Με αφορμή την παγκόσμια μέρα διαβήτη, στο taxidromos24.com μίλησε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου Πάφου Ματθαίος Ιεροκηπιώτης. Αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στη Διαβητολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Πάφου και εξήρε παράλληλα , το έργο των ιατρών που καταβάλλουν εαυτόν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.
Κύριε Ιεροκηπιώτη τι ονομάζουμε διαβήτη;
“Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια μεγάλης διάρκειας κατάσταση, η οποία εμφανίζεται όταν για άγνωστους λόγους ο οργανισμός δεν μπορεί να παράξει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται αποκλειστικά από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης, από το αίμα στα κύτταρα του σώματος, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Όταν όμως η ινσουλίνη απουσιάζει η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και ανεβαίνει αισθητά το ζάχαρο με αποτέλεσμα μα έχουμε πολύ ψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα το άτομο να διαγνωσθεί με διαβήτη .
Πόσα είδη διαβήτη υπάρχουν;
“Υπάρχουν δυο είδη διαβήτη, ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.Στον διαβήτη τύπου 1 τα ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οφείλονται στην έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας, που για άγνωστους λόγους έχει καταστραφεί . Στον διαβήτη τύπου 2 υπάρχει μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τώρα πιο αναλυτικά στο διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος συνήθως μετά από κάποιο σοκ, όπως δυστύχημα, θάνατο προσφιλούς προσώπου, άγχος, επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να παράξει την ινσουλίνη που απαιτείται. Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας όμως συνήθως “προτιμά” τα μικρά παιδιά που είναι πιο ευάλωτα. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο χρειάζεται καθημερινά ινσουλίνη κυρίως μέσω ενέσεων γιατί χωρίς την ινσουλίνη ένα άτομο με διαβήτη τύπου 1 , δεν θα επιβιώσει…!
Παράλληλα με την καθημερινή θεραπεία με ινσουλίνη και την παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα απαιτείται υγιεινή διατροφή και άσκηση, που με αυτά τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, μπορούν να έχουν μια απολύτως φυσιολογική και υγιεινή ζωή. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο συχνότερος τύπος διαβήτη και εμφανίζεται τις περισσότερες περιπτώσεις στους ενήλικες αλλά στις μέρες μας εμφανίζεται δυστυχώς και σε μεγαλύτερη συχνότητα σε εφήβους , αλλά και μικρά παιδιά. Στο διαβήτη τύπου 2 το σώμα μπορεί να παράξει ινσουλίνη όμως γίνεται ανθεκτικό σε αυτή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει καλά η ινσουλίνη. Με τον καιρό τα επίπεδα της ινσουλίνης μπορεί να πέσουν τόσο πολύ ώστε να μην είναι πλέον αποτελεσματικά. Τόσο η αντίσταση στην ινσουλίνη όσο και τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν σε πολύ ψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σε αντίθεση με τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, αρκετά άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην χρειάζονται καθημερινή θεραπεία με ινσουλίνη για να επιβιώσουν. Οι ασθενείς εδώ έχουν πλέον πολλές διαθέσιμες επιλογές σε χάπια που είναι αρκετά αποτελεσματικά που σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή και την άθληση, που είναι απαραίτητη μπορεί να φέρουν και τα βέλτιστα αποτελέσματα.”.
H Διαβητολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πάφου, παρουσιάζει ελλείψεις;
Τα τελευταία χρόνια έγινε μεγάλη βελτίωση στη Διαβητολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Πάφου. Για να είμαστε ειλικρινείς η πρόοδος που έγινε στη Διαβητολογική Κλινική της Πάφου είναι τεράστια και το έργο που επιτελείται σπουδαίο. Ειδικά η επικεφαλής Ανθούλα Γεωργίου Δημητριάδη με τη Νοσηλεύτρια Γεωργία Παπαγεωργίου δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό και το έργο τους είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Μεγάλη είναι όμως και η βοήθεια του υπευθύνου της Παιδιατρικής Κλινικής ειδικού ενδοκρινολόγου Δρ Χάρη Στυλιανού, που πολλές φορές εργάζεται και πέραν των δυνατοτήτων του, αφού την ίδια στιγμή είναι και υπεύθυνος της Παιδοενδοκρινολογικής Κλινικής του Μακαρίου Νοσοκομείου στη Λευκωσία. Σημαντική είναι και η συμβολή του Δρ. Τρύφωνα Χριστοφόρου, όμως είναι μόνο δυο φορές την βδομάδα στο Νοσοκομείο της Πάφου. Εμείς εκείνο που απαιτούμε είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η διαβητολογική κλινική και με άλλους ειδικούς ενδοκρινολόγους διαβητολόγους, που θα είναι καθημερινά στο Νοσοκομείο, όπως καθημερινά χρειάζονται και οι ψυχολόγοι, οι διατροφολόγοι. Ενίσχυση χρειάζεται και στο νοσοκομειακό προσωπικό, αφού οι ανάγκες είναι τεράστιες…!
