Ο αγροτικός κόσμος και οι νέες τεχνολογίες.
Ο Παναγροτικός από το 1989 είναι ταυτισμένος με τις ανάγκες που έχει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας είπε ο ΓΓ του Παναγροτικού
Από τις κυριότερες ασχολίες των κατοίκων της Κύπρου αποτελεί το επάγγελμα του γεωργοκτηνοτρόφου και του αγρότη. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στο taxidromos24.com, ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης, ο Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου, είναι η μεγαλύτερη αγροτική οργάνωση στην Κύπρο και ιδρύθηκε το 1989 στην Λευκωσία από αγρότες και κτηνοτρόφους.
Πλήρως ταυτισμένος με τις ανάγκες που έχει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας, ανάμεσα στους στόχους και τους κύριους σκοπούς του Παναγροτικού Συνδέσμου είναι η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού κόσμου, η κοινωνική και τεχνολογική άνοδος του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος. Ενεργά εμπλεκόμενος στα αγροτικά δρώμενα, ο Παναγροτικός είπε ο κ. Γιαπάνης, συμμετέχει σε όλες τις διαβουλεύσεις που αφορούν τον αγρότη και τον γεωργό, στηρίζοντας και υποστηρίζοντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του.
Σε Ευρωπαικό επίπεδο, ο Σύνδεσμος είναι δραστήριο μέλος της Copa – Cogeca (Επιτροπή Επαγγελματικών Γεωργικών Οργανώσεων και Γεωργικής Συνεργασίας), οργάνωση η οποία έχει αναγνωριστεί από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ως το κύριο όργανο εκπροσώπησης της γεωργίας, αλιείας και των Συνεταιρισμών και εκπροσωπεί στην Κομισιόν αλλά και σε όλα τα Ευρωπαϊκά φόρα διαβούλευσης και κέντρα λήψεως αποφάσεων, όλα τα Κράτη μέλη για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες. Επιπρόσθετα, συνέχισε, είναι ενεργό μέλος της Geopa (Εργοδότες Επαγγελματικών Γεωργικών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ως επίσης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γεωργών (W.F.O. – World Farmers Organization).
Ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός κόσμος της Πάφου. Το επάγγελμα του γεωργοκτηνοτρόφου είναι ένα επάγγελμα το οποίο μπορεί σημείωσε ο ενασχολούμενος με αυτό να εφαρμόσει τις νέες τεχνολογίες από το Α μέχρι το Ω και όταν θα έρθει η στιγμή να θρέψει τους καρπούς του … να επιβραβευθεί . Ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών όπως μιας μπόρας ή ενός χαλαζιού, εξωγενών δηλαδή παραγόντων μπορεί να καταστραφούν οι κόποι μιας ζωής, συμπλήρωσε.
Ο κ. Γιαπάνης κάλεσε τον γεωργοκτηνοτροφικό κόσμο , τον αγρότη να οργανωθεί, να συνεχίσει να δίνει την εμπιστοσύνη που δίνει στο αγροτικό κίνημα και στις αγροτικές παρατάξεις, να οργανωθεί σε ομάδες παραγωγών γιατί “ η ισχύς εν τη ενώσει”, στην ένωση υπάρχει η δύναμη, να απαιτήσει τα δικαιώματα του αλλά παράλληλα χρειάζεται ο επαγγελματισμός, όπως είπε.
Ο επαγγελματισμός συνέχισε, προέρχεται μέσα από το μητρώο αγροτών που αποτελεί πάγιο αίτημα τα τελευταία 25 με 30 χρόνια του ίδιου του αγροτικού κόσμου.
Ο κ. Γιαπάνης ανέφερε πως τα προβλήματα διαχωρίζονται σε οριζόντια και κάθετα, σημειώνοντας πως οριζόντια είναι αυτά που αφορούν και τους είκοσι κλάδους στους οποίους ανήκουν οι κτηνοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι , αιγοπροβατοτρόφοι, ποιμνιοτρόφοι , αμπελουργοί, πατατο παραγωγοί και τα λοιπά.
Αναφερόμενος στα προβλήματα ,ο ΓΓ του Παναγροτικού είπε πως αυτά είναι η ανομβρία και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει ο Κύπριος αγρότης στο εισόδημα του, ο αθέμιτος ανταγωνισμός που είναι επίσης – όπως είπε- ένα ιδιαίτερο μεγάλο πρόβλημα αφού υπάρχουν τρομερά έξοδα και κόστη όσον αφορά τα μεταφορικά των προιόντων προς εξαγωγή και το θέμα των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων .
Σε σχέση με τον κλάδο της μπανανοκαλλιέργειας, είπε πως είναι ένας κλάδος που κατά 99% αφορά την Επαρχία Πάφου . Ωστόσο συνέχισε, σε κάποιο μικρό διάστημα στο καλοκαίρι οι εισαγωγές μπανανών επηρεάζουν το εισόδημα ρίχνοντας την τιμή του γεωργικού προιόντος προς τα κάτω με αποτέλεσμα ο μπανανοκαλλιεργητής να μην μπορεί να βγάλει τα κόστα του .
Η ΕΕ σημείωσε, δίνει το εργαλείο των τελειωνικών δασμών στα κράτη μέλη της να το δουλέψουν και να το εφαρμόσουν . Η δική μας εισήγηση ως Παναγροτικός είπε, όσον αφορά το θέμα αυτό, είναι το εργαλείο του δασμού. Δηλαδή, όπως εξήγησε, να μπαίνει προηγουμένως δασμός στις μπανάνες από τρίτες χώρες έτσι ώστε να προστατευθεί και το δικό μας εγχώριο προιόν το οποίο είναι ποιοτικό, καλύτερο, φρέσκο και χωρίς ορμόνες.
Άλλο ένα μεγάλο οριζόντιο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσουν οι γεωργοκτηνοτρόφοι στην περιοχή της Πάφου είναι η σήμανση των αιγοπροβάτων .
Η σήμανση τόνισε, γίνεται με δύο τρόπους σύμφωνα με κανονισμούς της ΕΕ και οδηγίες τις οποίες δίνει . Όπως τοποθετώντας ένα νούμερο στο αυτί του ζώου ή και με σβόλο το οποίο μπαίνει στο στομάχι.
Οι εγχώριες κατηγορίες των αιγοπροβατοτρόφων φαίνεται όμως ανέφερε, ότι δεν αποδέχονται τον σβόλο και σε αρκετές περιπτώσεις τα ζώα κάνουν εμετό. Ακολούθως λόγω της μη σήμανσης που δεν εντοπίζεται απο τις κτηνιατρικές υπηρεσίες οι κτηνοτρόφοι έχουν επιπτώσεις.
Επιπρόσθετα ο Παναγροτικός,- όπως είπε- εισηγήθηκε να ξεκινήσει η τοποθέτηση σε πιλοτική βάση της τοποθέτησης του micro chip στο πίσω πόδι του ζώου , έτσι ώστε όταν το ζώο πηγαίνει για σφαγή τα κάτω μέρη του ποδιού αφαιρούνται και πετάγονται.
Υπάρχει είπε, ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί εδώ και ενάμισι μήνα τώρα, το οποίο έχει θετικά αποτελέσματα προσθέτοντας πως η εισδοχή του micro chip δεν έφερε μόλυνση στα πόδια , δεν προκάλεσε αρρώστιες των ζώων , ούτε προκάλεσε πυρετούς.
Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παρακμή της γεωργοκτηνοτροφίας με αποτέλεσμα χιλιάδες γεωργοί , κτηνοτρόφοι και αγρότες να οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό. Η στήριξη του κλάδου είναι επιβαλλόμενη …