“Φτάσαμε μετά από 5 χρόνια από την πτώχευση και το κούρεμα του 2013 να είμαστε μπροστά ακριβώς στην ίδια κατάσταση, γιγάντωση του δημοσίου χρέους, πτώχευση του Συνεργατισμού, μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ποσοστά παγκοσμίου ρεκόρ, διψήφια σε ποσοστό ανεργία, με μια οικονομία που βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό με την καρδιά της οικονομίας της χώρας να φυλλοροεί στο κίνδυνο μίας πιθανής ανατροπής του σκηνικού στον συγκεκριμένο κλάδο με αρνητικές επιπτώσεις στο τραπεζικό και στα δημοσιονομικά.
Η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ ετοίμασε μια απαράδεκτη μελέτη που ουσιαστικά βασίστηκε σε πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες χώρες με την διαφορά ότι σε αυτές τι χώρες το ύψος των ΜΕΔ δεν ξεπέρασε ποτέ το 5%. Το πραγματικό ύψος των ΜΕΔ στην Κύπρο ανέρχεται στο 55% επί του συνολικού δανεισμού και όχι στο 42,5% όπως καταγράφει το υπουργείο οικονομικών. Βλέποντας τις προτάσεις τις κυβέρνησης ουσιαστικά ή όλη προεργασία έχει γίνει για όφελος των φίλων τραπεζιτών της κυβέρνησης και αυτών των συστημικών κομμάτων, των μεγιστάνων του πλούτου και των ξένων επενδυτών. Μπορεί οποιοσδήποτε να αναλογιστεί τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από μια βίαιη εφαρμογή του σχετικού πλαισίου εκποιήσεων με δραματικές επιπτώσεις (Αστεγία και ανεργία). Χιλιάδες νοικοκυριά θα αναγκαστούν να μπουν στο ενοίκιο με αποτέλεσμα τα ήδη ψηλά ενοίκια να εκτοξευθούν. ‘Όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει 500 – 700 ευρώ δόση θα μπορεί να πληρώνει ενοίκιο 800 – 1000 ευρώ; Θα μεταφερθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε συνοικισμούς; Τελικά ο σκοπός είναι να ικανοποιηθούν οι τραπεζίτες με ένα πλαίσιο στην ουσία ακραίο και αντιλαϊκό;
Οι τράπεζες ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για πραγματικές αναδιαρθρώσεις και εκεί που τους ζητήθηκε να το πράξουν αυτές κατέφυγαν σε δικαστικές διαδικασίες χειροτερεύοντας το πρόβλημα. Η πώληση δανείων στην δευτερογενή αγορά θα γίνει σε εξευτελιστικές τιμές και με δικαίωμα του αγοραστή του δανείου να απαιτήσει και το 100% του υπολοίπου του αρχικού δανείου που σε όλες τις περιπτώσεις είναι πολλαπλάσιο.
Η πρόταση για βίαιη παρέμβαση από την τράπεζα ή τον αγοραστή του δανείου στο οικογενειακό άσυλο είναι απαράδεκτη και παραβιάζει κάθε έννοια του ανθρώπινου δικαιώματος της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Ποιοι θα εφαρμόσουν τις εξώσεις, η αστυνομία ή ιδιωτικά σώματα ασφαλείας και καταστολής που στις περισσότερες φορές αποτελούνται από αλλοδαπούς;
Η απαράδεκτη εφαρμογή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει σκοπό να γίνει στα μουλωχτά και μακριά από την γνώση των ιδίων των επηρεαζόμενων για να γίνει η δουλειά των τραπεζιτών το γρηγορότερο και να αποτρέψει οποιαδήποτε αντίδραση.
Η προτεινόμενη θυροκόλληση είναι απαράδεκτη, με αυτή την λογική θα θυροκολληθούν τα μισά σπίτια της Κύπρου. Καμία νύξη για τους εγγυητές οι οποίοι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Πως διασφαλίζονται, αν απαλλάσσονται, εάν έχουν δικαίωμα να εξαγοράσουν το δάνειο οι ίδιοι στην τιμή της πιο χαμηλής προσφοράς;
Γίνεται διάκριση μεταξύ τραπεζών και πρώτο-οφελέτη αφού στην περίπτωση των πρώτων απαλλάσσονται από μεταβιβαστικά τέλη και δεν καταβάλλουν ΦΠΑ. Στην περίπτωση των πρώτο-οφειλετών ισχύουν και τα δύο θέτοντας το πρώτο-οφειλέτη σε δυσμενή θέση και του αφαιρεί στην ουσία την δυνατότητα να πουλήσει το ακίνητο του ο ίδιος σε καλύτερη τιμή.
Οι τράπεζες έχουν λάβει μέχρι σήμερα από το κράτος και τους καταθέτες 16,5δις ευρώ χωρίς οι ίδιες να αναλάβουν ουσιαστικά καμία υποχρέωση, η κυβέρνηση εγγυάται ότι δεν θα προχωρήσει με την αγορά των πακέτων των ΜΕΔ από τις ιδιωτικές τράπεζες επιβαρύνοντας περισσότερο τον κρατικό δανεισμό και στερώντας στο κράτος και τους πολίτες ποιότητα ζωής και ασφάλεια επενδύσεις στην πραγματική οικονομία;
Η κατηγοριοποίηση των οφειλετών και η δίωξη των στρατηγικών κακοπληρωτών επιβάλλεται, κάτι που η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει αλλά ποτέ δεν έπραξε, γιγαντώνοντας το φαινόμενο.
