Ο Κλείτος Σωτηριάδης είναι ο άνθρωπος που πιστώνεται την εντυπωσιακή πορεία των ομάδων πόλο του Ναυτικού Ομίλου Πάφου. Ο νεαρός προπονητής μέσω μιας ενδιαφέρουσας συνέντευξης μιλάει στο taxidromos24.com για όλα τα θέματα που αφορούν το εκπληκτικό αυτό άθλημα.
Πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη να είναι κάποιος προπονητής μιας ομάδας σε μια χώρα που δεν έχει μεγάλη παράδοση στον χώρο ; Το άγχος είναι μεγαλύτερο η μικρότερο ; « Βασικά είναι το ίδιο πράγμα. Είτε έχει παράδοση είτε όχι. Το σημαντικότερο σε ένα μικρό σωματείο όπως είναι ο Ναυτικός Όμιλος Πάφου είναι να μπορεί να αναδείξει αθλητές. Είμαστε καταδικασμένοι για αυτό. Το ποιο σημαντικό είναι να κάνουμε τα παιδιά να έρθουν στην πισίνα. Δεν υπάρχει προβολή του αθλήματος και θα πρέπει εμείς οι προπονητές να βρούμε τους τρόπους για να αναγκάσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το πόλο.
Ένας προπονητής κοιτάζει πρωτίστως την ομοιογένεια, να βρίσκονται οι παίκτες με κλειστά μάτια, την απόδοση στα συστήματα η το ατομικό ταλέντο ; « Ένα παιδί για να παίξει πόλο πρέπει να είναι καλός κολυμβητής. Ο πολίστας ξέρει καλύτερο κολύμπι από τον κολυμβητή. Ένα παιδί που δεν κολυμπά δεν μπορεί να παίξει πόλο. Ένα παιδί που θέλει να παίξει πόλο θα πρέπει να ξεκινήσει από την ηλικία των οκτώ η εννέα χρονών να κάνει προπόνηση για το άθλημα. Τα υπόλοιπα θα έρθουν στην πορεία».
Πως διατηρείτε το καλό κλίμα στα αποδυτήρια και ποιος άλλοι ρόλοι πέραν του δικού σας θεωρούνται «κομβικοί» για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο ; « Με τα παιδιά που είναι στην ομάδα είμαστε όλοι μια οικογένεια. Προσπαθώ σαν προπονητής τα προβλήματα που υπάρχουν να τα λύνουμε μέσα στην ομάδα να μην βγαίνουν προς τα έξω. Υπάρχει αλληλοσεβασμός και αλληλοβοήθεια μεταξύ μας».
Ποιον αθλητή/τρία με τον οποίο έχετε δουλέψει και πιστέψει σε αυτό «καμαρώνεται» και χαίρεστε για την εξέλιξη του ; « Ο Σπύρος Ευσταθίου που παίζει στην Λάρισα και έχει κάνει μια πολύ καλή σεζόν. Ο Ραφαήλ Ναζίρης που πήγε στον Παναθηναϊκό και φέτος θα αγωνίζεται στον Πανιώνιο. Είναι παιδιά που τα είχα στην ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Πάφου από οκτώ χρονών».
Πόσο εύκολο είναι για έναν προπονητή να περάσει την δική του φιλοσοφία ; Θα πρέπει και η διοίκηση που τον προσέλαβε να έχει την ίδια φιλοσοφία ; « Στην προπόνηση μόνο εγώ κάνω κουμάντο. Δεν παρεμβαίνει κανείς στο έργο μου. Είναι δικές μου επιλογές το πως παίζει η ομάδα, και ποιοι αθλητές θα αγωνιστούν».
Πόσα χρόνια είστε προπονητής στην ομάδα πόλο του Ναυτικού Ομίλου Πάφου και με ποια κριτήρια αποφασίσατε να αναλάβετε την ομάδα ; « Εγώ ασχολήθηκα με το άθλημα του πόλο όταν πήγα φοιτητής στα ΤΕΠΑ. Είχα δάσκαλο τον Παναγιώτη Τζελάτη που ήταν παλιός παίκτης της Βουλιαγμένης. Ήταν προπονητής στον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και τώρα είναι στην Αμερική. Με είχε κοντά του και μου έμαθε τα μυστικά του αθλήματος. Στην πορεία όταν τελείωσα τις σπουδές μου ήρθα στην Κύπρο και μου έκανε πρόταση το παλιό συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου Πάφου. Τα βρήκαμε και από το 2003 είμαι προπονητής στην ομάδα της Πάφου».
