Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γής Ακάμα, Σάββας Χατζημηνάς, ανοίγει τα χαρτιά του στο taxidromos24.com, για το θέμα του Ακαμα και τονίζει ότι οι προσπάθειες του για δικαίωση θα συνεχιστούν.
- Κύριε Χατζημηνά μπορείτε να μας πείτε την ιδιότητα σας και από πότε αρχίσετε να ασχολείστε με το θέμα Ακάμα ;
Είμαι Νομικός και επίσης έχω Master στην Διοίκηση και Οικονομικά . Διετέλεσα από το 1997 μέχρι το 2016 Γραμματέας και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων Ακάμα και Ιδιοκτητών γης και από το 2016 μέχρι σήμερα είμαι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα . Επίσης είμαι Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ .
Ποιο ήταν το μέγεθος της ιδιωτικής έκτασης που αποκλείστηκε από την Λευκή Ζώνη και ποιες Κοινότητες επηρεάστηκαν αρνητικά;
Η έκταση ιδιωτικής γης που επηρεάστηκε ήταν της τάξης των 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων με χιλιάδες επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες και εντός του Δάσους Ακάμα, αλλά και από τις Κοινότητες Νέου Χωρίου , Δρούσιας , Ίννιας , Κάθηκα , Αρόδες .
- Ήταν τότε που ασχοληθήκατε εσείς για πρώτη φορά με την οργάνωση των Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών γής , για ενώσουν δυνάμεις και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους ;
Ναι ακριβώς το 2006 με δική μου πρωτοβουλία αλλά και στην συνδρομή τότε των Πρόεδρων των Κοινοτήτων όπως του μακαρίτη κ Πιττοκοπίτη Πρόεδρου Κοινότητας Ιννιας , τον κ Στέλιο Κουπάρη νυν Προέδρου της Κοινότητας Νέου Χωρίου και άλλους πολλούς συναγωνιστές ιδρύσαμε την Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών γής Ακάμα και η οποία είχε ως σκοπό ίδρυσης την εκπροσώπηση των Κοινοτήτων και ιδιοκτητών γης Ακάμα σε όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες μέχρι την τελική δικαίωση των ιδιοκτητών για το αναφαίρετο δικαίωμα ιδιοκτησίας με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος αλλά και το δικαίωμα των Κοινοτήτων για ίση μεταχείριση με όλες τις άλλες περιοχές της Κύπρου όσο αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και δημιουργία έργων υποδομών στις Κοινότητες έτσι που να αναζωογονηθούν και να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά και Κοινότητες του Ακάμα ?
- Ποια ήταν η πορεία αυτής της Συντονιστικής Επιτροπής και περιγράψετε τα προβλήματα που συναντήσατε με τις Υπηρεσίες και τους Περιβαλλοντιστές – Φίλους του Ακάμα που αντιδρούσαν στα αιτήματα σας ;
Η πορεία μας από το 2006 μέχρι το 2009 δηλαδή τα πρώτα 3 χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα εφόσον έπρεπε από τη μια να ενημερώσουμε τις Κοινότητες , απόδημους και ιδιοκτήτες γής που ήταν διάσπαρτοι και στις πόλεις της Κύπρου αλλα και στο εξωτερικό για τα δικαιώματα τους αλλά και να διαβουλευτούμε με το Κράτος και ειδικά τα Τμήματα Πολεοδομίας , Τμήμα Περιβάλλοντος και άλλες Κρατικές Υπηρεσίες μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τεράστια αδικία που υπέστη ένα κομμάτι της πατρίδας μας με την δικαιολογία της δημιουργίας ενός Εθνικού Πάρκου της τάξης των 230 τετραγωνικών χιλιομέτρων δηλαδή τεράστιο για το μέγεθος της Κύπρου και για να καταλάβετε όσο η Επαρχία της Λεμεσού με όλα τα χωριά και Κοινότητες της μέσα .
Οι δε Περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι Φίλοι του Ακάμα εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία του Κυπριακού λαού για τη προστασία της Φύσης και του Πάρκου Ακάμα αλώνιζαν σε όλα τα μέσα επικοινωνίας και με τεράστια κονδύλια και χρηματοδοτήσεις από επώνυμους – ανώνυμους και με επενδύσεις σε άλλες ήδη αναπτυσσόμενες περιοχές της Κύπρου , που μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουμε, επηρέαζαν και τις τότε Κυβερνήσεις αλλά και κύκλους της ΕΕ με στόχο την παγίωση της όποιας πιθανής ανάπτυξης στην περιοχή Ακάμα .
