Τι λέει ο κοινοτάρχης Στέλιος Κουππάρης και τί η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου στο taxidromos24.com.
Η όμορφη κοινότητας της Δρούσειας βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Λαόνας. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού διατηρείται μέσω των πέτρινων σπιτιών με τις σκαλιστές πόρτες και τα παράθυρα, όπως επίσης και τα στενά δαιδαλώδη δρομάκια που προσφέρουν εκπληκτική θέα στην πλαγιά του λόφου και την ακτή. Το ήρεμο και παραδοσιακό περιβάλλον καθιστά τη Δρούσεια ιδανική για αγροτουρισμό και στο χωριό προσφέρεται διαμονή σε πολλά μικρά ξενοδοχεία, καθώς επίσης και στα πέτρινα σπίτια του χωριού.
Οι ταβέρνες του χωριού είναι επίσης γνωστές για την εξαιρετική τοπική κυπριακή κουζίνα τους και το ζεστό οικογενειακό καλωσόρισμα που προσφέρουν στους επισκέπτες.
Εκτός από την όμορφη θέα του, το χωριό είναι σημαντικό και από θρησκευτικής άποψης καθώς εκεί βρίσκεται το αρχαίο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Νικοξυλίτη, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και ξαναχτίστηκε το 1923 μετά την καταστροφή του από πυρκαγιά.
Ο κοινοτάρχης Δρούσειας Στέλιος Κουππάρης από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε ψηλά στις προτεραιότητές του την ανασύσταση και αναζωογόνηση της κοινότητας του, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και την ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου ζωής.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Δρούσειας Στέλιος Κουππάρης, για 25 χρόνια σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα εγκαίνια των κτιρίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσειας που τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Αναφερόμενος στο έργο ο κ. Κουππάρης είπε πως αυτό αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των κατοίκων. Το κόστος ανέγερσης ανήλθε περίπου στο 1, 2 εκ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 430 χιλιάδων ευρώ καταβλήθηκε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια των ετών 2014 έως 2016, με το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο.
Η ενσωμάτωση στον κτιριακό σχεδιασμό του Κοινοτικού Συμβουλίου,είπε ο κοινοτάρχης τόσο του Περιφερειακού Μουσείου Αγροτικής Ζώης Ακάμα όσο και του Εκπαιδευτικού Κέντρου, το ανάγουν”, “σε ένα επισκέψιμο πολυχώρο Αγροτικής Ιστορίας και Πολιτισμού, ο οποίος αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις πτυχές της αγροτικής ζωής και της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Ακάμα, προστατεύοντας και αξιοποιώντας παράλληλα όλα εκείνα τα στοιχεία που φωτίζουν την ιστορική παράδοση του τόπου, καθώς και την κληρονομιά των προγόνων μας.
Τα Κοινοτικά κτίρια, πρόσθεσε, αποτελούν σημείο αναφοράς πλέον για την κοινότητα, συμβάλλοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και συστεγάζοντας πρόσθετες με αυτές των κοινοτικών υπηρεσίες.
Αναμφίβολα συνέχισε, θα εμπλουτίσουν το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν της κοινότητας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις συνθηκών ευημερίας και προόδου, ως επίσης και πνευματικής και πολιτιστικής ακμής, τόσο για την κοινότητα όσο και τη γύρω περιοχή.
Επιπρόσθετα ο κ. Κουππάρης αναφέρθηκε και στο θέμα των 800 χιλ. ευρώ που όπως υποστήριξε υποχρέωσε η Επαρχιακή Διοίκηση να καταβάλει η κοινότητα.
Ερωτηθείσα σχετικά επί τούτου η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε πως το έργο των κοινοτικών κτιρίων στοίχησε λίγο περισσότερο από το 1 εκατ. ευρώ προσθέτοντας πως αυτό περιλαμβάνει γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου , μουσείο λαικής τέχνης , βιβλιοθήκη και μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων.
Πρόκειται, όπως εξήγησε για περιφεριακό κέντρο. Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου το Κράτος έδωσε για την ανέφερση του κτιρίου γύρω στις 400 χιλ. ευρώ αλλά και ο ΠτΔ πρόσφερε οικονομική στήριξη ύψους 20 χιλ. ευρώ.
