Έκκληση για οικονομική στήριξη απευθύνει η διεύθυνση του ιδρύματος το οποίο απειλείται με κλείσιμο.
Το taxidromos24.com, συνομίλησε με τη Όλγα Σοφοκλέους, την Πρόεδρου του Ιδρύματος «Κιβωτός», επί της ευκαιρίας συμπλήρωσης 11 χρόνων λειτουργίας, η οποία αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με το κράτος να μην παρέχει την απαραίτητη στήριξη.
«Κέντρο Θεραπειών και Αποκατάστασης Παιδιών με κινητικές δυσκολίες»
Όπως μας ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, πρόκειται για ένα Κέντρο Θεραπειών και Αποκατάστασης Παιδιών, για ένα χώρο συνύπαρξης και συνεργασίας διάφορων επιστημονικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών διαταραχών της νηπιακής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας, το οποίο παρέχει βοήθεια σε παιδιά με αναπηρίες.
«Ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες κάθε παιδιού γίνεται παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε», υπογράμμισε η Διευθύντρια.
Συνεχίζοντας, μας ανέφερε ότι το πρόγραμμα παρέμβασης περιλαμβάνει αρχική αξιολόγηση του αναπτυξιακού επιπέδου κάθε παιδιού με μια σειρά αναπτυξιακών δοκιμασιών ώστε να καθοριστεί το ατομικό θεραπευτικό πρόγραμμα του. Το πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο και βασισμένο στις ατομικές ανάγκες του κάθε παιδιού.
«Το πρόγραμμα του κάθε παιδιού εφαρμόζεται από ένα ή περισσότερους ειδικούς εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο σε έναν καινούριο, λειτουργικό και ευχάριστο χώρο.Μετά το τέλος κάθε συνεδρίας οι γονείς ενημερώνονται για την πορεία του προγράμματος και δίνονται οδηγίες και ασκήσεις για το σπίτι.»
«Η πρόοδος του κάθε παιδιού επαναξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους θεραπευτές, οι οποίοι είναι άριστα καταρτισμένοι, και αναπροσαρμόζονται οι στοίχοι τους», δήλωσε.
«Έλλειψη οικονομικών πόρων»
Εκτός από τις υπηρεσίες που προσφέρουν, η κ. Σοφοκλέους μίλησε και για προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα «Κιβωτός». «Κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το οικονομικό. Εμείς απλά χρεώνουμε ένα συμβολικό ποσό, στα 20 ευρώ, για τις θεραπείες των παιδιών, σε σχέση με τους ιδιώτες οι οποίοι ζητούν πολύ περισσότερα σε κάθε επίσκεψη. Με αυτά τα 20 ευρώ πρέπει να πληρώσουμε τους θεραπευτές μας, αλλά και να συντηρήσουμε το Ίδρυμα για να συνεχίσει να υπάρχει η «Κιβωτός». Εκτός από αυτό το ποσό και από τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που μπορεί να διοργανωθούν δεν έχουμε άλλους οικονομικούς πόρους για να ανταπεξέλθουμε», τονίζει η κ. Σοφοκλέους.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος»
Σε ερώτηση μας σχετικά κατά πόσο υπάρχει στήριξη από το κράτος, η κ. Σοφοκλέους υπογράμμισε πως «δυστυχώς δεν υπάρχει βοήθεια». «Οι υπηρεσίες μας χωρίζονται και αφορούν δυο Υπουργεία, το Υπ. Παιδείας και το Υπ. Υγείας. Το Υπ. Παιδείας δηλώνει πως προσφέρει υπηρεσίες στα παιδιά με αναπηρίες μέσω του δημόσιου σχολείου, κάτι που θεωρώ ότι δεν υφίσταται, ή που τουλάχιστον δεν γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό, αφού δεν υπάρχουν υποδομές.
Όσον αφορά το Υπ. Υγείας, με τη σειρά του, αναφέρει πως προσφέρεται φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεραπεία στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ούτε αυτό είναι ικανοποιητικό, αφού οι λίστες είναι τεράστιες και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για να εξυπηρετηθεί ένα παιδί, τονίζοντας μας, πως εμείς λειτουργούμε «συμπληρωματικά». Και κάπως έτσι δεν έχουμε τη βοήθεια του κράτους», είπε η κ. Σοφοκλέους.
«Υπάρχουν θέματα και με τα κτίρια»
Ακολούθως, η κ. Σοφοκλέους μίλησε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το κτίριο. «Το άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αφορά το κτίριο, το οποίο στεγάζεται η «Κιβωτός». Συγκεκριμένα, πρόκειται για δυο κτίρια, για τα οποία καταβάλλουμε ένα αρκετά «βαρύ» ενοίκιο. Παράλληλα, το ένα από αυτά τα κτίρια στεγάζεται σε διπλοκατοικία με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα προσβάσιμο για παιδιά με αναπηρίες»