Όλες οι αιτήσεις για ανέγερση ψηλών κτιρίων αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Γεωργίας και μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Δήμος Πάφου: Πρόσω Ολοταχώς Για Ψηλά Κτίρια – Μια Νέα Εποχή Για Την Πόλη
Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής υπογράμμισε πως πάντοτε υπήρχε και πάντοτε θα υπάρχει η ανάγκη εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην ανάπτυξη και στην διατήρηση του περιβάλλοντος. «Το θέμα με τα ψηλά κτίρια αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση. Πρέπει να δούμε, δηλαδή, πώς θα διασφαλίζουμε ότι μια τέτοιας μορφής ανάπτυξη υλοποιείται χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, υπογράμμισε ο κ. Καδής μετά από συνεννόηση του Τμήματος Περιβάλλοντος με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, αποφασίστηκε όπως προχωρήσει η διεξαγωγή στρατηγικής μελέτης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, η οποία θα εξετάσει συνολικά τις επιπτώσεις που δημιουργούνται από την πολιτική ανέγερσης ψηλών κτιρίων.
«Ενώ μέχρι πρόσφατα οι αιτήσεις για άδεια ανέγερσης ψηλού κτιρίου ήταν σποραδικές, την τελευταία περίοδο έχει παρατηρηθεί αυξανόμενη τάση υποβολής αιτήσεων για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση ψηλών κτιρίων. Έτσι προέκυψε η ανάγκη να εξετάσουμε το θέμα συνολικά. Εάν ανεγείρονταν λίγα ψηλά κτίρια θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε ξεχωριστά το καθένα, να δούμε πώς περιορίζουμε τις επιπτώσεις λαμβάνοντάς τες υπ’ όψιν στους σχεδιασμούς μας, για να δοθούν οι απαραίτητες άδειες.
Με την μαζικότητα που πήρε το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να γίνει κάτι που να καλύπτει ολιστικά το ζήτημα. Θα πρέπει, δηλαδή, να δούμε και πώς διαχειριζόμαστε τα απόβλητα που δημιουργούν αυτές οι αναπτύξεις, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους, όσο και σε μεταγενέστερο στάδιο, κατά τη λειτουργία των κτιρίων αυτών.
Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να δούμε πώς γίνεται η διαχείριση του νερού, πώς επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή και ούτω καθεξής. Όλα αυτά λοιπόν τα θέματα θα τα δούμε συνολικά μέσα από τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία μάλιστα προβλέπεται και από την εθνική νομοθεσία, και αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2018».