας. Ο Δήμος Ζωγράφου στην Αθήνα, μια έκταση 9,000 στρεμμάτων, με 75, 000 κατοίκους ενώ παλαιότερα η περιοχή ήταν δασικό και καλλιεργήσιμο έδαφος με πλούσια βλάστηση, καλλιέργειες, δάσος και αλσύλλια, αποκτά αξία μετά την οικοδόμηση της Πανεπιστημιούπολης και Πολυτεχνειούπολης που μετέτρεψε την περιοχή σε οικονομικό και πνευματικό παράδεισο. Η περίφημη ‘αιώνια Πανεπιστημιούπολη’ Tübingen μια από τις κλασικές Γερμανικές πανεπιστημιουπόλεις με 20,000 φοιτητές, φαντάζει ειδυλλιακή ενώ τα καταστήματα, τα εστιατόρια, οι καφετέριες στους δρόμους και τα ταβερνάκια, οι φοιτητικές μπυραρίες και τα μπιστρό σφύζουν από ζωή.
Το ΕΒΕ Πάφου θέτει προτεραιότητες σε μεγάλα έργα υποδομής όπως είναι ο συνδετήριος δρόμος από το αεροδρόμιο Πάφου προς την τουριστική περιοχή και ολοκλήρωση του παραλιακού δρόμου από τα όρια του Δήμου Πάφου μέχρι την Πέγεια στην περιοχή της Μαρίνας. Ο δρόμος επιβάλλεται να ολοκληρωθεί καλύπτοντας τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Οδικού δικτύου που περνά από τις κοινότητας Χλώρακας, Λέμπας και Κισσόνεργας καταλήγοντας στην Πέγεια. Επιπρόσθετα ενέργειες γίνονται προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επέκταση του αεροδρομίου Πάφου το οποίο σήμερα με το αυξημένο πτητικό του πρόγραμμα σχεδόν λειτουργεί στα όρια του. Η Μαρίνα της Πάφου αποτελεί πλέον πρωταρχικής σημασίας για το ΕΒΕ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις από πλευράς Κράτους και Διαχειριστικής Επιτροπής Μαρινών όπου πάγια θέση του Επιμελητηρίου είναι όπως το έργο προχωρήσει άμεσα χωρίς άλλες καθυστερήσεις αναφορικά με το νέο διεθνή διαγωνισμό προσφορών. Η Μαρίνα της Πάφου θα θέσει την Πάφο στο χάρτη του ναυτικού τουρισμού ενώ τα οφέλη οικονομικά, τουριστικά, πολιτισμικά και κοινωνικά είναι μεγίστης σημασίας φέρνοντας εδώ το φωτεινό παράδειγμα της Μάλτας. Σημειώνω εμφαντικά και τις θέσεις του Πρόεδρου του ΕΒΕ κου Δημητριάδη ότι οι μαρίνες αποτελούν ποιοτικές επενδύσεις, οι οποίες επιφέρουν πολλαπλά οφέλη στην οικονομία του τόπου τόσο κατά το στάδιο κατασκευής τους όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους αφού πρόκειται για μεγάλα αναπτυξιακά έργα ουσίας, τα οποία συμβάλλουν στην ευρύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια, μέσω της δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και του ευρύτερου οφέλους που προκύπτει από τη λειτουργία τους (υποδομές, φορολογικά έσοδα στο κράτος, χώροι αναψυχής, τουρισμός κ.λπ).
Τέλος να αναφέρω ότι υπάρχουν και άλλα έργα που το ΕΒΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς υλοποίηση όμως γενικά η Πάφος μας έχει αλλάξει και καταγράφει μια αισιόδοξη πορεία προς το μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι με συλλογική προσπάθεια θα επιτυχούμε ακόμα περισσότερα προς όφελος της κοινωνίας, του επιχειρηματικού κόσμου, της οικονομίας μας και της χώρας μας γενικότερα.