Δώσαμε ακόμη είπε η κ. Λάμπρου μετά από εξοικονομήσεις του προυπολογισμού περίπου 50 χιλ. και το θέμα εξήγησε μελετάται ολοκληρωμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Επαρχιακή Διοίκηση κατά πόσο θα γίνει επιπρόσθετη συνεισφορά.
Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως για την κοινότητα της Δρούσειας υπογράφονται πολύ σύντομα τα συμβόλαια για την ανάπλαση και τον εξωραισμό του παραδοσιακού πυρήνα σημειώνοντας πως το έργο θα αρχίσει φέτος .
Συγκεκριμένα είπε πως το έργο της ανάπλασης θα αρχίσει τέλος του χρόνου και θα συνεχιστεί το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2020 . Η δαπάνη ανέφερε ανέρχεται 1,4 εκατομύρια .
«Ο δρόμος στην Δρούσεια που ανηφορίζει ενώ στην πραγματικότητα είναι κατηφόρα».
Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί στην κοινότητα της Δρούσειας ο δρόμος ο οποίος ανηφορίζει ενώ στην πραγματικότητα κατηφορίζει.
Όσο κι αν ξέρεις ότι είναι οφθαλμαπάτη, όσο κι αν βλέπεις ότι ο δρόμος ανηφορίζει ενώ στην πραγματικότητα είναι κατηφόρα, όταν το βιώνεις η έκπληξη είναι μεγάλη.
«Η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Νικοξυλίτη»
Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί και η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Νικοξυλίτη που βρίσκεται περίπου 3 χλμ βορειανατολικά του χωριού . Η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Νικοξυλίτη, παρόλο που είναι ένα απλό οικοδόμημα, αποτελεί – όπως είπε- ένα από τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μια μακραίωνη ιστορία πολλών αιώνων.
Το προσωνύμιο Νικοξυλίτης δεν είναι γνωστό από πού προήλθε, όπως επίσης και η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του μοναστηριού. Σύμφωνα με πηγές ,είπε ο κ. Κουππάρης, η χρονολόγηση του μοναστηριού τοποθετείται κατά τον 9ο με 10ο αιώνα και κτίστηκε από τους μοναχούς μιας παλαιότερης Μονής αφιερωμένης και πάλι στον Άγιο Γεώργιο, την οποία εγκατέλειψαν εξαιτίας των αραβικών επιδρομών.
Το μοναστήρι απέκτησε ιδιαίτερο πλούτο και βρισκόταν στο αποκορύφωμα της ακμής του κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα, όπου συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις πλουσιότερες μονές της Κύπρου με μεγάλη κτηματική περιουσία και πολλά μετόχια.
Πρόσθεσε ωστόσο πως η φθίνουσα πορεία του Μοναστηριού ξεκίνησε το 1808, όταν οι Τούρκοι κρατούσαν ομήρους όλους τους μητροπολίτες του νησιού και προκειμένου να τους απελευθερώσουν ζητούσαν από τον κυπριακό λαό ένα υπέρογκο ποσό.
Τότε αποφασίστηκε η εκποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας των πλουσιότερων ναών και μονών, με σκοπό την απελευθέρωση των επισκόπων. Ανάμεσα στις πλουσιότερες μονές συγκαταλεγόταν και η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Νικοξυλίτη, όπου ένα μεγάλο μέρος της κτηματικής της περιουσίας πουλήθηκε σε ιδιώτες.
Από το μοναστήρι απέμεινε μόνο η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που ανακαινίστηκε από τα θεμέλια το 1923,ύστερα από πυρκαγιά. Η εκκλησία στην πορεία αφέθηκε στο πέρασμα του χρόνου και από σεισμούς που έπληξαν την Πάφο τη δεκαετία του ’50, υπέστη σοβαρές ζημιές. Το εξωκλήσι είναι πετρόκτιστο κτισμένο σε ρυθμό μονόκλιτης βασιλικής. Το εσωτερικό της είναι ιδιαίτερα λιτό, καθώς αποτελείται από ένα απλό εικονοστάσι με λιγοστές εικόνες.
«Ο Ακάμας»
Τέλος ο κοινοτάρχης αναφέρθηκε και στο πάρκο του Ακάμα που αποτελεί , όπως είπε, μείζον θέμα για τις επηρεαζόμενες κοινότητες. Το θέμα του Ακάμα συνέχισε, χρονολογείται εδώ και τριάντα χρόνια με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.