“Επτά νομοσχέδια που ρυθμίζουν την αύξηση των ποινών στις τροχαίες παραβάσεις”, δηλώνει στο taxidromos24.com ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου σε δηλώσεις του στο taxidromos24.com αναφέρθηκε στην ρύθμιση του νέου συστήματος βαθμών , στα επτά νομοσχέδια τα οποία ρυθμίζουν την αύξηση των ποινών στις τροχαίες παραβάσεις και στα θέματα ηχορύπανσης.
Σε σχέση με την ηχορύπανση ο κ. Νικολάου ανέφερε πως το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το Υπουργείο μας είπε, είχε ανάμειξη επί του θέματος στα πλαίσια της πρόνοιας καταρχήν του ποινικού κώδικα, όπου συνιστά ποινικό αδίκημα όταν προκαλείται ηχορύπανση σε δημόσιο χώρο ή δημόσιο δρόμο, και, στα πλαίσια εφαρμογής της πρόνοιας αυτής.
- Όσον αφορά τη ρύθμιση για το νέο σύστημα βαθμών, σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Να πω καταρχήν ότι είναι συνολικά επτά νομοσχέδια που έχουμε τα οποία ρυθμίζουν την αύξηση των ποινών στις τροχαίες παραβάσεις. Η ανάγκη για να αυξηθούν οι ποινές έχει προκύψει μετά από έρευνα-μελέτη που έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσα από την οποία διεφάνει ότι οι ποινές είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες, και μάλιστα σε σημείο όπως αναφέρεται ξεκάθαρα και στην έρευνα, δεν είναι αποτρεπτικές για το σκοπό τον οποίο θέλουν να εξυπηρετήσουν. Δηλαδή αποτρεπτικές ως προς το αδίκημα για το οποίο αυτές επιβάλλονται. Έτσι, στα πλαίσια αυτών των νέων ρυθμίσεων, πέρα από την αύξηση των ποινών, προβλέφθηκαν και κάποια μέτρα, τα οποία ουσιαστικά στοχεύουν στο να λειτουργήσουν κατά τρόπο αποτρεπτικό ως προς τη διάπραξη των αδικημάτων αυτών των τροχαίων παραβάσεων, για σκοπούς βέβαια συμμόρφωσης των οδηγών.
Στα μέτρα αυτά προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής της άδειας οδήγησης. Γι’ αυτό για κάποια συγκεκριμένα αδικήματα, ανεξάρτητα από τους βαθμούς ποινής που προβλέπονται για τις συγκεκριμένες τροχαίες παραβάσεις, είναι δυνατό παράλληλα από τους βαθμούς ποινής και το εξώδικο πρόστιμο να επιβληθεί η αναστολή της ποινής, η οποία θα γίνεται με την εξής διαδικασία: Με τη διάπραξη του αδικήματος και την έκδοση του εξωδίκου, θα ενημερώνεται ο Έφορος του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, και μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες από την έκδοση του εξωδίκου, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλει ένσταση στον Έφορο και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να του ανασταλεί η άδεια οδήγησης. Και ο Έφορος θα έχει τη δυνατότητα άμεσα να αποφασίσει επί τούτου για την αναστολή.
Ο λόγος που γίνεται αυτή η διαδικασία, είναι για να παραχωρηθεί, στα πλαίσια εφαρμογής των κανόνων της φυσικής δικαιοσύνης, δικαίωμα στον ενδιαφερόμενο να υποβάλει ένσταση και να εξηγήσει τους λόγους γιατί να μην του επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο.
-Μια διευκρίνηση, τα επτά νομοσχέδια αφορούν τις τροχαίες παραβάσεις;
Είναι διάφοροι νόμοι οι οποίοι ρυθμίζουν θέματα που σχετίζονται με τις τροχαίες παραβάσεις.
-Κύριε Υπουργέ, για το θέμα της ηχορύπανσης, είναι ένα θέμα το οποίο εμπίπτει μερικώς στη δική σας αρμοδιότητα. Υπάρχει κάποιο πλάνο;
Να πω καταρχήν το εξής. Δεν είναι θέμα που αφορά το Υπουργείο. Είναι θέμα που αφορά κυρίως το Υπουργείο Εσωτερικών. Το Υπουργείο μας είχε ανάμειξη επί του θέματος στα πλαίσια της πρόνοιας καταρχήν του ποινικού κώδικα, όπου συνιστά ποινικό αδίκημα όταν προκαλείται ηχορύπανση σε δημόσιο χώρο ή δημόσιο δρόμο, και, στα πλαίσια εφαρμογής της πρόνοιας αυτής, η Αστυνομία ήταν το όργανο εκείνο το οποίο έκαμνε τους ελέγχους και προέβαινε στις σχετικές καταγγελίες.
