Παρουσιάζοντας τον Ούγγρο αυτοδίδακτο φωτογράφο Andre Kertesz, ο Θάνος Σαββίδης πρόεδρος ΦΕΚ – Τμήμα Πάφου, σημείωσε ότι τα θέματά του δεν είναι ούτε συγκλονιστικές στιγμές της ιστορίας, ούτε μαγευτικά τοπία, ούτε ανθρώπινα δράματα. Απλές σκηνές του δρόμου, απλά αντικείμενα, δωμάτια φίλων, φιγούρες συγγενών. Το αξιοθαύμαστο και αξιοσημείωτο στον Kertesz είναι, πρόσθεσε, ακριβώς ο μαγικός τρόπος του να διεισδύει στη στιγμή. Να αρπάζει ένα απλό πλάνο της καθημερινής ζωής και μέσα από το φακό του να του δίνει ζωή.
Ο Σαββίδης σημείωσε ότι δικαιολογημένα ο Kertesz χαρακτηρίζεται ως απλός και ποιητικός ταυτόχρονα.
Ήδη, συνέχισε, από τις πρώιμες φωτογραφίες του από το 1912 έως το 1925 (εποχή που ζει στη Βουδαπέστη, πριν φύγει για το Παρίσι), διακρίνει κανείς τα βασικά χαρακτηριστικά τού ύφους του, που είναι η καθαρότητα τού βλέμματος, η οικονομία στη φόρμα, η απουσία οποιουδήποτε τεχνάσματος ή υπερβολής και, ταυτόχρονα, η αυστηρή συγκρότηση του κάδρου. “Φωτογραφίζω μόνο ό,τι μου αρέσει” συνήθιζε να λέει, ή ακόμα, “η φωτογραφία είναι το ημερολόγιο μου γραμμένο με το φως”, ή “η φωτογραφία είναι η συμμετοχή μου στην καθημερινή ζωή”.
Ο Andre Kertesz γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1894 και ήταν αυτοδίδακτος στη φωτογραφία, με την οποία ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία.
Το 1925, μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, μετανάστευσε στη Γαλλία όπου το έργο του γνώρισε σημαντική αναγνώριση, τόσο από την πλευρά των κριτικών όσο και εμπορικά. Το 1927, οργανώθηκε και ατομική έκθεση φωτογραφιών του στο Παρίσι. Το 1936, εγκαταστάθηκε στην Αμερική και το 1944 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός.