Στην Μακαρίου τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, λόγω μειωμένης κίνησης.
Τρεις Δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετούνται για τον εμπορικό κέντρο της Πάφου και τη μείωση της επισκεψιμότητας.Πρόκειται για τον Γιάννη Κουλουντή, Παναγιώτη Βορκά και Γιώργο Τσιέλεπο.
Εμπορικό Κέντρο SOS
Τα έργα στο εμπορικό κέντρο έχουν ολοκληρωθεί και ενώ κάποιος θα προσδοκούσε σε μια αναβίωση του εμπορικού κέντρου, η οποία θα αποτελούσε την εξαργύρωση της υπομονής που επέδειξε η πόλη κατά την εκτέλεση των έργων, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ,ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ, Γιάννης Κουλουντής.
Ο κ. Κουλουντής σε δηλώσεις του στον «Τ» ανέφερε πως οι επιχειρήσεις που προϋπήρχαν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, νέα καταστήματα βάζουν λουκέτο, υποστατικά στο Χάνι του Ιμπραήμ εγκαταλείπονται και η ερημική εικόνα είναι αποκαρδιωτική, όπως είπε.
“Ίσως είναι η ώρα επιτέλους να αποκτήσουμε μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση” σημείωσε , προσθέτοντας,” πως πρέπει να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας”.
Είπε επίσης πως πάνω από τον όρο “εικόνα της πόλης”, ή καλύτερα δίπλα από τον όρο “εικόνα της πόλης “, θα πρέπει να τοποθετήσουμε τους όρους βιωσιμότητα και λειτουργικότητα αλλά και να αντιληφθούμε σημείωσε, πως ο άνθρωπος έχει μεγαλύτερη σημασία από τα πλακόστρωτα και τις πέτρες.
Όταν το κατανοήσουμε αυτό, θα μπορέσουμε να πάρουμε σοφότερες αποφάσεις, σημείωσε.
Ο κ. Κουλουντής ανέφερε πως ξεκινώντας από τον σημαντικότερο παράγοντα που είναι η πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως αν δεν λειτουργήσει ο σταθμός των λεωφορείων στην Καραβέλα, και αν δεν πραγματοποιούνται συχνά δρομολόγια λεωφορείων από τις τουριστικές περιοχές, δύσκολα θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο εμπορικό κέντρο.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει όλοι μας να ασκούμε συνεχώς πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.
Ακολούθως ο κ. Κουλουντής εκτίμησε πως ως Δήμος θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη κατανόηση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της περιοχής και να τους στηρίξουμε έμπρακτα.
Αρκεί να θυμηθούμε συνέχισε, πως για την περίπτωση του” Φούρνου της Ιουλίας ” στο ερημωμένο Χάνι, κάποια μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αξίωναν ενοίκιο της τάξης των €2000.
Θα πρέπει λοιπόν να αντιληφθούμε τον ρόλο του Δήμου στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των επαγγελματιών, πρόσθεσε.
Ακολούθως ο κ. Γιάννης Κουλουντής προχώρησε σε εισηγήσεις, όπως :
-Προς τα κάτω αναθεώρηση των χρεώσεων που αφορούν άδειες για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην περιοχή του εμπορικού κέντρου.
-Μεγαλύτερη συνέπεια στη δέσμευση του Δήμου για γρήγορη έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, στις περιπτώσεις που αφορούν αλλαγή χρήσης στην περιοχή του εμπορικού κέντρου.
-Ορισμός πλαισίου σχετικά με την σκίαση των υποστατικών που να εξυπηρετεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, τα καταστήματα ,τους χώρους εστίασης, τις καφετέριες και τα μπαρ.
-Σκίαση στο πεζοδρομημένο τμήμα της Μακαρίου έτσι ώστε να δημιουργήσουμε υποφερτές συνθήκες για τους επισκέπτες.
-Εξωραϊσμός της Δημοτικής Αγοράς με διατήρηση του χαρακτήρα της. Αλλαγή του σκέπαστρου και του πατώματος. Επανασχεδιασμός του συστήματος που μεταφέρει τα νερά της βροχής. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να στερήσουμε από τους καταστηματάρχες το δικαίωμα της έκθεσης προϊόντων στον εξωτερικό χώρο. Αυτό γίνεται άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
-Επαναφορά της λαχαναγοράς κοντά στη Δημοτική αγορά καθώς ο “εξευρωπαϊσμός της Λαχαναγοράς” αποδείχθηκε επιβλαβής για την βιωσιμότητα του εμπορικού κέντρου.
-Δημιουργία αξιοπρεπών δημόσιων αποχωρητηρίων.
-Βελτίωση της σήμανσης με πινακίδες.
