Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
“Προϋπολογισμός ΥΕΠΚΑ 2019: Χαρακτηρίζεται από έλλειψη κοινωνικού οράματος.
Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2019 επιβεβαίωσε, δυστυχώς, την αντίληψη που έχουμε για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.
Βασικό χαρακτηριστικό και αυτού του προϋπολογισμού είναι η
Η κρίση φορτώθηκε στους εργαζόμενους, στα μεσαία στρώματα και στους φτωχούς. Η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη αύξηση της φτώχειας. Το ποσοστό των εργαζόμενων φτωχών (δηλαδή των νοικοκυριών με πολύ χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορούν να αποπληρώσουν λογαριασμούς και δάνεια) έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει
Μπορεί το ποσοστό της ανεργίας να έχει μειωθεί, αλλά αυτό δεν σηκώνει πανηγυρισμούς. Η μακροχρόνια ανεργία και η ανεργία ανάμεσα στους νέους εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα. Η μερική απασχόληση αυξάνεται συνεχώς, η μείωση των μισθών δεν έχει αποκατασταθεί, οι εργασιακές σχέσεις έχουν απορρυθμιστεί, τα εργασιακά δικαιώματα έχουν καρατομηθεί. Η κοινωνική ανασφάλεια που βιώνουν οι συμπολίτες μας ολοένα και μεγαλώνει.
Για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά αυτή η ζοφερή κατάσταση χρειάζονται δραστικά μέτρα που θα καταπολεμούν την οικονομική και κοινωνική ανισότητα και θα διοχετεύουν πόρους στους χαμηλόμισθους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Χρειάζεται επανασχεδιασμός της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει τις προτάσεις του:
Νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης των εργοδοτών για εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Διασφάλιση ελάχιστων όρων απασχόλησης για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών.
Μέτρα οικογενειακής πολιτικής που να στηρίζουν τα νεαρά χαμηλόμισθα ζευγάρια.
Επανασχεδιασμό της στεγαστικής πολιτικής με τρόπο που να στηρίζονται πραγματικά οι οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν στέγη.
Επενδύσεις από το κράτος σε υποδομές κοινωνικής προστασίας και στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Μελέτη για κατάργηση του πέναλτι του 12% στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Δημιουργία νέας ξεχωριστής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, που να συνάδει με τις αρχές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ.
Εν κατακλείδι, χρειάζονται πολιτικές που θα στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τα άτομα με αναπηρίες και όχι πολιτικές για τους λίγους και προνομιούχους.”