Για το αν θα επηρεάσει το φαινόμενο «Ξενοφών» και την Κύπρο, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου Κλεάνθης Νικολαΐδης.
Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθη Νικολαΐδη, ο καιρός στην Κύπρο δεν επηρεάζεται, ωστόσο υπάρχει μικρό ενδεχόμενο βροχών την Κυριακή και καταιγίδων τη Δευτέρα. Παρόλα αυτά, ο καιρός αναμένεται να είναι κυρίως αίθριος, με περιοδικές νεφώσεις.
Καιρός: Πότε Αναμαίνονται Βροχές;
Υπενθυμίζουμε ότι ο “Ξενοφών” σαρώνει την Ελλάδα, ενώ παιρετέρω επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το σκηνικό του καιρού, με την έλευση του κυκλώνα «Ζορμπά».
Τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Ξενοφών» που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, είναι ήδη πολλά, με την πυροσβεστική να δέχεται εκατοντάδες κλήσεις για την απομάκρυνση δέντρων και άλλων αντικειμένων. Τα σχολεία σε ολόκληρη την Αττική, αλλά και σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο είναι σήμερα κλειστά, ενώ σημειώνονται και διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.
Τι είναι ο Μεσογειακός κυκλωνας;
Το Medicane είναι ουσιαστικά μία τροπική καταιγίδα και χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Οι μεσογειακοί κυκλώνες, διεθνώς γνωστοί ως Medicanes (από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes) είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές το χρόνο. Έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές.
Το φαινόμενο αν και μοιάζει με τυφώνα αμερικανικού τύπου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με αυτόν τον ορισμό, αφού τα νερά της Μεσογείου δεν επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιων φαινομένων.
Ο Medicane Ζορμπάς θα χτυπήσει την Ελλάδα
Ενα τέτοιο φαινόμενο, με την ονομασία Ζορμπάς αναμένεται να χτυπήσει την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα. Ο κυκλώνας θα περάσει από το νότιο Ιόνιο, νότια Πελοπόννησο, Κύθηρα, Κρήτη και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα να περάσει από τα νότια Δωδεκάνησα την Κυριακή και στη συνέχεια θα εξασθενίσει.
Πώς δημιουργείται ο μεσογειακός κυκλώνας
Όμως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, επειδή η Μεσόγειος δεν έχει μεγάλη έκταση ούτε πολύ ζεστά νερά, ο μεσογειακός κυκλώνας δεν αποκτά την ένταση ενός τροπικού κυκλώνα. Είναι έτσι αμφίβολο αν όντως το εν λόγω φαινόμενο στη Μεσόγειο πρέπει να θεωρηθεί κανονικός κυκλώνας.
Οι μεσογειακοί κυκλώνες (με ή χωρίς εισαγωγικά) είναι πιθανότερο να σχηματισθούν το φθινόπωρο ή το χειμώνα πάνω από σχετικά θερμά ύδατα, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα από πάνω τους, ενώ οι τροπικοί κυκλώνες είναι πιο συνηθισμένοι κατά τους μήνες του καλοκαιριού. Ενώ στον Ατλαντικό ή στον Ειρηνικό Ωκεανό οι κυκλώνες προϋποθέτουν θερμοκρασίες θάλασσας περίπου 27 βαθμών Κελσίου, στη Μεσόγειο μπορούν να σχηματισθούν κυκλώνες ακόμη και με νερά με θερμοκρασία μόνο 14 βαθμών Κελσίου.