Δεκαπέντε Δήμοι και περιαστικές Κοινότητες στην Επαρχία Πάφου συμμετέχουν στο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών που διαχειρίζεται η Green Dot ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου Μιχάλης Νικάνδρου προσθέτοντας μάλιστα πως η ανακύκλωση στην Κύπρο βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Σε δηλώσεις του ο κ. Νικάνδρου ανέφερε πως με βάση στοιχεία της εταιρείας Green Dot ( η οποία διαχειρίζεται το Σύστημα Ανακύκλωσης Συσκευασιών στην Κύπρο) τα μισά νοικοκυριά στις περιοχές της Κύπρου που εξυπηρετεί η εταιρία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και από το 2007 έως το 2016 έχουν ανακυκλωθεί 400,000 χιλιάδες περίπου τόνοι αποβλήτων συσκευασίας.
Ο κ. Νικάνδρου ανέφερε πως οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες χωρίζονται σε (3) κατηγορίες : PMD, χαρτί και γυαλί προσθέτοντας πως η κατηγορία του PMD περιλαμβάνει πλαστικά μπουκάλια, δοχεία και σακούλες, μεταλλικές συσκευασίες (αλουμινίου και λευκοσιδήρου) και χάρτινες συσκευασίες ποτών (τύπου Tetrapak).
Η κατηγορία του χαρτιού περιλαμβάνει ξηρά χαρτόκουτα (φαρμάκων, παπουτσιών, ημητριακών) και χαρτοκιβώτια, εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά και χαρτί γραφείου ενώ η κατηγορία του γυαλιού περιλαμβάνει γυάλινα μπουκάλια και άλλες γυάλινες συσκευασίες.
Ερωτηθείς που πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά ανέφερε πως μετά την συλλογή τους τα υλικά αυτά μεταφέρονται σε (2) μονάδες διαλογής, οι οποίες βρίσκονται η μια στα Λατσιά και η άλλη στη Μονή.
Τα υλικά διαχωρίζονται στις μονάδες και στέλνονται για διαχείριση στο εξωτερικό. Το μοναδικό υλικό που μένει στην Κύπρο- όπως είπε- είναι το γυαλί το οποίο θρυμματίζεται και μπαίνει ως πρώτη ύλη στο τσιμέντο και σε άλλα δομικά υλικά.
Ανακυκλώσιμα υλικά σημείωσε μεταφέρονται και στα Πράσινα Σημεία.
Σε σχέση με πόσα Πράσινα Σημεία λειτουργούν στην Επαρχία μας και πού βρίσκονται αυτά ανέφερε πως στην Επαρχία Πάφου λειτουργούν (5) πράσινα σημεία, στην Πάφο, στην Πέγεια, στην Πόλη Χρυσοχούς, στην Κολώνη και στην Αγία Βαρβάρα.
Επίσης λειτουργεί και μια κινητή μονάδα η οποία μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα υλικά και κλαδέματα από απομακρυσμένες κοινότητες, στα πράσινα σημεία. Τα Πράσινα Σημεία είπε ο κ. Νικάνδρου είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι με κτιριακή υποδομή και εξοπλισμό, οργανωμένοι και στελεχωμένοι υπό την εποπτεία του Συμβουλίου του ΧΥΤΑ, όπου οι Τοπικές Αρχές και οι δημότες μπορούν να εναποθέτουν σε κάδους διάφορα υλικά διαχωρισμένα, τα οποία στη συνέχεια προωθούνται για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση.
Οι επιτρεπόμενες κατηγορίες είναι το χαρτί , χαρτόνια, γυαλί, πλαστικά, μέταλλα, ξύλο, μικτές συσκευασίες (π.χ. Tetrapak) ρούχα, υποδήματα, αξεσουάρ, λαμπτήρες, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, βρώσιμα λίπη και λάδια, φορητές μπαταρίες και μπαταρίες αυτοκινήτων, κλαδέματα κήπων, φάρμακα, συσκευασίες υγρών καθαρισμού, θερμόμετρα, στρώματα, έπιπλα, διάφορα άχρηστα υλικά, παιχνίδια και D.I.Y.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου ανέφερε πως οπωσδήποτε πρέπει να γίνεται ανακύκλωση για να καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, όσο το δυνατό λιγότερα σκουπίδια.
Έτσι είπε, προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία μας από πολλές και διάφορες χημικές ουσίες, που περιέχουν τα σκουπίδια.
Επιπρόσθετα συνέχισε, γίνεται εξοικονόμηση πρώτων υλών, ενισχύουμε την οικονομία μας και βοηθούμε στο να έχουμε εμείς και οι επόμενες γενιές ένα πιο καθαρό και υγιές περιβάλλον.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com