Επιστολή απέστειλε προς τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Πάφου, Ηλίας Μυριάνθους.
Ο κ. Μυριάνθους, στην επιστολή, αναφέρεται στον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με το μαύρο ελαιόλαδο που παραγόταν στις περιοχές Πάφου και Καρπασίας.
Συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή:
«Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το μαύρο ελαιόλαδο παραγόταν στις περιοχές Πάφου και Καρπασίας με το βράσιμο ή το ψήσιμο των φρέσκων ελιών μετά τη συγκομιδή τους.
Ως εκ τούτου, καλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει το σώμα κατά πόσο το είδος αυτού του ελαιόλαδου μπορεί να ενταχθεί στον κατάλογο προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) ή των προϊόντων με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και κάτω από ποιες διαδικασίες και προϋποθέσεις.»
Απάντηση Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Ηλία Μυριάνθους:
«Αναφορικά με το πιο πάνω ερώτημα με θέμα το “μαυρόλαδο”, σας πληροφορώ τα εξής:
Το νομικό πλαίσιο που αφορά τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αποτελεί ο “Κανονισμός (EE) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων”.
Στο άρθρο 2 παράγραφος 3 (επισυνάπτεται) του υπό αναφορά Κανονισμού αναφέρεται ρητώς ότι “ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται με την επιφύλαξη άλλων ειδικών διατάξεων της Ένωσης που αφορούν τη διάθεση προϊόντων στην αγορά και ειδικότερα, την ενιαία κοινή οργάνωση των αγορών και την επισήμανση των τροφίμων”. Συνεπώς, πριν από οποιαδήποτε ενέργεια για εγγραφή του “μαυρόλαδου” υπό τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων θα πρέπει να εξεταστεί εάν το προϊόν πληρεί τις διατάξεις του άρθρου 2 παράγραφος 3.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει προβεί σε μελέτη των εφαρμοζόμενων στην περίπτωση του ελαιολάδου Ενωσιακών διατάξεων[1] που αφορούν τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά. Επιπλέον, έχει γίνει επικοινωνία με συναρμόδιες Υπηρεσίες, δηλαδή την Υγειονομική Υπηρεσία, ως Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή και τον έλεγχο της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και το Γενικό Χημείο του Κράτους, το οποίο είναι το Επίσημο Εργαστήριο Ελέγχου, για τις χημικές, μικροβιολογικές/βιολογικές αναλύσεις τροφίμων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουν εξασφαλιστεί και αποσταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους δείγματα “μαυρόλαδου” για χημική ανάλυση.
Με την ολοκλήρωση και των εργαστηριακών ελέγχων, το Υπουργείο ΓΑΑΠ σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες θα ενημερώσει τη Βουλή για το κατά πόσο το υπό αναφορά προϊόν πληρεί τις διατάξεις του άρθρου 2 παράγραφος 3 του “Κανονισμού (EE) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων” και εάν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για ένταξή του στα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.»