Ενώ άλλες χώρες πχ Ουγγαρία έλυσαν το πρόβλημα με τις οφειλές σε Ελβετικό φράγκο με κούρεμα της οφειλής κατά 30% και ταυτόχρονης μετατροπής του δανείου σε ευρώ οι τράπεζες έχουν αφεθεί να λειτουργούν κατά το δοκούν παγιώνοντας την όλη κατάσταση. Δυστυχώς ούτε και σε αυτό τον τομέα έχουμε δει μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.
Πρόταση:
Το σχέδιο να προβλέπει γενναίο κούρεμα του δανείου το οποίο καλύπτει ουσιαστικά τις καταχρηστικές χρεώσεις, τα παράνομα φουσκωμένα επιτόκια αλλά επίσης κατανέμει και την ευθύνη στα χρηματοπιστωτικά αυτά ιδρύματα υπό την προϋπόθεση ότι θα το εξυπηρετεί το εναπομείναν ποσό μέχρι την αποπληρωμή του.
Εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιρλανδία – προβλέπει το σπάσιμο του δανείου σε δύο κομμάτια. το καλό και το κακό. Το καλό θα συνδέεται με το ύψος των εγγυήσεων που έχει δώσει ο δανειολήπτης σε συνθήκες όμως αγοράς και αυτό θα ρυθμίζεται και θα εξυπηρετείται μέχρι την αποπληρωμή του. Το υπόλοιπο ποσό θα παγώσει και εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετεί κανονικά το καλό κομμάτι του δανείου μέχρι τέλους, τότε αυτό θα διαγράφεται. Στην αντίθετη περίπτωση θα γίνεται απαιτητό στο σύνολό του.
Παράδειγμα:
Κόκκινο δάνειο ύψους 500.000 ευρώ με εξασφαλίσεις που σήμερα ανέρχονται σε όρους αγοράς (τόση είναι η σημερινή τους αξία) στις 200.000 με 300,000 ευρώ. Τότε η τράπεζα «παγώνει» το μισό δηλαδή τις 250.000 ευρώ σε ένα κακό δάνειο που δεν θα επιβαρύνεται με πλέον τόκους και τις υπόλοιπες 250.000 ευρώ, τις ρυθμίζει με τον πελάτη της με επιτόκια που θα καθορίζει η αγορά ( σήμερα περίπου 2,50% ). Εφόσον ο δανειολήπτης πληρώσει κανονικά της δόσεις των 250.000 ευρώ μέχρι την αποπληρωμή του σχεδίου, τότε οι άλλες 250.000 ευρώ διαγράφονται. Στην αντίθετη περίπτωση το υπόλοιπο του καλού δανείου και το σύνολο του κακού (οι 250.000 ευρώ δηλαδή) καθίστανται όλες απαιτητές με ότι αυτό σημαίνει για τον δανειολήπτη. Οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν λύσεις για να εξυπηρετηθούν τα δάνεια και να γίνουν βιώσιμα, να ξεχαστεί ένα κομμάτι του δανείου και το υπόλοιπο να μπορεί να εξυπηρετηθεί. Έχουν κάνει προβλέψεις πέραν του 50% για τα ΜΕΔ άρα δεν χάνουν ουσιαστικά χρήματα και σίγουρα θα εισπράξουν πολύ περισσότερα από ότι θα πάρουν από τα ενδιαφερόμενα επιθετικά ταμεία που θέλουν να τα αγοράσουν σε τιμές πολύ πιο κάτω από 25σεντ του ευρώ.
Για την πτώχευση – ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού που φόρτωσε με λογαριασμό σχεδόν 7δις μέχρι στιγμής τους φορολογούμενους, περίπου όσο κόστισε το κούρεμα το 2013 ακεραία την ευθύνη έχουν όλοι πλην του ΕΛΑΜ, ήταν εκεί και διασκέδαζαν στις πλάτες μας παίρνοντας δανεικά και αγύριστα, παχυλούς μισθούς και μπόνους, κάτι που συνεχίζουν μέχρι σήμερα.
Επισημαίνουμε επίσης, ότι αν υπάρχει η εντύπωση σε κάποιους ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα βελτιώσουν το βιοτικό μας επίπεδο, θα αντιμετωπίσουν την ανισότητα μεταξύ των πολιτών και θα μειώσουν το δημόσιο χρέος, κοιμούνται σε λάθος πλευρά, η πραγματικότητα απέδειξε ακριβώς το αντίθετο. Η ελεύθερη αγορά δεν αντιμετωπίζει από μόνη της την ανισότητα, ούτε οι χαμηλοί μισθοί δίδουν ποιότητα ζωής στους πολίτες. Παραδείγματα πολλά, Βρετανία, Ελλάδα, Γερμανία, Ινδία, ΗΠΑ, Κίνα. Στην αντίπερα όχθη οι σκανδιναβικές χώρες παρά το δημόσιο τομέα στο 30% και με ψηλές φορολογίες, οι πολίτες απολαμβάνουν ψηλό βιοτικό επίπεδο και η ανισότητα είναι πολύ μικρότερη ανάμεσα στους πολίτες.
Τέλος, αυτό που έπρεπε να μας απασχολεί είναι τα περιουσιακά στοιχεία – το κεφάλαιο δηλαδή, το οποίο έχει συσσωρευτεί στα χέρια ελάχιστων σχετικά ατόμων. Της ονομαζόμενης «ελίτ» η οποία, με τη βοήθεια του, επιδιώκει την επιβολή μίας οικονομικής δικτατορίας – μίας νέας τάξης πραγμάτων, με αποτέλεσμα ένα γιγαντιαίο χάσμα μεταξύ της συντριπτικής πλειοψηφίας που περιμένει καλύτερες απολαβές με μια ισχνή ομάδα με μυθικά πλούτη.
Μάριος Βασιλείου”