Μια νέα εποχή για την Πάφο σηματοδοτεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανέγερση ψηλών κτιρίων.
Μετά από ολομέλεια του Δήμου Πάφου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 25/7, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αδειοδότηση δυο ψηλών κτιρίων στην Κάτω Πάφο, εν μέσω αντιδράσεων.
Να σημειώσουμε ότι το θέμα της ένταξης νέων κτισμάτων και ιδιαίτερα των ψηλών κτιρίων στο δομημένο και φυσικό τοπίο αποτελεί για τις σύγχρονες κοινωνίες ένα σημαντικό κεφάλαιο, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει στο συγκεκριμένο ζήτημα ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι αιτήσεις για ανέγερση ψηλών κτιρίων αξιολογούνται κατ’ αξία την περιβαλλοντική περιοχή όπου προτείνονται, την απόσταση από το αστικό κέντρο, το μέγεθος του τεμαχίου, τη θέση του τεμαχίου στον χώρο, τον επηρεασμό των γύρω ανέσεων, καθώς και τα περιβαλλοντικά δεδομένα.
Η ανέγερση ψηλών κτιρίων γίνεται κατά κύριο λόγο είτε στις περιοχές των αστικών κέντρων, είτε στην περιφέρεια μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, και ανάλογα με τη φυσιογνωμία της περιοχής και σε περίπτωση εξαίρετης αρχιτεκτονικής λύσης.
Το πλαίσιο θα αποτελέσει τη βάση για τη διαδικασία αξιολόγησης όλων των εκκρεμουσών και νέων αιτήσεων για ψηλά κτήρια, μέχρι τη δημοσίευση σχετικής εντολής του υπουργού Εσωτερικών, εντός διαστήματος έξι μηνών.
Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στο σχετικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων, τα ψηλά κτήρια συμβάλλουν στην ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, στην αύξηση της πυκνότητας και τη δημιουργία κρίσιμης μάζας για λειτουργία υποδομών στα αστικά κέντρα, τη δημιουργία μεγάλων ελεύθερων ανοικτών χώρων πρασίνου, τη διατήρηση οπτικών φυγών προς θάλασσα και ανοικτούς δημόσιους χώρους, καθώς και την παροχή χώρων στάθμευσης για δημόσια χρήση σε επιλεγμένες περιοχές.
Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, τα ψηλά κτίρια επιβαρύνουν το περιβάλλον, περιορίζουν ή/και εμποδίζουν την οπτική επαφή με τον γειτνιάζοντα χώρο, επιφέρουν αύξηση της αξίας των ακινήτων, δημιουργούν προβλήματα ασφάλειας και άλλα.