Δεν πτοήσαμε όμως και το 2009 κατεβάσαμε στους δρόμους σε μία ανευ προηγουμένου διαμαρτυρία – διαδήλωση γύρω στις 3500 συμπολίτες μας Κάτοικους , ιδιοκτήτες γης και απόδημους και επιδώσαμε γραπτό αίτημα μας για αναθεώρηση της Πολιτικής και του Διατάγματος Λευκής Ζώνης .
Η Κυβέρνηση Χριστόφια και με επικείμενες τις Προεδρικές εκλογές έκανε στροφή 360 μοιρών και για πρώτη φορά μετά από 20 ολόκληρα χρόνια ολοκλήρωσαν το νέο Σχέδιο δήλωσης πολιτικής και αφαίρεσαν την Λευκή Ζώνη δίνοντας κάποιες νέες ζώνες ανάπτυξης στις περιοχές γύρω από τις Κοινότητες Ακάμα ενώ επέτρεψαν και την ανάπτυξη δυτικά των Κοινοτήτων κάτι που απαγορευόταν ρητά από το προηγούμενο διάταγμα .
- Τι σημαίνει η ένταξη στη Ζώνη Νατούρα ; Μήπως μηδενική Ανάπτυξη .
Ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση . Όχι δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση με βάση μάλιστα και την οδηγία της ΕΕ μηδενική ανάπτυξη . Σε όλη την ΕΕ επιτρέπεται η ανάπτυξη εντός των περιοχών Νατούρα είτε πρόκειται για Κρατική γή η ιδιωτική γή εφόσον ο ιδιοκτήτης γης προχωρήσει στην διεξαγωγή δέουσας περιβαλλοντικής μελέτης και αποδείξει ότι δεν υπάρχει εντός του τεμαχίου οτιδήποτε μέσα στο κατάλογο προστατευόμενων ειδών . Λανθασμένα το Τμήμα Περιβάλλοντος μέσω της δήλωσης πολιτικής του Τμήματος Περιβάλλοντος απαγορεύει την όποια ανάπτυξη είτε τουριστική η άλλη . Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα και για Ξενοδοχεία και Λιμάνια και Μαρίνες και Αεροδρόμια που έχουν κτιστεί μετά από περιβαλλοντικές μέλετες σε Ζώνες Νατούρα σε όλη την Ευρώπη .
- Τι θα γίνει με αυτούς τους ιδιοκτήτες ;
Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2009 όλοι οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες των οποίων οι περιουσίες έχουν ενταχθεί σε Ζώνες Προστασίας της Φύσης και εντός του Κρατικού δάσους αλλά και σε όλες τις παρακείμενε περιοχές και δορυφόρους έχουν το δικαίωμα για αποζημίωση ως να έχουν όλα τα χωράφια νερό δρόμο και ηλεκτρισμό για τα αγροτικά τεμάχια και τα πρώην τουριστικά τεμάχια που είχαν συντελεστή δόμησης 57% με συντελεστή δόμησης 25% η την ανταλλαγή με χαλίτικα τεμάχια η την μεταφορά συντελεστή δόμησης .
Σημειώνω ότι αυτή η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου Χριστόφια με βάση μάλιστα τις δηλώσεις τότε των Υπουργών Εσωτερικών κ Συλικιώτης και Υπουργός Γεωργίας κ Πολυνείκης αποφασίστηκε ως αντισταθμιστικό μέτρο για τα 20 χρόνια τότε μηδενισμού των περιουσιών των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών και τον μαρασμό των Κοινοτήτων .
- Αλήθεια κ Χατζημηνά σας ενδιαφέρει η Φύση το Περιβάλλον και η προστασία της Χερσονήσου Ακάμα ;
Από μικρός είχα την τύχη όλα τα καλοκαίρια να τα περνώ με τους αγαπητούς μου Παππούδες και γιαγιάδες εφόσον και οι δύο γονείς μου κατάγονται από το Νέο Χωρίο Πάφος . Ασχολούμουν μαζί με την γεωργία την κτηνοτροφία το μάζεμα της γεωργικής παραγωγής , χαρούπια , ελιές αθάσια , καρπούζια και φύτεψα δεκάδες δέντρα και φρόντιζα και για την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και για τον εξωραϊσμό των σπιτιών μας . Χαρακτηριστικά όταν σπούδαζα στο Λονδίνο και ο πατέρας και παππούς μου αποφάσισαν να κάνουν ανακαίνιση το πατρικό μας σπίτι στο Νέο Χωρίο δεν δέχτηκα να αλλάξουν ούτε μία πέτρα η ξύλο από την κατοικία και απαίτησα να επιδιορθωθεί όπως ήταν . Πράγματι σήμερα είναι από τα πιο όμορφα σπίτια στο χωριό και τα παιδία μου συνεχίζουν να το απολαμβάνουν με όλη την Κοινότητα και αγαπούν το χωριό και τον Ακάμα.
Οσο για το θέμα της προστασίας του Εθνικού Πάρκου συμφωνώ απόλυτα στην μηδενική ανάπτυξη όλου του Εθνικού Πάρκου όπως έχει οριοθετηθεί από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη με την απόφαση του Υπουργικού του Γεννάρη 2016 σε 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει το Κρατικό Δάσος και την Χαλίτικη Γή . Ακόμη και στην περίφραξη όλης αυτής της έκτασης και την εφαρμογή συστήματος με ελεγχόμενη είσοδο μόνο για επισκέπτες με συνοδούς ( Rangers ) συμφωνώ.
Τέλος η θητεία μου τα τελευταία 7 χρόνια ως Αντιπρόεδρου του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Κυβερνώντος Κόμματος δείχνει ότι με ενδιαφέρει και η παραγωγή πολιτικής για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της πατρίδας μας .
- Και με τα περίκλειστα τεμάχια στο Εθνικό Πάρκο και άλλους δορυφόρους περιοχές ποια η αποψη σας ;
Τα περίκλειστα τεμάχια που είναι γύρω στις 2500 σκάλες θα πρέπει το Κράτος άμεσα να εξεύρει μία δίκαιη λύση ειτε με την δίκαιη αποζημίωση τους είτε με ανταλλαγή σε άλλα χαλίτικα τεμάχια. Όμως σίγουρα δεν μπορεί να τα ανταλλάξει με τεμάχια σε άλλες Επαρχίες εφόσον οι ιδιοκτήτες μένουν και είναι κάτοικοι στα χωριά του Ακάμα .
Επίσης σε αυτό το σημείο θέλω να προβώ σε μία αποκάλυψη και καταγγελία και ευελπιστώ ο Γενικός Ελεγκτής και ο Υπουργός Εσωτερικών να προβεί σε ‘έρευνα και να τιμωρήσει τους παρανομούντες . Σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις από το 2009 , το Κράτος και η Πολεοδομία έχει εντάξει συγκεκριμένες περιοχές που ήταν σε γεωργική ζώνη , σε οικιστικές παραθεριστικές ζώνες για να έχει την ευκαιρία να τις ανταλλάξει με επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γής στον Ακάμα και αντί αυτού επωφελήθηκαν και πάλι επώνυμοι – ανώνυμοι επιχειρηματίες γής η και μέλη της Κυβερνητικής μηχανής οι οποίο είχαν η απόκτησαν γή δίπλα από αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές . Η μία κοντα στα Γκόλφ έξω από την Πάφο και η άλλη κοντά στο Βασιλικό και Μονή στη Λεμεσό .
- Κύριε Χατζημηνά ποια είναι η θέση σας για την προοπτική ανάπτυξης της Φοντάνα Αμορόζα από τον Όμιλο Φωτιάδη η την εκκλησία στην Τοξεύτρα ;
Δεν είναι καθόλου δύσκολη ερώτηση για μένα γιατί απλά έχω άποψη και θα την πώ ευθαρσώς όπως την έχω στο μυαλό μου .
Πιστεύω ότι μία προσεγμένη ανάπτυξη στην Φοντάνα Αμόροζα όπως το παράδειγμα της Κοστα Εσμεράλδα και μετά από δέουσα περιβαλλοντική μελέτη με ένα χαμηλό ποσοστό συντελεστή ανάπτυξης της τάξης του 8% η 10% σε μία έκταση 1000 τόσων σκαλών δεν θα προκαλούσε καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση στην Χερσόνησο Ακάμα . Η ιδιωτική έκταση αυτή όπως και η περιοχή τοξεύτρα δεν είναι εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου αλλά στις παρυφές και δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το Εθνικό Πάρκο αντίθετα θα βοηθήσει με νεες θέσεις εργασίας τις Κοινότητες , θα αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν μας, και θα βοηθήσει και την οικονομία του τόπου αλλά κα με αντισταθμιστικά κίνητρα θα μπορούν οι Κοινότητες από τα έσοδα να δημιουργήσουν τις υποδομές που χρειάζονται .
Θέση μου είναι ότι το Κράτος θα πρέπει να επιβάλει τα σωστά πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και όρους να αδειοδοτήσει αυτού του είδους αναπτύξεις που σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργήσουν μία νέα Αγία Ναπα και Πρωταρά στον Ακάμα .