Για το θέμα του υδατικού και συγκεκριμένα για την μονάδα αφαλώτησης στην Πάφο, αλλά και για τις ευθύνες αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ο Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου, Φίλιππος Φιλίππου.
“Στην Πάφο υπήρχε μονάδα αφαλάτωσης η οποία στοίχισε μάλιστα 25 εκατομμύρια. Λειτούργησε μόνο για μερικούς μήνες και από το 2011 παρέμεινε σε αχρησία, καθώς κρίθηκε ως μη αναγκαία! Έπειτα, την έκλεισαν λόγω παρατυπιών, την αποσυναρμολόγησαν και την πέταξαν στα χωράφια. Μετά αποφάσισαν ότι έχουμε ανάγκη για νερό και ότι πρέπει να δημιουργηθεί κάποια άλλη Μονάδα, που θα είμαστε ευτυχής αν είναι έτοιμη σε τέσσερα χρόνια…”ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φίλιππος Θ. Φιλίππου δημοτικός σύμβουλος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δ. Πάφου.
Ο κ. Φιλίππου ανέφερε πως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και οι αρμόδιες αρχές πρέπει επιτέλους να φροντίζουν έτσι ώστε όλοι αυτοί να λογοδοτούν για τις πράξεις, τις παραλείψεις, τις αποφάσεις και τις αμέλειες τους.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως η κυβέρνηση , αλλά και η τοπική αρχή έχουν υποχρέωση να παρέχουν αυτό το αγαθό στους πολίτες, απρόσκοπτα την στιγμή μάλιστα – όπως είπε- που οι πολίτες από τη στιγμή που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους θα πρέπει να απολαμβάνουν τα αγαθά αυτά, αλλά να έχουν και απαιτήσεις.
Τόνισε ακόμη πως η απαίτηση όλων μας θα πρέπει να είναι μία: “Δεν δεχόμαστε αποκοπές νερού ”, είπε, καλώντας παράλληλα τους αρμόδιους φορείς να βρουν τους τρόπους, η κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αποκοπές νερού φέτος.
Πρόσθεσε δε πως οι πολίτες της Πάφου με μπροστάρη την τοπική αρχή θα πρέπει να αντιδράσουν έντονα και να απαιτήσουν τα αυτονόητα.
Σεβόμαστε είπε, το γεγονός ότι υπήρξε ανομβρία, σεβόμαστε το γεγονός ότι υπάρχουν χαμηλά αποθέματα, σπατάλες νερού δεν γίνονται και δεν πρέπει να γίνονται, από την άλλη όμως δεν νομιμοποιείται κανένας να αφήνει ανοχύρωτη ολόκληρη επαρχία και η μόμιμη, μοναδική τους απάντηση να είναι:Θα γίνονται αποκοπές νερού για εξοικονόμηση, συμπλήρωσε.
Ο κ. Φιλίππου είπε μετά λύπης του πως “καμιά φορά σε πλημμυρίζει η απελπισία, ο θυμός και εξοργίζεσαι. Πολλές φορές επίσης δεν μπορείς να κατανοήσεις γιατί γίνονται κάποια πράγματα σε αυτό τον τόπο,αφού βλέπεις ότι οι λύσεις υπάρχουν μπροστά μας”.
Παράλληλα συνέχισε, “σκέφτεσαι ότι ως πολίτης τις υποχρεώσεις σου προς το κράτος και την πολιτεία τις εκπληρώνεις στο ακέραιο, άρα ψάχνεις να βρεις αλλού την αιτία του κακού. Από την άλλη, ακούς το τετριμμένο «αν δεν ήμασταν στην Κύπρο όλα αυτά δεν θα γίνονταν». Και τότε; σιωπάς ή επιλέγεις να αντιδράσεις;”
Ο κ. Φιλίππου είπε πως το νερό αποτελεί πολύτιμο, υπέρτατο γαθό, που στην Κύπρο και ειδικότερα στην Πάφο το χρυσοπληρώνουμε, αφού είναι απαραίτητο και βρίσκεται μονίμως υπό έλλειψη.
Παρά το γεγονός συνέχισε, “ ότι οι ανάγκες για χρήση του νερού πολλαπλασιάζονται”, εντούτοις σημείωσε, “εμείς θα βρεθούμε και πάλι στη δυσάρεστη θέση, πολλές φορές κατά την διάρκεια της εβδομάδας να ζούμε χωρίς νερό, καθότι η ανομβρία και φέτος ήταν μια από τις χειρότερες”, όπως είπε.
Aκολούθως ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε στις ανάγκες ύδρευσης της επαρχίας, τα μικρά παιδιά , τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, τους αρρώστους, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, και τις ανάγκες άδρευσης και δεν συμμαζεύεται, αλλά και στο πόσο εγκληματικό είναι να αφήνεις τον τόπο σου χωρίς νερό.