Εμπλουτίζεται η συλλογή του πετρόκτιστου Μουσείου του Καραγκιόζη που στεγάζεται στην καρδιά της Χλώρακας με την ονομασία “ Χριστόδουλος Αντωνιάδης Πάφιος” .
Πρόσφατα το Μουσείο εμπλουτίστηκε με καινούργιες πλαστικές φιγούρες όπως του μυθικού ήρωα Ηρακλή, του Θησέα, του Μινώταυρου και άλλες. Φιγούρες φτιαγμένες από τους Έλληνες μεγάλους Καραγκιοζοπαίχτες Θανάση Σπυρόπουλο και Σωκράτη Κοτσορές.
Στον ειδικό χώρο που δημιούργησε με μεράκι ο Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος διακρίνεται καθαρά η αναπαράσταση του σπιτιού του παππού του Πάφιου.
Αντικείμενα του παππού ανάμεσα στα οποία, το κρεβάτι του,τα εργαλεία που μαστόρευε τις πολύχρωμες φιγούρες, άλλες από χαρτί, άλλες από πλαστικό και άλλες από δέρμα καμήλας, σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές της τέχνης, της παράδοσης και της κουλτούρας.
Σε εκείνες τις εποχές, είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος, που ολόκληρες οικογένειες με τα παιδιά τους παρακολουθούσαν ανελλιπώς τις παραστάσεις του Καραγκιόζη, ανοίγοντας πόρτες στον μαγικό κόσμο της τέχνης.
Ανάμεσα στα πράγματα του παππού Χριστόδουλου Αντωνιάδη Πάφιου που φύλαξε ο εγγονός, και η βαλίτσα, τα κοπίδια του αλλά και το ερμάρι, αυτό με το υπέροχο ξύλο. Ο εγγονός στρέφει τη μνήμη του πίσω, στις παραστάσεις που έδινε ο παππούς του, αλλά και στον ίδιο που ήταν πίσω από τη σκηνή, στις περιοδείες που τον ακολουθούσε.
Σύμφωνα με τον καραγκιοζοπαίχτη Χριστόδουλο Αντωνίου Πάφιου που έχει αφιερώσει την ζωή του στην σκηνή του καραγκιόζη, οι παραστάσεις συνεχίζονται ξεκινώντας πάντα στην αρχή με τον καθιερωμένο χορό τόσο του ιδίου όσο και του παιδιού του, του Κολλιτήρι, έτσι για να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα και να προδιαθέσει θετικά το κοινό, μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν κι’αυτοί και να έχουν μια αλληλοεπίδραση μεταξύ τους, μια άμεση επαφή κοινού και Καραγκιοζοπαίχτη.
Ο Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει προσκεκλημένος σε πέραν των τριάντα Διεθνών Φεστιβάλ, όπως Ινδονησία ,Ταϋλάνδη,Περσία,Τυνησία,Ισπανία,Γαλλία, Ελβετία Ιταλία, Ρουμανία, Ελλάδα,Σλοβενία.
Πριν ωστόσο λίγες μέρες συνέχισε συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Αγίας Νάπας που όπως ομολόγησε δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο πάνω φεστιβάλ .
Απεναντίας διαπίστωσε, όπως είπε, την αρτιότητα και την τέλεια οργάνωση από όλες τις απόψεις, προσθέτοντας πως οι επισκέπτες πέραν από την γνωριμία με τον πολιτισμό του τόπου μας γεύτηκαν και την κυπριακή φιλοξενία που οι άνθρωποί της προσφέρουν τόσο απλόχερα.
Για τις παραστάσεις στα φεστιβάλ ο κ. Χριστόδουλος ανέφερε πως τις φιγούρες που κατασκευάζει με μεγάλο μεράκι και πολύ χρώμα τις δημιουργεί και τις φυλάει σαν κόρη οφθαλμού για πολλά χρόνια.
Ωστόσο παραδέχτηκε αυτές ανακαινίζονται ιδιαίτερα αυτές που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Χλώρακας που αποτελεί το Σπίτι του Καραγκιόζη, όπως είπε.
Στα Φεστιβάλ συνέχισε, παίζονται διαφορετικά έργα, ούτως ώστε ο θεατής να έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί καινούργιες περιπέτειες του Καραγκιόζη και να μην κουράζεται βλέποντας τα ίδια και τα ίδια.
Επιπρόσθετα σημείωσε πως τα έργα τα οποία παρουσιάζονται με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη έχουν ως στόχο να αντλήσει το κοινό ωφέλιμα διδάγματα .
Στα περισσότερα Φεστιβάλ τόνισε δεν μπορεί να απουσιάζει η καρδιά, η ψυχή του λαϊκού μας πολιτισμού, της λαϊκής τέχνης, παράδοσης και κληρονομιάς το Θέατρο Σκιών με τον καμπουρομακρυχέρι Καραγκιόζη, ο οποίος κατέχει εξέχουσαν θέση .
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)