«Δεν βοήθησε η ενοποίηση ΑΠΟΠ και ΕΥΑΓΟΡΑ.»
Ρένος Αθανασίου, o άνθρωπος που έπαιξε ποδόσφαιρο για 20 χρόνια και διετέλεσε προπονητής για άλλα 29. Που βρίσκεται για μια ολόκληρη ζωή στα γήπεδα. Σε συνέντευξη του , ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του… Πώς ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, σε ποιες ομάδες έπαιξε μπάλα, για την μεγάλη του πορεία ως προπονητής, τι θυμάται από αυτή την μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα.
Ο Ρένος Αθανασίου μιλά για το σημερινό ποδόσφαιρο και την νέα ομάδα της Πάφου. Πεισματάρης, μαχητής, που τα έδινε όλα μέσα στο γήπεδο είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής, με αντάλλαγμα το χειροκρότημα και την αγάπη του κόσμου. Όπως έκαναν όλοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου των παλαιότερων εποχών.
Κύριε Αθανασίου ασχολείστε μέχρι σήμερα με το ποδόσφαιρο …
Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω εξακολουθώ να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα. Είναι η ζωή μου. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς ποδόσφαιρο. Από την νέα αγωνιστική περίοδο θα είμαι τεχνικός διευθυντής στον Α.Σ.Μανδριών.
Πως αξιολογείται το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Πάφο ;
Θεωρώ πως έχει μείνει στάσιμο. Η Πάφος πάντα θα βγάζει πολλά ταλέντα. Δυστυχώς, όμως , δεν αξιοποιούνται σωστά με αποτέλεσμα να χάνονται.
Βλέπουμε ότι οι ομάδες της Α Κατηγορίας , αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από ξένους παίκτες …
Αυτό με ενοχλεί πολύ. Δεν μπορώ να βλέπω τις ομάδες χωρίς Κύπριους παίκτες. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος και πρέπει να αλλάξει. Οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους περισσότερους ξένους παίκτες που έρχονται στην Κύπρο. Δεν έχουν το κίνητρο όμως για να μπορέσουν να βελτιωθούν και να εξελιχθούν. Διαπιστώνω επίσης , ότι οι κύπριοι δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά δυστυχώς όμως δεν παίρνουν τις ευκαιρίες που αξίζουν για να μπορέσουν να δείξουν την αξία τους.
Αν είχατε σήμερα κάποιο νέο παιδί απέναντι σας που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο τι συμβουλή θα του δίνατε ;
Να δουλεύει σκληρά, να είναι πειθαρχημένος και να έχει υπομονή και επιμονή σε αυτό που κάνει.
Από πότε ξεκινά η δική σας πορεία στα γήπεδα;
Ξεκίνησα από τα δεκαπέντε μου και έπαιξα ποδόσφαιρο για 20 χρόνια. Η πρώτη μου ομάδα ήταν Ο Πυρσός Έμπας. Τα καλύτερα μου χρόνια ως ποδοσφαιριστής από την θέση του αμυντικού χαφ , τα έζησα στον Ακρίτα ο οποίος την εποχή εκείνη είχε μια πολύ καλή ομάδα με εξαιρετικούς παίκτες. Απο την παρουσία μου στον Ακρίτα θυμάμαι έντονα ένα παιχνίδι όταν η ομάδα βρισκόταν στην Γ κατηγορία. Βρισκόμασταν πίσω στην βαθμολογία από την Αναγέννηση. Στο μεταξύ μας παιγνίδι βρεθήκαμε πίσω στο σκορ με 1-0 .Καταφέραμε να ισοφαρίσουμε και με δικό μου γκολ στα τελευταία λεπτά φτάσαμε στην νίκη που μας έδωσε την άνοδο για την Β’ Κατηγορία.
Πότε σταματήσατε την ποδοσφαιρική σας καριέρα ; Σταμάτησα στα 34 και την επόμενη χρονιά ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα από την δεύτερη ομάδα του Ακρίτα. Έχω εργαστεί σε έντεκα ομάδες και δούλεψα μέχρι την Β’ Κατηγορία.
Υπάρχει κάποια ομάδα από αυτές που έχετε δουλέψει που την συμπαθάτε περισσότερο ;
Σε όλες τις ομάδες που δούλεψα γνώρισα μεγάλες και σημαντικές επιτυχίες και όλες τις έχω μέσα στην καρδία μου.
