Την διαβεβαίωση ότι με πίστη στο δίκαιό μας μας, στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητες που αποκτήσαμε ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα σηκώσουμε τη σκυτάλη του αγώνα και θα συνεχίσουμε ακλόνητοι και ανυποχώρητοι μέχρι και την τελική δικαίωση, έδωσε σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν τον Αυγούστο του 1964, στην περιοχή της Τηλλυρίας, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.
Σήμερα, είπε, 54 χρόνια μετά τη θυσία των ηρώων της Τυλληρίας, αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες μας, κατά την πρώτη οργανωμένη απόπειρα της Τουρκίας να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964 που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο, προϊσταμένου του Επισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως στεκόμαστε με δέος μπροστά στο μέγεθος της θυσίας τους και με αποφασιστικότητα, υποσχόμενοι να φανούμε αντάξιοι του μεγαλείου της ψυχής και της ανδρείας τους.
Αναγνωρίζοντας ότι ο διάλογος είναι η μόνη επιλογή για την επίτευξη λύσης, είπε ο Υπουργός Άμυνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε απόλυτα σαφές ότι είμαστε έτοιμοι, να συμμετέχουμε σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο Κραν Μοντάνα, και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, ώστε να επιτύχουμε μια λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, μια λύση σύμφωνη με το πλαίσιο των αρχών, των αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται αδιάκοπα, με σταθερή βούληση, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα για να πετύχουμε τον στόχο μας ως Κύπρος, ως λαός: τον στόχο να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από την τουρκική κατοχή, τα συρματοπλέγματα και τις διχαστικές γραμμές.
Προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε να συγκεντρώσουμε μονιασμένοι όλες τις προσπάθειές μας, συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως η νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα και οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να μας βρουν ενωμένους περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Οι περιστάσεις μας επιβάλλουν να παραμερίσουμε τις όποιες διαφωνίες, για το καλό της Κύπρου μας, ανέφερε, λέγοντας πως η ενότητα αποτελεί το μόνο στέρεο οικοδόμημα που μπορεί να μας οδηγήσει στην απελευθέρωση και επανένωση του νησιού.
Μόνο, συνέχισε, « όταν τερματιστεί η κατοχή και όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν αρμονικά σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, μέσω μιας δίκαιης, έντιμης και λειτουργικής λύσης, χωρίς στρατεύματα, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, θα επέλθει η λύτρωση της πατρίδας μας».
«Ας αποτελέσει η θυσία των παλικαριών της Τηλλυρίας καθοδηγητικό φάρο και σάλπισμα ενότητας, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση», κατέληξε.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου, δρομείς του Παγκύπριου συνδέσμου εφέδρων καταδρομέων μετέφεραν φλόγα από το ύψωμα Λωρόβουνος, όπου είχαν διεξαχθεί οι επικές νικηφόρες μάχες της 31ης μοίρας καταδρομών, έως και το προαύλιο του ναού.
Μετά την αφή της φλόγας έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου, ονομαστικό προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.