Με την ψήφιση της νέας νομοθεσίας, η οποία τελικά δεν έχει εφαρμοστεί, και την σκέψη η οποία γίνεται για να καταργηθεί ή να ανασταλεί η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής, θα επανέλθουμε στην εφαρμογή των διατάξεων της πρόνοιας του ποινικού κώδικα, η οποία σίγουρα παραπέμπει το θέμα ελέγχου στην Αστυνομία. Έχοντας όμως υπόψην ότι η Αστυνομία σήμερα έχει πολύ σοβαρά άλλα αστυνομικής φύσεως καθήκοντα και ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα θέματα που σχετίζονται με το σοβαρό έγκλημα, και την πολιτική που αρχίσαμε και εφαρμόζαμε σταδιακά και θα συνεχίσουμε, ότι θα πρέπει η Αστυνομία να αποδεσμευτεί από μη Αστυνομικής φύσεως καθήκοντα.
Πιστεύουμε ότι αυτό το καθήκον που αφορά τον έλεγχο της ηχορύπανσης ή τον έλεγχο των αδειών κέντρων αναψυχής ή χρήσης ποτού, πώλησης ποτού κτλ είναι θέματα τα οποία θα μπορούσαν να εξετάζονται από αλλές αρμόδιες αρχές και όχι από την Αστυνομία, όπως και το κάπνισμα βέβαια, όπως ρυθμίζονται και στις τελευταίες νομοθεσίες. Δηλάδή, η τελευταία νομοθεσία για το κάπνισμα ρυθμίζει και μια σειρά από άλλες αρχές/υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να ελέγχουν τους χώρους όσον αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος. Ή ακόμα και στην περίπτωση της νέας νομοθεσίας για την ηχορύπανση, σε αυτή την περίπτωση είχαν εμπλακεί άλλες υπηρεσίες πέραν της Αστυνομίας.
Η θέση μας είναι ότι, έστω και προσωρινά όπως θα είναι η ρύθμιση αυτή, θα πρέπει να περιοριστεί η συμμετοχή της Αστυνομίας σε αυτή την προσπάθεια ή/και η συμμετοχή της να γίνεται παράλληλα με τη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου θα παραχωρηθούν σε αυτούς αρμοδιότητες τέτοιες που να μπορούν να κάμνουν ελέγχους όσον αφορά την ηχορύπανση. Και η Αστυνομία να μπορεί να συνδράμει σε αυτό το έργο στα πλαίσια, όπως έχω πει, της προσπάθειας για να επικεντρωθεί κυρίως στο σοβαρό έγκλημα.
-Για την Δημοτική Αστυνομία, είναι ένα εγχείρημα, αν θέλετε ένα προσωπικό στοίχημα που θέσατε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων σας.
Όλα αυτά τα οποία συζητούμε, και τα θέματα ηχορύπανσης και άλλα σχετικά αδικήματα που δεν είναι τόσο αστυνομικής φύσεως, και τα οποία μπορούν κυρίως να ασκηθούν από όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η σκέψη, η πολιτική θέση η οποία υπάρχει, και για αυτό έχει συσταθεί και η Υπουργική Επιτροπή από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Εσωτερικών, είναι να συσταθεί η Δημοτική Αστυνομία. Έγιναν στο παρελθόν κάποια κρούσματα για να παραχωρηθούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες που έχει σήμερα η Αστυνομία στις τοπικές αρχές και με βάση αυτές τις αρμοδιότητες να μπορεί να συσταθεί η Δημοτική Αστυνομία.
Έχει υποβληθεί μελέτη την οποία είχαμε κάμει το 2014 και υπεβλήθηκε κατά την μελέτη που γινόταν από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να παραχωρηθούν αυτές οι αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και να μπορούν οι τοπικές αρχές να εισπράττουν εξώδικα που σίγουρα θα συνέβαλλαν και στην ενίσχυση των δικών τους ταμείων. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της προετοιμασίας, είναι ένα θέμα το οποίο σίγουρα θα το συζητήσουμε εκ νέου, και το λέω το εκ νέου γιατί η προηγούμενη Ένωση Δήμων εξέφραζε προβληματισμούς καθόσον αφορά τη διαμόρφωση αυτής της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά φαίνεται, τουλάχιστον αυτά είναι τα μηνύματα τα οποία έρχονται, υπό τη νέα της σύνθεση.
Η Ένωση Δήμων τοποθετείται θετικά σε αυτή τη προσπάθεια. Πάντως, θα έχουμε τη δυνατότητα πολύ σύντομα να συζητήσουμε μαζί τους και τις δικές τους σκέψεις και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο στάδιο εκείνο που ουσιαστικά θα αρχίσει να κτίζεται η Δημοτική Αστυνομία, που νομίζω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία στο να μπορέσει να αξιοποιηθεί αφού υπάρχει ήδη κάποια υποδομή στους Δήμους με τη δυνατότητα αξιοποίησης των τροχονόμων.