H κ. Αγγελική Σιβιτανίδου, Λέκτορας στην Αρχιτεκτονική, συμμετείχε στο συνέδριο “Tangible – Intangible Heritage(s) – Design, Social and Cultural Critiques on the Past, the Present and the Future”, που διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο ερευνητικό οργανισμό AMPS και το ακαδημαϊκό, επιστημονικό περιοδικό Architecture_MPS, στο Πανεπιστήμιο του East London (UK), 13-15 Ιουνίου 2018. Στο διεθνές συνέδριο, 120 ακαδημαϊκοί και ερευνητές από πανεπιστήμια, δημοτικά συμβούλια και επιστημονικούς οργανισμούς παρουσίασαν τις μελέτες τους με στόχο την εύρεση συνεργειών και ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ κτιρίων και κοινοτήτων, της επανάχρησης και βιωματικής εμπειρίας, της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και παιδαγωγικής εκπαίδευσης, του αστισμού και της αστικής κοινωνιολογίας, της πόλης και του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της ιστορίας, του genius loci (πνεύμα) και της ταυτότητας του τόπου.
Η κ. Σιβιτανίδου παρουσίασε την έρευνα «Μπολιάζοντας τον αστικό χώρο με πολιτισμό: η εξερεύνηση μεθόδων βάσει της τοπικής κοινωνίας με στόχο την Αειφορία, στην περίπτωση της Πάφου στην Κύπρο» που εκπόνησε σε συνεργασία με την Ευανθία Δόβα, Λέκτορα στην Αρχιτεκτονική, στα πλαίσια του προπτυχιακού μαθήματος «Ανοικτοί Χώροι στην Πόλη».
Η έρευνα διαπραγματεύεται τους τρόπους κατά τους οποίους οι πολίτες ως συμμετέχοντες και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ως συλλογικά κοινωνικά δρώμενα, που έγιναν το 2017 στην Πάφο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ανασχημάτισαν και ανασυγκρότησαν το αστικό και το κοινωνικό-πολιτισμικό χώρο της πόλης. Παρουσιάστηκαν οι δυναμικές εκφράσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δημόσιων χώρων και των κοινωνικών ομάδων, μεταξύ της υλικής κληρονομιάς του αστικού φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος, και της άυλης κληρονομιάς των παραδόσεων, συνηθειών και μελλοντικών προσδοκιών της κοινωνίας. Τα πορίσματα της μελέτης περίπτωσης της πλατείας Κέννεντυ και του Δημόσιου Κήπου, αναδείξαν σε ποιο βαθμό η εφαρμογή μεθόδων βάσει της τοπικής κοινωνίας (community-based) οδήγησαν τη πόλη προς την υιοθέτηση πρακτικών αειφόρου ανάπτυξης.
Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας και δράσης, δημιουργούνται ευκαιρίες περεταίρω ερευνητικών συνεργασιών με το Παγκόσμιο ερευνητικό οργανισμό AMPS, και ενισχύονται οι σχέσεις του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου με την τοπική κοινωνία και το Δήμο Πάφου.