Δήλωση Α. Φακοντή: Επιτακτική η ανάγκη έναρξης κοινωνικού διαλόγου για καθορισμό κατώτατου ορίου μισθών για τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και λήψη μέτρων κατά της απορρύθμισης της εργασίας.
“Για το ΑΚΕΛ η καθιέρωση κατώτατου μισθού είναι απαραίτητη. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αφορά μόνο εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες για διάφορους λόγους δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Ωστόσο, εκεί και όπου θα καθιερωθεί κατώτατος μισθός, θα πρέπει αυτό να γίνει μέσα από την διαμόρφωση ενός ελάχιστου πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο, που να αφορά τουλάχιστον το μισθό, το ωράριο και την υπερωριακή εργασία, τις αργίες και το ταμείο προνοίας.
Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και καθορίζεται κατώτατος μισθός θα πρέπει να νομοθετηθεί η υποχρέωση για καθολική εφαρμογή τους από όλους τους επιχειρηματίες- εργοδότες.
Η καθιέρωση «εθνικού» κατώτατου μισθού, αν γίνει αποσπασματικά, χωρίς διαδικασίες και έξω από τα πλαίσια του συστήματος εργασιακών σχέσεων, όχι μόνο δεν απαντά από μόνη της και ολοκληρωμένα στην επείγουσα ανάγκη επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας, αλλά πιθανόν να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό θα έχει ως πιο πιθανή εξέλιξη την ισοπέδωση των μισθών στο ύψος του κατώτατου, καθώς και τη νομιμοποίηση της καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων από πλευράς των εργοδοτών.
Η συζήτηση για «εθνικό» κατώτατο μισθό επείγει και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, αλλά αυτή θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για μέτρα κατά της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Θα πρέπει να γίνει μέσα από ένα δομημένο κοινωνικό διάλογο στον οποίο να μετέχουν κυβέρνηση, Βουλή των Αντιπροσώπων, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.
Αναμένουμε από την Υπουργό Εργασίας να αναλάβει πρωτοβουλία καλώντας άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για έναρξη ενός δομημένου κοινωνικού διαλόγου τόσο για καθορισμό κατώτατου ορίου μισθού εκεί και όπου οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, όσο και για λήψη μέτρων για επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας.”