Αφιέρωμα στο συνθέτη Ανδρέα Αργύρου συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πάφου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας.
Η συναυλία με έργα μουσικής δωματίου θα πραγματοποιηθεί στο ανακαινισμένο Μαρκίδειο θέατρο , στις 8 το βράδυ στις 21 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο .
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου τα περισσότερα έργα του συνθέτη, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, έχουν δεχθεί επιρροές από την παραδοσιακή μας μουσική και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο.
Τα έργα, που απαρτίζουν το πρόγραμμα της εκδήλωσης, είναι εκείνα που ξεχωρίζει και αγαπά ιδιαίτερα ενώ προστίθεται στην ανακοίνωση, τα τρία παιδικά τραγούδια, είναι σε τονικό ιδίωμα και ανήκουν στα έργα της πρώιμης συνθετικής περιόδου του συνθέτη.
Τα παραδοσιακά έργα του προγράμματος δημιουργήθηκαν με αφορμή την εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Κυπριακό πολιτισμό» που διοργάνωσε το Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης το 2014, στην αίθουσα του Σπιτιού της Κύπρου και τα οποία ερμήνευσαν σπουδαστές του Ωδείου. Τα υπόλοιπα έργα παρ’ ότι είναι γραμμένα σε σύγχρονο ιδίωμα, έχουν τονικές αναφορές, αναφέρεται.
Το δεύτερο από τα τρία παιχνιδίσματα έχει τίτλο «Το Γιασεμί» και είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο παραδοσιακό τραγούδι της Κύπρου και οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να ξεχωρίσουν την αρχική μελωδία του τραγουδιού.
Ο Ανδρέας Αργυρού γεννήθηκε στη Χλώρακα της Πάφου, το 1957.
Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών πιάνο με την Ρίτα Βούρτση και Σία Γεωργάτου, Ανώτερα Θεωρητικά με τον Γιάννη Αυγερινό και Σύνθεσης με τον Μιχάλη Τραυλό.
Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά μαθήματα Σύνθεσης στο Faculty of music της Μουσικής Ακαδημίας του Βελιγραδίου.
Έχει συνθέσει έργα για σόλο όργανα, για μικρά και μεγάλα σύνολα και έργα για ορχήστρα.
Έργα του έχουν παιχτεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έχουν μεταδοθεί από το Ρ.Ι.Κ., το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αλλά και από άλλους κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του εξωτερικού και έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε διαγωνισμούς.
Το 1989 ο Α. Αργυρού βραβεύτηκε σε Πανελλήνιο διαγωνισμό Σύνθεσης που διοργάνωσε το Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας, με το έργο του «Τρίο για βιολί βιολοντσέλο και πιάνο.»
Το 1990 και 1992 το έργο του « Παραλλαγές για μικρή ορχήστρα»διακρίθηκε, στον Α΄ διαγωνισμό Σύνθεσης που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών στην μνήμη του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (Α έπαινο), και αντίστοιχα στον Διεθνή διαγωνισμό Σύνθεσης που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.(Επιλέχτηκε στα πέντε καλύτερα έργα και παίχτηκε από την ορχήστρα του πανεπιστημίου.)
Από το 1977 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Διδάσκει Ανώτερα θεωρητικά και Σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, στο Ωδείο Κέντρο Τεχνών «Ακρόπολις».
Διετέλεσε για πολλά χρόνια(1993-2003) μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων (Σ.Κ.Ω.Α.), Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του, προσφέροντας εκτός των άλλων σημαντικό πολιτιστικό έργο: συναυλίες με έργα Ελλήνων Συνθετών, πολλά από αυτά σε πρώτη εκτέλεση, αφιερώματα σε καλλιτέχνες και παιδαγωγούς της μουσικής και σε διαγωνισμούς σύνθεσης σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία και άλλους φορείς.
Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και διευθυντής στο Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης.
ΚΥΠΕ