Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να επιμένει στο στόχο να τεθεί τέρμα στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων έστειλε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στο επικήδειο λόγο του στην κηδεία του Γιαννακού Νικόλα Αντωνιάδη από το Νέο Χωριό Κυθρέας ο οποίος σε ηλικία 78 ετών δολοφονήθηκε άνανδρα στις 22 Αυγούστου του 74 από τους Τούρκους εισβολείς.
Ο Γιαννακός Νικόλας Αντωνιάδης είναι ένας άλλος ήρωας του 74 το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων.
Ενώ επικρατούσαν συνθήκες εκεχειρίας, εισήλθαν στην οικία του 78χρονου και εντελώς αναίτια τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του.
Τα οστά του βρέθηκαν το 2014 σε ομαδικό τάφο στο Νέο Χωριό Κυθρέας και ταυτοποιήθηκαν με την εξέταση γενετικού υλικού και σειρά ανθρωπολογικών εξετάσεων . Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Κενδέα στην Πάφο
Αγαπημένα πρόσωπα του Γιαννακού , συγγενείς και φίλοι ήταν εκεί για να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε και τον απαιτούμενο φόρο τιμής.
Το όνομα του πλέον διαγράφηκε από τη λίστα της οργής και γράφεται ένδοξα στην ιστορία της Κύπρου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στον επικήδειο λόγο του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να επιμένει στο στόχο να τεθεί τέρμα στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο και οργή.
Προς αυτή την κατεύθυνση είπε, το κράτος προβαίνει σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να αντιμετωπισθεί η απάνθρωπη πρακτική του κατοχικού στρατού να μετακινεί οστά αγνοουμένων από ομαδικούς τάφους προκαλώντας δισεπίλυτα προβλήματα στη διαδικασία γενετικής ανάλυσης ανθρωπολογικής εξέτασης και τελικής ταυτοποίησης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμη πως με σύνεση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή μπορούμε να δημιουργήσουμε ξανά συνθήκες επανένωσης της πατρίδας και ειρηνικής συμβίωσης όλων των κατοίκων της.
Η πολιτεία είπε είναι έτοιμη να εργαστεί για να μην χρειαστεί να υπάρξουν άλλες θυσίες αίματος σε αυτό τον τόπο.
Στόχος κατέληξε είναι να οικοδομήσουμε μια πατρίδα που να δίνει ζωή και χαρά στους ανθρώπους της και όχι οι άνθρωποι να δίνουν ζωή και χαρά γι’ αυτήν.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως σήμερα κορυφώνεται η οδύνη γιατί ζούμε το δράμα της εποχής εκείνης. Ενώ είπε θα θέλαμε να αφήσουμε πίσω μας για πάντα το παρελθόν αφού υπέρ αρκετά πληρώσαμε για αυτό και να προχωρήσουμε μπροστά δεν μπορούμε να το πράξουμε αφού 44 χρόνια και ακόμη θάβουμε τους νεκρούς μας.Ζούμε ανέφερε την τραγικότητα των ημερών εκείνων και μάλιστα επαυξημένη προσθέτοντας πως είναι ακόμη η νοσταλγία τόσων χρόνων της πατρικής γης, η θλίψη για αυτούς που έφυγαν αναμένοντας την επιστροφή των οικείων τους το διαγραφόμενο ζοφερό μέλλον του τόπου μας .