Ποίες στιγμές ξεχωρίζεις στην προπονητική σου καριέρα ;
Το Κύπελλο Κυπελλούχων με τον Μιλτιάδη που ήταν ο πρώτος τίτλος που ήρθε στην Πάφο μέσα από το ποδόσφαιρο και την ομάδα της Α.Ε Πωμού που αποτελείτο από εξαιρετικούς παίκτες που θα μπορούσαν άνετα να κάνουν καριέρα σε πολύ ψηλό επίπεδο.
Δεχόσασταν παρεμβάσεις στο έργο σας ;
Ποτέ. Πάντα έκανα αυτό που πίστευα πως ήταν το σωστό. Δεν άφηνα κανένα περιθώριο για παρεμβάσεις.
Πως αξιολογείται το επίπεδο του Αγροτικού ποδοσφαίρου ;
Τα τελευταία τρία χρόνια το επίπεδο έχει ανέβει πάρα πολύ. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων. Η ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια έχει υποχρεώσει τις ομάδες να παίζουν σε γήπεδο με χορτάρι κάτι που έχει βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας του ποδοσφαίρου. Όμως οι ομάδες χρειάζονται περισσότερη οικονομική στήριξη.
Έχετε ξεχωρίσει κάποιες περιπτώσεις προπονητών που θεωρείται πως έχουν τις δυνατότητες για να προχωρήσουν ;
Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί και αξιόλογοι προπονητές. Είναι οι Δημήτρης Ιωάννου, Χρίστος Μιχαηλίδης, Κύπρος Παπαδημήτρης, Λάκης Αθανασίου, Δήμος Ψαράς. Οι προπονητές πρέπει να μπορούν να επιβάλουν πειθαρχία, να φτιάχνουν αποδυτήρια που θα βγάζουν υγεία, να έχουν αρχές και να προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνονται και να εξελίσσονται.
Το 2000 διαλύθηκαν δυο ιστορικές ομάδες της Επαρχίας ο ΑΠΟΠ και ο Ευαγόρας. Πόσο έχει βοηθήσει το ποδόσφαιρο της Πάφου αυτή η απόφαση ;
‘Ήταν μια λανθασμένη απόφαση η οποία όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά το ποδόσφαιρο πήγε πολύ πίσω. Μέχρι τώρα ο κόσμος μιλά για αυτές τις ομάδες. Υπήρχε δέσιμο και αγάπη για αυτά τα σωματεία. Δεν συνέβη το ίδιο με την Α.Ε.Πάφου και την Πάφος FC. Στην Λάρνακα πέτυχε η ενοποίηση. Στην Πάφο δυστυχώς είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα ήταν καλύτερα να μην είχε γίνει η ενοποίηση.
Πως βλέπεται την πορεία της νέας ομάδας ;
Δεν βλέπω μέχρι στιγμής κάτι διαφορετικό. Γίνονται συνεχώς μεγάλες αλλαγές χωρίς καμία ουσία. Εκτός από χρήματα χρειάζεται σχέδιο, σωστό πλάνο και οργάνωση. Είμαι απογοητευμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων. Ελπίζω να βελτιωθεί η κατάσταση. Δυστυχώς από την Πάφο fc, απουσιάζουν τα άτομα που γνωρίσουν το αντικείμενο. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν παίξει ποδόσφαιρο και να γνωρίζουν από μπάλα. Ποίος από αυτούς που είναι τώρα στην νέα ομάδα έχει μπει σε αποδυτήρια ; Δυστυχώς όλοι όσοι γνωρίζουν από ποδόσφαιρο απουσιάζουν.
Ένα μήνυμα προς το φίλαθλο κοινό της Πάφου…
Ο Κόσμος της Πάφου πρέπει να αγκαλιάσει το Αγροτικό ποδόσφαιρο της Επαρχίας και να στηρίξει τις ομάδες γιατί το έχουν μεγάλη ανάγκη. Αγαπούν αυτό που κάνουν και χρειάζονται κίνητρο για να συνεχίσουν το έργο τους. Όσον αφορά την νέα ομάδα της Πάφου θα πρέπει πλέον να στρέψει την προσοχή της στα δικά της παιδιά και να στηρίξει έμπρακτα τον Παφίτη ποδοσφαιριστή που δεν έχει να ζηλέψει σε κάτι από τους υπόλοιπους. Επιβάλλεται οι νέοι ιδιοκτήτες της ομάδας να προσλαμβάνουν στις διάφορες θέσεις τους ποιο ικανούς και όχι αυτούς που τρέχουν να επωφεληθούν.