Πρόσφατα έχουν παραχωρηθεί τα νέα μηχανάκια μέτρησης ζακχάρου…
Τα νέα μηχανάκια μέτρησης ζακχάρου, τα οποία με αγωνία περίμεναν οι χιλιάδες διαβητικοί ασθενείς, βρίσκονται ήδη στα κατά τόπους Γραφεία του Διαβητικού Συνδέσμου, ανά την Κύπρο όπως επίσης και στα νοσοκομεία. Ένα πάγιο αίτημα αλλά και απαίτηση του Διαβητικού κόσμου είναι η διάθεση στους χιλιάδες διαβητικούς ανά την Κύπρο καινούργιων συσκευών ακριβείας μέτρησης γλυκόζης, αφού δεν είναι μυστικό ότι τα υφιστάμενα δεν είχαν δικαιώσει τις προσδοκίες αυτών που τα επέλεξαν. Με χαρά μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι τα νέα μηχανάκια ακριβείας με πιστοποιητικό iso έχουν παραληφθεί, βρίσκονται ήδη στα κατά τόπους Γραφεία του Διαβητικού Συνδέσμου, ανά την Κύπρο όπως επίσης και στα νοσοκομεία. Εκτιμώ ότι θα βοηθήσουν τον κόσμο γιατί πραγματικά τα έχει ανάγκη. Ως Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος, ευχαριστούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, για την επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος, το οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσει χιλιάδες διαβητικούς.
Φέτος έχουν οργανωθεί διάφορες εκδηλώσεις με στόχο την καλύτερη ενημέρωση για τον διαβήτη …
Οι εκδηλώσεις που έγιναν σε όλες τις πόλεις είχαν ομολογουμένως εξαιρετική επιτυχία και στόχευαν στη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον διαβήτη, που δυστυχώς έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Ο Σύνδεσμος εντείνει τις προσπάθειες για πρόληψη, θέλοντας να αναχαιτίσει τη σιωπηλή αυτή επιδημία η οποία έχει προσλάβει διεθνώς ανησυχητικές διαστάσεις. Ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως φθάνει σήμερα στα 430 εκατομμύρια, ενώ το 1980 ήταν 100 εκατομμύρια. Στην Κύπρο καταγράφεται το ψηλότερο ποσοστό διαβητικών συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι 10.3% του κυπριακού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, με σταθερή ανοδική πορεία, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους εμπλεκόμενους. Πολλοί παράγοντες όπως η παιδική και εφηβική παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή και το κάπνισμα έχουν συμβάλει στην ανησυχητική αύξηση του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος πλήττει ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Ο διαβήτης διπλασιάζει την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου ειδικά στα νεαρά άτομα, ενώ μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 8-10 χρόνια. Είναι η βασική αιτία για καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, τύφλωση και ακρωτηριασμό. Οι διαβητικοί αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Συνεπεία των καταστροφικών επιπτώσεων που προκαλεί στην υγεία ο διαβήτης, είναι η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής κάθε 6 δευτερόλεπτα. Σωτήρια είναι η πρόληψη αφού εννέα στις δέκα περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν με άσκηση, διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους, υγιεινή διατροφή και αποφυγή του καπνίσματος. Με στόχο να τεθεί φραγμός στην ανεξέλεγκτη αύξηση του διαβήτη ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος προγραμματίζει ποικίλες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ημέρας Διαβήτη στην Πάφο λειτούργησαν δύο περίπτερα του Συνδέσμου στο Kings Avenue Mall και στο Γραφείο του Πολίτη, όπου και έγιναν πέραν από την ενημέρωση για τον Διαβήτη δωρεάν μετρήσεις γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης.