«Οι όποιες αναπτύξεις να γίνουν με φειδώ και προσφέροντας αντισταθμιστικά μέτρα».
«Για τη νησίδα στη Λεωφόρο Ελλάδος πρέπει να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα», αναφέρει ο Παναγιώτης Βορκάς στο taxidromos24.com.
Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο taxidromos24.com, ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΕΔΕΚ Πάφου, Παναγιώτης Βορκάς, μιλώντας για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τη τοπική κοινωνία και τα οποία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στις επάλξεις.
Ο κ. Βορκάς, μίλησε γενικότερα για την σημερινή εικόνα της Πάφου, σε οικονομικό, αλλά και οικοδομικό επίπεδο, σχολιάζοντας αν χρειάζεται εκσυγχρονισμός ή όχι, αναφερόμενος στο Εμπορικό Κέντρο, στην αναβάθμιση της Αγίου Αντωνίου, αλλά και στα ψηλά κτήρια, τονίζοντας πως αυτό το ζήτημα ήταν αναμενόμενο να απασχολήσει και την αρμόδια πολεοδομική αρχή του Δήμου Πάφου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς και στα προβλήματα που προκύπτουν με τη νησίδα στη Λεωφόρο Ελλάδος τονίζοντας πως θα πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποια ερωτήματα για το εν λόγω θέμα.
Τέλος, ο κ. Βορκάς, εκφράζει ανοικτά την άποψη του για την Μαρίνα της Πάφου, ένα έργο που έχει μπει εδώ και χρόνια στον «πάγο», υποστηρίζοντας πως το θέμα έχει καταλήξει να θεωρείται μια σκέτη κοροϊδία, αφού αν υπήρχε πολιτική βούληση η οποιαδήποτε κωλυσιεργία θα είχε λυθεί προ πολλού.
- Πώς βλέπετε τη σημερινή εικόνα της Πάφου;
«Υπάρχει αναντίλεκτα μια ανάκαμψη στην οικονομία σε σχέση με τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια, που δεν έχει όμως εξαπλωθεί οριζόντια. Άρα έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Επιπλέον, δεν υπάρχει ορθολογιστική ανάπτυξη όπως θα έπρεπε μετά τις οικονομικές περιπέτειες του 2013. Νιώθω πως επενδύουμε και πάλι σε τομείς που μπορεί να εξελιχθούν για ακόμη μια φορά σε φούσκες. Χρειάζεται ανάπτυξη βάσει στρατηγικής και σε τομείς που θα επιτρέψουν μια πιο ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη και όχι μονόπλευρες ευκαιριακές κινήσεις που έχουν μόνο πρόσκαιρο όφελος.
Όσο αφορά την εικόνα της πόλης, έχουν γίνει σίγουρα πολλά βήματα με διορθωτικές κινήσεις σε σχέση με το δομημένο αστικόπεριβάλλον και έργα υποδομής που δημιουργούν μια δυναμική. Το στοίχημα όμως είναι να εξελίξουμε αυτή τη δυναμική σε πραγματική ανάπτυξη και να μη μείνουμε στα έργα σε οικοδομικό μόνο επίπεδο. Χρειάζεται στοχοπροσύλωση σε αυτό ακριβώς για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε την πόλη και τους ανθρώπους της μπροστά. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση νιώθω πως αποπροσανατολίζει από βασικούς στόχους, αποδομεί ανθρώπινες σχέσεις και διατηρεί την τοπική κοινωνία σε αναβρασμό και κουτσομπολίστικη διάθεση και όχι σε εποικοδομητική εγρήγορση και δημιουργία.»
- Όσον αφορά την Αγίου Αντωνίου , μπορεί αναζωογονηθεί η περιοχή;
«Η Αγίου Αντωνίου εκπέμπει σήμερα μια καταθλιπτική εικόνα. Τα προβλήματα έχουν συσσωρευθεί διαχρονικά και χρειάζονται να γίνουν πολλές κινήσεις που θα έχουν προσθετική αξία στην προσπάθεια αναβίωσης της Αγίου Αντωνίου.
Το σίγουρο είναι πως ένας δρόμος ο οποίος αποτελεί ακόμη και σήμερα μια βασική τουριστική αρτηρία, μόλις 50 μέτρα από το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας, δεν πρέπει να παρουσιάζει την εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού που παρουσιάζει σήμερα.
Συγκεκριμένα ένα πρώτο βήμα στη σειρά των ενεργειών που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την οπτική και λειτουργική ανάταση της οδού πρέπει να είναι η άμεση και δραστική διόρθωση στην οπτική ρύπανση που υπάρχει λόγω των εγκαταλελειμμένων υποστατικών κατά μήκος της οδού. Υπάρχουν υποστατικά που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο και πέρα από την οπτική ρύπανση και την άθλια εικόνα που παρουσιάζουν αποτελούν και εστίες μόλυνσης και συνεπώς απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Ως εκ τούτου, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει τάχιστα, σε συνεννόηση που τους ιδιοκτήτες των υποστατικών, να προχωρήσει σε δραστικές και πρακτικές ενέργειες έτσι ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της εν λόγω οδού».
- Ποια είναι η άποψη σας για την νησίδα στη Λεωφόρο Ελλάδος;
«Καταρχήν χρειάζεται να διευκρινιστεί πως ο σχεδιασμός που προβλέπει κατασκευή νησίδας προϋπήρχε και αφορά έργο ιδιοκτησίας των δημοσίων έργων και όχι του Δήμου Πάφου.
Επιπλέον, χρειάζεται να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα που θεωρώ πως θα αποσαφηνίσουν και αναδείξουν την αναγκαιότητα ή όχι της κατασκευής νησίδας στον εν λόγω δρόμο.
Ταπεινά θεωρώ πως αντί να επιχειρηματολογούμε σε σχέση με την κατασκευή ή όχι της νησίδας και πριν παρθεί η όποια απόφαση, πιο λογικό και παραγωγικό θα ήταν να μας απασχολούν τα εξής:
- Τα χρονοδιαγράμματα αποπεράτωσης έτσι ώστε να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η ταλαιπωρία επιχειρήσεων και κατοίκων της περιοχής.
- Η λήψη προνοιών σε σχέση με τις προσβάσεις και τους χώρους στάθμευσης στις ιδιωτικές κατοικίες που βρίσκονται επί της Λεωφόρου Ελλάδος και ενδέχεται να επηρεαστούν.
- Η θέση των κυκλικών κόμβων έτσι ώστε να γίνεται η όσο το δυνατό καλύτερη διοχέτευση των οχημάτων στις υπόλοιπες οδικές αρτηρίες και να εξασφαλίζεται η ταχεία αποσυμφόρηση του συνδεδεμένου με τους κυκλικούς κόμβους οδικού δικτύου.
- Η ενδεχόμενη αύξηση των δεξιόστροφων εξόδων, εκεί και όπου είναι εφικτό, για να δοθούν περισσότερες από τις ήδη προτεινόμενες δυνατότητες αναστροφής.
- Η απομάκρυνση οχήματος σε περίπτωση ατυχήματος με τρόπο που να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων.
- Η διέλευση ασθενοφόρων χωρίς να προκύπτει εγκλωβισμός πίσω από διακινούμενα οχήματα κατά μήκος της Λεωφόρου Ελλάδος.
- Η πιθανή κυκλοφοριακή συμφόρηση σε σχέση και με το φορτίο διακινούμενων οχημάτων που δέχεται σήμερα η Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Τα περισσότερα από τα πιο πάνω χρειάζεται να ληφθούν υπόψη είτε με την κατασκευή νησίδας είτε όχι. Ως εκ τούτου, όταν και εφόσον απαντηθούν τα πιο πάνω θα διαφανεί σε μεγάλο και αντικειμενικό βαθμό κατά πόσο η κατασκευή νησίδας κατά μήκος της Λεωφόρου Ελλάδος θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά στην συνολική λειτουργικότητα του δρόμου.»
- Πως αντιμετωπίζει ο Δήμος Πάφου την κατάσταση που επικρατεί με την μειωμένη κίνηση στο εμπορικό κέντρο της Πάφου;
«Σαφέστατα χρειάζεται εκσυγχρονισμός τόσο των χρήσεων όσο και των νέων καταστημάτων που αναμένεται να λειτουργήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα στην Παλιά Πόλη της Πάφου.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να ακούει εισηγήσεις, ιδέες και την άποψη των ανθρώπων που ζουν καθημερινά το κέντρο και βιώνουν στο πετσί τους τα διάφορα προβλήματα και την όποια στασιμότητα. Ταπεινή μου εκτίμηση, η ανάταση του κέντρου θα προκύψει σταδιακά με συνδυασμό πρωτοβουλιών του Δήμου, των υφιστάμενων καταστηματαρχών, των νέων ενοικιαστών που θα δραστηριοποιηθούν σύντομα στο κέντρο, των ιδιοκτητών των διαφόρων ακινήτων εντός του κέντρου, της ΕΤΑΠ, του ΚΟΤ κτλ. Η κάθε προσπάθεια από μόνη της είναι σημαντική αλλά χρειάζονται πολλαπλές ενέργειες που θα έχουν προσθετική ισχύ.
Εννοείται πως οποιοσδήποτε φορέας, σύνολο ή άτομο προσεγγίζει το θέμα με εποικοδομητική διάθεση και συμμερίζεται ένα ελάχιστο κοινό όραμα που αφορά την αναβίωση και περαιτέρω ανάπτυξη της Παλιάς Πόλης της Πάφου είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει στο διάλογο, για να μην πω έχει υποχρέωση να συμμετάσχει!»
- Ποια η γνώμη σας για τα ψηλά κτήρια; Πιστεύετε ότι ψηλά και πολυώροφα κτίρια θα χαλάσουν την εικόνα της Πάφου ή το αντίθετο;
«Το οικοδομικό φαινόμενο με την ανέγερση ψηλών κτηρίων, κυρίως στη Λεμεσό αλλά και σε άλλες επαρχίες της Κύπρου, ήταν αναμενόμενο να απασχολήσει και την αρμόδια πολεοδομική αρχή του Δήμου Πάφου. Η ανάκαμψη του ενδιαφέροντος για αγορά κατοικίας από ξένους σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες των εταιρειών ανάπτυξης γης και την τάση για καθ’ ύψος ανάπτυξη οδήγησε σε αυτό που βιώνουμε σήμερα. Αυτό που θέλω να πω, είναι πως αυτή τη μορφή ανάπτυξης δε θα μπορούσαμε να την αποφύγουμε χωρίς να πλήξουμε τον συγκεκριμένο τομέα ανάπτυξης γης στην πόλη μας. Είναι σημαντικό όμως οι όποιες αναπτύξεις να γίνουν με φειδώ και προσφέροντας όσο το δυνατό περισσότερα αντισταθμιστικά μέτρα για την τοπική κοινωνία, κάτι που προβλέπεται και από το σχετικό πλαίσιο το οποίο έχει εκπονήσει το κράτος.
Αν οι οποιεσδήποτε αναπτύξεις οριοθετηθούν προσεκτικά και σε συγκεκριμένες περιοχές τότε νομίζω δεν πρόκειται να αλλοιωθεί η εικόνα της πόλης. Αν πάλι, οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ψηλών κτηρίων τα οποία θα οριοθετούνται διάσπαρτα στην πόλη, τότε σίγουρα η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη μας θα επηρεαστεί αρνητικά. Πιστεύω πως για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε τουλάχιστο τη δυνατότητα να κινηθούμε πιο προσεκτικά και να προλάβουμε καταστάσεις, υπερβολές και τετελεσμένα για τα οποία άλλες πόλεις όπως η Λεμεσός δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης.»
- Μαρίνα Πάφου. Ένα έργο που χρονίζει…
«Το θέμα με την Μαρίνα Πάφου είναι μια σκέτη κοροϊδία. Αν υπήρχε η πολιτική βούληση το θέμα θα είχε λυθεί προ πολλού. Θα τολμήσω να πω πως σε κάποιους δε συμφέρει να προωθηθεί το έργο,την δεδομένη χρονική στιγμή τουλάχιστο, όσο υπάρχουν υπό ανέγερση και άρα προς πώληση οικιστικές μονάδες σε άλλες μαρίνες στο νησί. Από την στιγμή που μπλόκαρε η διαδικασία θα έπρεπε για κάποιους να παραμείνει στον πάγο μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι πωλήσεις στη μαρίνα Λεμεσού και τώρα Αγίας Νάπας.
Εννοείται πως οι αντεγκλήσεις και κατ’ επέκταση οι νομικές διαμάχες των κοινοπραξιών που προσφοροδότησαν αρχικά για την ανέγερση και ανάπτυξη του έργου έδωσαν πρόσφορο έδαφος στους σχεδιασμούς που ήθελαν το έργο να παραταθεί σε βάθος χρόνου. Εξού, και ενώ όλοι οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς φωνάζουν και διαμαρτύρονται για τα αυτονόητα σε σχέση με την εν λόγω ανάπτυξη δε φαίνεται να γίνεται οποιαδήποτε δραστική κίνηση από πλευράς του κράτους για να εξέλθει το ζήτημα από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια.»