Η Εύη Γιαλλούρη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, γράφει στην ουρική αρθρίτιδα και τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή μας.
“Το ουρικό οξύ είναι προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, δηλαδή των δομικών στοιχείων του γενετικού υλικού (DNA) των ανθρωπίνων κυττάρων. Κυκλοφορεί στο αίμα και αποβάλλεται από τον οργανισμό από τους νεφρούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, τα επίπεδά του στο αίμα αυξάνονται (>7 mg/dl) και η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως υπερουριχαιμία. Λόγω του ότι το ουρικό οξύ είναι δυσδιάλυτο στο νερό, η υπερουριχαιμία έχεις ως αποτέλεσμα την αποθήκευση των κρυστάλλων σε διάφορα σημεία του σώματος. Αυτοί οι κρύσταλλοι αποθηκεύονται στις αρθρώσεις και προκαλούν έντονο πόνο. Τροφές αυξημένες σε πουρίνες και η φρουκτόζη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος και να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα.
Εάν η ουρική αρθρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, τότε είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις, νεφρολιθίαση, δυσλειτουργία στους νεφρούς και καρδιακά προβλήματα.
Οι πιο κάτω συμβουλές μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα σας και να μειώσουν τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα:
- Θα πρέπει να λαμβάνετε σωστά την φαρμακευτική αγωγή σας, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του επιβλέπων ιατρού σας.
- Κάντε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Δοκιμάστε αρχικά να ασκήστε 3 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά και αυξήστε τον χρόνο ανά εβδομάδα ή ανά 10 ημέρες.
- Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Εάν το βάρος σας δεν είναι μέσα στα πλαίσια ενός υγιές Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ) 18.5-24.9kg/m2 τότε προσπαθήστε με την βοήθεια ενός επαγγελματία διαιτολόγου να χάσετε βάρος. Αποφύγετε τις γρήγορες δίαιτες, τις δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη για απώλεια βάρους διότι θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Καθώς, η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος σας.
- Να πίνετε αρκετά υγρά, η αυξημένη κατανάλωση νερού βοηθά στην αποβολή του ουρικού οξέος από το σώμα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Μιλήστε με τον ιατρό σας για τον στόχο των υγρών σας μέσα στην ημέρα.
- Κρατήστε ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων για να εντοπίσετε ποια τρόφιμα θα σας προκαλέσουν πόνο και αποκλείστε τα από την διατροφή σας και επανεντάξτε τα σταδιακά.
Χρησιμοποιήστε τον πιο κάτω πίνακα για τις επιλογές των τροφίμων σας:
Μπορούν να καταναλώνονται άνετα
(Τροφές με μειωμένη περιεκτικότητα σε πουρίνες) |
Μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο
(Μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες) |
Αποφύγετε την κατανάλωση τους
(Τρόφιμα αυξημένα σε πουρίνες)
|
Άπαχο ή ημιάπαχο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως γιαούρτι 0-1%).
Φρέσκα φρούτα, χυμοί από φρούτα και τα περισσότερα λαχανικά. Αυγά. Προϊόντα ολικής άλεσης (όπως ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης, δημητριακά προγεύματος ολικής, ρύζι καστανό, κινόα, κριθαράκι ολικής άλεσης, πλιγούρι), ποπ κορν. Φιστίκια, φυστικοβούτυρο και σόγια. Χορτόσουπες, καρυκεύματα, ξύδι, μπαχαρικά, ελιές, ξιδάτα, τουρσιά. Μέλι. |
Σπαράγγια (αγρέλια), σπανάκι, μανιτάρια, κουνουπίδι, ντομάτα. Περιορίστε σε 1/2φλιτζάνι την ημέρα.
Όσπρια όπως φακές, φασόλια, κουκιά, αρακάς (μπιζέλι). Περιορίστε σε 1φλιτζάνι μαγειρεμένης μορφής. Περιορίστε το κρέας στα 90-120γρ/ μερίδα και επιλέξτε άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, θαλασσινά και ψάρια (εκτός των αυξημένων με πουρίνες). Καφές, κακάο, τσάι, ανθρακούχα αναψυκτικά, σοκολάτα (με μέτρο). Ελαιόλαδο, βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ξηρούς καρπούς. Ζελέ, ζάχαρη, μαρμελάδα, αποξηραμένα φρούτα. |
Ολόπαχα γάλατα και γαλακτοκομικά
Συκώτι, σπλήνα, νεφρά, μυαλά, τηγανιτά, σφολιατοειδή, αλμυρά. Σούπες κρέατος και σάλτσες από κρέας. Αντζούγιες, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί, αυγοτάραχο, χτένια, μύδια, μαρίδα, γαρίδες. Κυνήγια (πέρδικα, λαγός), χήνα. Αμύγδαλα, μαγιά. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ροφήματα (ιδιαίτερα την μπύρα λόγω μαγιάς). Μιλήστε για την κατανάλωση αλκοόλ με τον ιατρό σας. |
Εύη Γιαλλούρη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, MSc
Τηλέφωνο: 96323155
Facebook page: Eat well with Evi”