Ο αγώνας ενάντια στην διαφθορά είναι και θα παραμείνει κυρίαρχη προτεραιότητα της πολιτικής του πρακτικής είπε ο Φ. Φαίδωνος.
Την θέση ότι ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά είναι και θα παραμείνει μια κυρίαρχη προτεραιότητα της πολιτικής του πρακτικής, τουλάχιστον έως ότου η κοινωνία μας αποκτήσει τέτοιο ηθικό και πνευματικό επίπεδο που θα αποτρέπει από μόνη της τα φαινόμενα αυτά, εξέφρασε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.
Ο κ. Φαίδωνος που ήταν από τους κύριους ομιλητές στη δημόσια συζήτηση με θέμα « Καταπολέμηση της διαφθοράς: Ρεαλισμός ή ουτοπία» που διοργάνωσε ο ΟΠΕΚ( Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας ) στην Πάφο ανέφερε πως ισχυρότατο αποτρεπτικό παράγοντα των φαινομένων αυτών,αποτελεί η άσκηση μιας χρηστής διοίκησης, με πλήρη διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στους νόμους και κανονισμούς.
Για να γίνει όμως αυτό – όπως είπε- χρειάζεται η αρωγή της Πολιτείας, η οποία οφείλει να θωρακίσει τους θεσμούς και να τους προστατεύσει, μέσω των κατάλληλων διατάξεων και νομοθεσιών, από κάθε πιθανότητα ή δυνατότητα διαφθοράς, προσθέτοντας πως προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν πολλά.
Ο Δήμαρχος Πάφου χαρακτήρισε καθοριστικό τον ρόλο του πολίτη στην πρόληψη και πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς. Όχι μόνον συνέχισε, « γιατί η εντιμότητα και η τιμιότητα του καθενός πρέπει να είναι δεδομένη, αλλά και γιατί ο κάθε έντιμος άνθρωπος οφείλει να συμπορευθεί σε αυτή την προσπάθεια, υποβοηθώντας τους θεσμούς, στιγματίζοντας και απορρίπτοντας το διεφθαρμένο άτομο». Και αυτό – όπως είπε- δεν είναι χαφιεδισμός, είναι στάση ευθύνης που πρέπει να χαρακτηρίζει τον καθένα μας.
Παραδέχτηκε ωστόσο πως η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς η διαφθορά έχει πολλές μορφές και συναντάται σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην διαφθορά που υπάρχει στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της πολιτικής, σημειώνοντας πως η διαφθορά βρίσκεται και ευδοκιμεί εκεί όπου υπάρχει εξουσία και χρήμα.
Πρόσθεσε δε, πως σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα, το γενικό χαρακτηριστικό είναι η παρεμβολή στις συναλλαγές, με στόχο την εξασφάλιση παράνομου και παρασιτικού πλουτισμού.
Επίλεκτα πεδία διαφθοράς στο δημόσιο τομέα είναι οι δημόσιοι διαγωνισμοί, οι προμήθειες, τα δημόσια έργα, οι κρατικές επιδοτήσεις, κτηματολόγιο κά.
Η εμπειρία και οι αριθμοί δείχνουν, σημείωσε ότι κράτη και κοινωνίες που είναι ευτυχισμένες, που έχουν κατοίκους με υψηλό βιοτικό επίπεδο και ποιότητα ζωής, δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά θέματα διαφθοράς.
Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην Φιλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Νέα Ζηλανδία που συγκαταλέγονταν το 2017 μεταξύ των χωρών με τους καλύτερους δείκτες ευημερίας των πολιτών, κατατάσσονται ταυτόχρονα μεταξύ των χωρών που παρουσιάζουν τους χαμηλότερους δείκτες διαφθοράς.
Το ίδιο ανέφερε ο κ. Φαίδωνος , συμβαίνει και με τις χώρες που έχουν υψηλούς δείκτες στις κατηγορίες της ευημερίας των ατόμων, της ευημερίας της οικονομίας και των ευτυχισμένων πολιτών.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε και στον πίνακα με τους δείκτες ευτυχίας των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου η Κύπρος συγκαταλέγεται στην 61η θέση σε σύνολο 104 χωρών, ενώ στο δείκτη της διαφθοράς η χώρα μας είναι στην 42η θέση, όπως είπε.
Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως εάν η διαφθορά δεν καταπολεμηθεί στα πρώτα στάδια,εγκαθίσταται και ριζώνει.
Αυτή που αρχικά δίνει την εντύπωση μικροδιαφθοράς -ασυντόνιστης και περιθωριακής- αν δεν παταχθεί, αναπτύσσεται, απλώνει σταδιακά τα πλοκάμια της και μεταλλάσσεται σε κυκλώματα. Μπορεί να αποκτήσει πολιτικές διασυνδέσεις και να λάβει διαστάσεις μαφίας, συμπλήρωσε.
Στην εκδήλωση εισαγωγική παρέμβαση έκαν ο Γιάννης Κουτσόλαμπρος μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚ ενώ την θέση του παρουσίασε και ο Νίκος Περιστιάνης, Κοινωνιολόγος.
Μετά τις ομιλίες διεξήχθη ανοιχτός διάλογος και συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Γιώργος Παχύς, μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚ.