Το πρόβλημα της αστυφιλίας και η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων στήριξης της υπαίθρου.
Για το φαινόμενο της αστυφιλίας, καθώς και για τον μαρασμό της Παφίτικης υπαίθρου αναφέρθηκε ο Ανδρέας Φακοντής ο οποίος μίλησε, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το «σαρκοφάγο» φαινόμενο της αστυφιλίας, κάτι που προκαλεί μαρασμό στις γραφικές κοινότητες της ημιορεινής Πάφου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Φακοντής, πρέπει να γίνει άμεσα μια «ένεση» αναζωογόνησης της Παφίτικης υπαίθρου, πριν εγκαταλειφθεί τελείως από τους κατοίκους της, με τον ίδιο να αναφέρεται σε προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Πάφο.
Ο κ. Φακοντής, αναλύει στο taxidromos24.com τις τρεις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσέλκυση νέων ανθρώπων για να δραστηριοποιηθούν και να κατοικήσουν στην ύπαιθρο, τερματίζοντας, έτσι, τη φθίνουσα πορεία που παρουσιάζει η ύπαιθρος τα τελευταία χρόνια.
- Κύριε Φακοντη , μια από τις προτάσεις αναφερόταν στον διαχωρισμό οικοπέδων σε χαλίτικη γη ώστε να δοθούν σε νέα ζευγάρια…
«Στη τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Πάφο, σαν συντονιστική κομμάτων και οργανώσεων, είχα καταθέσει εισήγηση, όπως η κυβέρνηση προχωρήσει στον διαχωρισμό οικοπέδων σε συγκεκριμένες κοινότητες της υπαίθρου είτε σε χαλίτικη γη είτε σε γη η οποία θα απαλλοτριωθεί. Στόχος είναι αυτά τα οικόπεδα να διατεθούν ή σε φτωχές οικογένειες ή σε νέες οικογένειες για να μπορέσουν να ανεγείρουν τη δική τους ιδιόκτητη κατοικία στην ύπαιθρο.
Με αυτό το τρόπο θα καταφέρουμε να κρατήσουμε στη ζωή κοινότητες της υπαίθρου, οι οποίες μαστίζονται από την αστυφιλία, με κατοίκους να τις εγκαταλείπουν μετακομίζοντας στην πόλη. Θεωρώ πως είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο που, αν η κυβέρνηση τελικά υιοθετήσει, θα σταματήσει την καταστροφική αυτή ερήμωση των κοινοτήτων μας.»
- Με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αστυφιλίας;
«Δεύτερη μας πρόταση, λοιπόν, μετά τον διαχωρισμό οικοπέδων στην ύπαιθρο και το χτίσιμο ιδιόκτητων κατοικιών, είναι η ενθάρρυνση, μέσω διαφόρων σχεδίων, δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στην ύπαιθρο. Για παράδειγμα, μικρών βιοτεχνιών, οι οποίες μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην ύπαιθρο, εργοδοτώντας ένα μικρό αριθμό πολιτών. Έτσι, οι κάτοικοι της υπαίθρου δε θα χρειάζεται να μεταβαίνουν στην πόλη για εργασία, αλλά θα απασχολούνται στις κοινότητες.
Παράλληλα, η 3η πρόταση μας αφορούσε τη διατήρηση των σχολείων της υπαίθρου. Δυστυχώς, φαίνεται πως η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να εξοικονομήσει χρήματα, κλείνει σχολεία σε κοινότητες της υπαίθρου, για να συγκεντρώσει μαθητές σε δημόσια εκπαιδευτήρια προς την πόλη. Έτσι, λοιπόν, οδηγούμαστε σε ένα περιορισμό ή και εξαναγκασμό των κατοίκων να εγκαταλείψουν τις κοινότητες τους. Να σημειώσουμε ότι η ανυπαρξία σχολείων αυξάνει το κόστος των ίδιων των οικογενειών και οδηγεί, ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια, να εγκαταλείψουν την ύπαιθρο και να εγκατασταθούν στην πόλη, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενος της αστυφιλίας».
- Ποια η άποψη σας για τον αγροτουρισμό; Πώς μπορεί να αναπτυχθεί στην Παφίτικη ύπαιθρο;
«Είναι ένας τομέας, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ύπαιθρο. Πρόκειται για ένα νέο είδος επιχειρήσεων, όπου υπάρχουν κάποια σχέδια, τα οποία και στηρίζουν την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Ο συγκεκριμένος τομέας μπορεί κάλλιστα να συμβάλει στη διατήρηση κόσμου στην ύπαιθρο, καθώς και στην κάθοδο τουριστών.
Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα τουριστών, οι οποίοι επιδιώκουν τη διαμονή και τη διακίνηση τους στην ύπαιθρο. Έτσι, εκτιμώ ότι και αυτός ο τομέας μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να ενισχύσει οικονομικά τους κατοίκους κοινοτήτων της υπαίθρου.»
- Ένα μεγάλο πρόβλημα στις κοινότητες, επίσης, είναι αγροτικοί δρόμοι και η εγγραφή τους. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει;
«Το θέμα αυτό απασχολεί τις κοινότητες και τα Κοινοτικά Συμβούλια εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειες δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί άλλος τρόπος, αφού για να εγγραφεί ένας δρόμος θα πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση από τους ιδιοκτήτες της γης ή να υπάρξει απαλλοτρίωση.
Η απαλλοτρίωση είναι αρκετά δύσκολο να γίνει, άρα χρειαζόμαστε τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη για να εγγραφεί ένας αγροτικός δρόμος με βάσει τις διαδικασίες τους κτηματολογίου, για να σταματήσει μια κοινότητα να κρατείται πίσω από την ανάπτυξη.»