Ποίες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις από την οργάνωση του Ναυτικού Ομίλου Πάφου και ποιες αλλαγές έγινα για να φτάσουν οι ομάδες πόλο της επαρχίας μας στο σημερινό επίπεδο ; « Το επίπεδο όταν ήρθα ήταν πολύ χαμηλό. Υπήρχε μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ανεβάσω την ψυχολογία των παιδιών. Ξεκινήσαμε να κτίζουμε από την αρχή τις ακαδημίες, δουλέψαμε πολύ σκληρά και καταφέραμε εκείνα τα παιδιά να τα μετατρέψουμε σε μόνιμους πρωταθλητές. Κατακτήσαμε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα ανδρών στην σειρά».
Ποίος είναι πλέον ο μεγαλύτερος σας στόχος για τα επόμενα χρόνια ; « Ο Ναυτικός Όμιλος Πάφου είναι πλέον καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί σε όλες τις κατηγορίες και να κατακτά τίτλους. Υπάρχουν 5 πρωταθλήματα στο άθλημα του πόλο και θέλουμε συνεχώς να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχουμε πλέον καταστεί μια παραδοσιακή δύναμη στο άθλημα του πόλο όπως είναι η Βουλιαγμένη στην Ελλάδα».
Ποιος είναι ο τρόπος που λειτουργούν πλέον οι ομάδες πόλο του Ναυτικού Ομίλου Πάφου ; « Πρέπει τα παιδιά αρχικά να μάθουν καλό κολύμπι. Στην συνέχεια υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που πρέπει να τις μάθουν για να μπορούν να βελτιώνονται. Στην συνέχεια υπάρχει η ομαδική τακτική. Πως θα μάθουν τα παιδιά να λειτουργούν ως ομάδα. Το πόλο είναι ομαδικό άθλημα. Εφτά εναντίον εφτά».
Πως διαχειρίζεστε τους γονείς των παιδιών ; « Οι γονείς πρέπει να στηρίζουν τα παιδιά τους. Δεν πρέπει όμως από την άλλη να παρακολουθούν τις προπονήσεις. Αυτό πρέπει να συμβαίνει σε όλα αθλήματα. Όλοι οι γονείς πιστεύουν πως τα παιδιά τους είναι οι καλύτεροι. Ο μόνος που μπορεί να τους βελτιώσει είναι ο προπονητής τους»
Αν έχετε ένα ζωηρό παιδί πως του φέρεστε ; « Όπως συμπεριφέρομαι σε όλους. Ένας που είναι απείθαρχος η θα πάει με τους κανόνες τις ομάδας η θα φύγει».
Ένα παιδί που είναι ταλέντο θέλει επιπλέον εξάσκηση ; « Εμείς κάνουμε έξι φορές την εβδομάδα προπόνηση. Για τα δεδομένα της Κύπρου είναι αρκετό.
Υπάρχουν ταλέντα στο Κυπριακό πόλο ; « Υπάρχουν παιδιά που παίζουν στην Α1 η Α2 στην Ελλάδα που είναι πλέον παγκόσμια δύναμη στο άθλημα».
Έχετε συνεργασίες με άλλες ομάδες η ακαδημίες ; « Πήγαμε στο Ρέθυμνο και λάβαμε μέρος σε τουρνουά. Παίξαμε με τις ομάδες των Χανίων, του ΟΦΗ, του Μίλωνα, και του Πανιωνίου. Τώρα περιμένουμε να έρθει στην Κύπρο η ομάδα του Ρεθύμνου».
Πως αξιολογείται το επίπεδο του Κυπριακού Πόλο ; « Το επίπεδο του πρωταθλήματος με την προσθήκη των ξένων τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πάρα πολύ. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Εμείς σαν Ναυτικός Όμιλος Πάφου επειδή δεν έχουμε μεγάλους χορηγούς είμαστε καταδικασμένοι να βγάζουμε πολίστες. Από το 2003 μέχρι σήμερα τα βήματα που έγιναν είναι τεράστια. Από εκεί που χάναμε με 40-0 τώρα είμαστε μόνιμοι πρωταθλητές Κύπρου».
Πως αξιολογείται το επίπεδο των Κύπριων παικτών και που χρειάζονται βελτίωση ; « Εκεί που πάσχουμε και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα είναι στην θέση του φουνταριστού. Εκεί χρειάζεσαι ψηλά και δυνατά κορμιά όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Αλλά πιστεύω και αυτό σιγά σιγά θα επιλυθεί. Στις υπόλοιπες θέσεις ήμαστε εντάξει πλέον».
Το πόλο έχει την θέση που του αξίζει στην Κύπρο ; « Είναι υποβαθμισμένο αλλά πιστεύω πως θα ανέβει πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα άθλημα που αρέσει στον Κύπριο».