Είπε ακόμη πως, η Τοπική Αρχή θα πρέπει να λειτουργήσει σε ένα διαφορετικό πνεύμα από ότι μέχρι τώρα πράττει.
Απαιτούμε από τους δημότες συνέχισε, “ με αυστηρότητα, την άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, αυξάνουμε τέλη και φορολογίες, ζητάμε την ανοχή των δημοτών στις ταλαιπωρίες που υποβάλλονται αλλά ξεχνάμε τις δικές μας υποχρεώσεις”.
Είναι λοιπόν σαφές, – όπως είπε- πως ανάμεσα στις υποχρεώσεις μας, είναι και η υγιής ανάπτυξη της πόλης, η ευημερία των ανθρώπων της και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Επεσήμανε ακόμη πως θα πρέπει επιτέλους να έρθουμε πιο κοντά στο δημότη, να τον στηρίξουμε και να δημιουργήσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσει να προοδεύσει. “Τότε μόνο θα αναβιώσει πραγματικά η πόλη”, κατέληξε ο Γ. Κουλουντής.
Ο Παναγιώτης Βορκάς, Δημοτικός σύμβουλος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ανέφερε πως από τις πρώτες μέρες λειτουργίας των καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης υπάρχει μια νωχελικότητα όσον αφορά την επισκεψιμότητα των επιχειρήσεων η οποία θα πρέπει να ανησυχίσει την Δημοτική αρχή αλλά και τους καταστηματάρχες γιατί λειτουργεί ως καμπανάκι προειδοποιητικό έτσι ώστε να γίνουν κινήσεις συγκεκριμένες.
Σύμφωνα με τον κ. Βορκά έχει παρουσιαστεί στο Χάνι μια πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Σωματείου της Παλιάς πόλης από επαγγελματίες η οποία παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ και σε πολίτες προσθέτοντας πως ήταν άκρως και η παρουσίαση αλλά και η μελέτη από μόνη της .
Ο κ. Βορκάς σημείωσε ωστόσο πως υπάρχει ζήτημα όσον αφορά την εφαρμογή της μελέτης αφού ήταν σωστά δομημένη , υπήρχαν πολύ καλές ιδέες ευφάνταστες , είχε αναλυθεί πολύ καλά η υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και από τους καταστηματάρχες και από τους τοπικούς φορείς της πόλης έτσι ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους τόπακες και για τους τουρίστες.
Ένα χρόνο μετά , συνέχισε η εφαρμογή της μελέτης παραμένει σε εκκρεμότητα. Δεν έχει είπε ενημέρωση ωστόσο αυτό θα πρέπει να το “τρέξουν” οι Φίλοι της Παλιάς πόλης για λογιαριασμό των οποίων εκπονήθηκε η μελέτη .
Ακολούθως ο κ. Βορκάς ανέφερε πως το ιστορικό κέντρο έγινε μια πρώτη διανομή των καταστημάτων αλλά – όπως είπε- υπάρχει μια αδυναμία από κάποιους ενοικιαστές να προχωρήσουν στο στήσιμο των καταστημάτων τους.
Επεσήμανε ωστόσο πως θετικό θα ήταν να δοθούν καταστήματα και πέραν από πρόσφυγες σημειώνοντας ότι αυτό αφορά τον Φορέα Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών υπηρεσιών.
Κάλεσε μάλιστα τους επιχειρηματίες που τόλμησαν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους στο εμπορικό κέντρο να λειτουργήσουν υπεύθυνα και πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να μην βρεθούν ί εγκλωβισμένοι.
Ο Παναγιώτης Βορκάς έθεσε και θέμα ενοικίων εκτιμώντας πως τα ενοίκια που καθορίστηκαν είναι πολύ υψηλά.Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και εκεί που πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις να τις κάνουμε κατέληξε.
Είπε ακόμη πως δεν μπορεί η κίνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει από μια μέρα στην άλλη και άμεσα αλλά χρειάζεται κόσμος.
Από την πλευρά του ο Δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ, Γιώργος Τσιέλεπος, ανέφερε πως το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο ήταν κλειστό από πλευράς κίνησης τα τελευταία δέκα έτη για αυτό συνέχισε, χρειάζεται υπομονή.
Επεσήμανε ωστόσο πως προσπάθειες πρέπει να γίνονται και από την μεριά τόσο του Δήμου όσο και των επιχειρηματιών όσον αφορά την αναβάθμιση του προιόντος τους, εντός του εμπορικού κέντρου.
Είναι θέμα νοοτροπίας και πρέπει να μπεί στην συνήθεια και στην καθημερινότητα μας το εμπορικό κέντρο, κατέληξε.