Δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, σε σχέση με επεξηγηματική σημείωση που έχει αναγράφει σε τιμητική πλάκα έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου.
“Το Δημοτικό Συμβούλιου Πάφου, σε δυο διαδοχικές συνεδριάσεις του πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία και στις δυο συνεδριάσεις όπως αφαιρεθούν ή και δεν δοθούν οποιεσδήποτε τιμητικές αναφορές σε όσους είχαν αποδεδειγμένα εμπλακεί ή/και καταδικαστεί για τα σκάνδαλα του Σ.Α.Π.Α. και ΧΥΤΑ Πάφου. Πρόσφατα η διοίκηση του Δήμου αποφάσισε να τοποθετηθούν έξω και μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου τιμητικές πλάκες που να αναγράφουν όλους τους Δημάρχους της πόλης από το 1880, όλα τα ονόματα των ευεργετών όπως αυτά επικυρώθηκαν από το Δημοτικό Συμβουλίου καθώς επίσης τα ονόματα όσων έχουν τύχει της τιμής του επίτιμου Δημότη της Πόλης, τα ονόματα σε όσους έχει δοθεί το χρυσό κλειδί της πόλης πλην του Άκη Τσοχατζόπουλου του οποίου έχει αφαιρεθεί και τα ονόματα όλων των αδελφοποιημένων πόλεων.
Η επιλογή να μην απαληφθούν τα ονόματα των δυο καταδικασθέντων Δημάρχων αλλά κάτω από το όνομα τους να αναγραφεί σημείωση για την καταδίκη τους για δεκασμό και διαφθορά έγινε ακριβώς για ιστορικούς λόγους. Θα ήταν λάθος για την περίοδο που ήταν δήμαρχοι της πόλης να μείνει κενό αφού είναι ιστορικό γεγονός ότι αυτά τα 18 χρόνια τα δυο αυτά πρόσωπα ήταν οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι της Πόλης. Είναι, όμως, επίσης, ιστορικό γεγονός ότι έχουν καταδικαστεί για τα αδικήματα του δεκασμού και της διαφθοράς εν ώρα καθήκοντος. Με τη λογική ότι όποιοι ξεχνούν την ιστορία τους και κυρίως τις μαύρες σελίδες της είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν παρόμοια γεγονότα και καταστάσεις, η αναγραφή της σημείωσης έγινε για να αποτελεί σημείο υπενθύμισης για τους παρόντες και τους μέλλοντες αξιωματούχους αυτής της πόλης και της κοινωνίας γενικότερα.
Αν κάποιοι νομίζουν ότι τα γεγονότα αυτά ήταν μια ατυχής συγκυρία για την πόλη μας, κάνουν ένα τραγικό λάθος. Η πολιτική διαπλοκή και το διεφθαρμένο πολιτικοοικονομικό σύστημα στον τόπο μας ήταν αυτά που έθρεψε αυτά τα φαινόμενα και στην πόλη μας. Οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη που παρατηρείται πολλές φορές είναι φαινομενική αφού η διαφθορά και η διαπλοκή υποσκάπτουν σε τεράστιο βαθμό τα θεμέλια της κοινωνίας μας και της πολιτείας.
Να σημειώσουμε ότι από το 1960 έτος εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα είναι τα μοναδικά δυο εκλεγμένα πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για δεκασμό και διαφθορά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι της πολιτείας είναι 4 κατηγορίες (πρόεδρος , βουλευτές , Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι , Κοινοτάρχες και Κοινοτικοί Σύμβουλοι) και ουδείς άλλος έχει καταδικαστεί από το 1960 πλην 3 ή 4 κοινοτάρχες. Οφείλουμε να είμαστε αυστηροί όχι για να διαπομπεύσουμε αυτά τα δύο πρόσωπα ή για να πούμε κάτι περισσότερο από αυτό που η δικαιοσύνη έχει πει άλλα για να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια κοινωνία που θα αποστρέφεται αυτά τα φαινόμενα έμπρακτα . Η ανοχή ή η νοοτροπία ότι ζούμε σε μια μικρή κοινωνία η οποία θέλει γρήγορα να ξεχάσει, θα μας οδηγήσει σε λίγα χρόνια στην επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Το πρόβλημα δεν είναι θέμα προσώπων αλλά κουλτούρας και νοοτροπίας της ίδιας της κοινωνίας και οφείλουμε εκεί να εστιάσουμε. Η μνήμη έχει ένα σπουδαίο ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες.”